skip to Main Content
Twee stormen in Spanje zorgen voor veel regen, wind en problemen
Archieffoto

Twee stormen in Spanje zorgen voor veel regen, wind en problemen

Twee stormen in Spanje zorgen voor veel regen, wind en problemen

Archieffoto

MADRID – Volgens de Spaanse weerdienst bevindt Spanje zich in een uitzonderlijke situatie wat betreft het weer nu er twee stormen over het land trekken, een vanuit het westen vanaf de Atlantische Oceaan en een vanuit het oosten over de Middellandse Zee richting de Balearen en het Spaanse vasteland. De gevolgen van deze stormen zijn nu al te merken op veel plaatsen.

De Spaanse weerdienst Aemet spreekt over een weersituatie die de laatste 10 jaar niet is voorgekomen nu er twee verschillende stormen over het land trekken de komende dagen. Op donderdag hebben 18 provincies een weeralarm gekregen waarbij deze oranje is voor de Balearen en rood voor de Comunidad Valenciana waar heel veel regen verwacht wordt.

Het is in deze regio langs de Middellandse Zee waar men veel voorzorgsmaatregelen heeft genomen zoals het sluiten van scholen, parken, wegen, droge rivierbeddingen en andere plaatsen die bekend staan wat betreft overstromingen. Men verwacht in de provincie Castellón zo’n 180 l/m2 regenwater en in de provincie Valencia zo’n 150 l/m2 regenwater waarbij de provincie Alicante in mindere mate getroffen wordt door de regen.

Er wordt in de kranten dan ook gesproken van de zogenaamde “gota fría” die tegenwoordig beter bekend staat als de “DANA” ofwel Depresión Aislada en Niveles Altos wat een weersverschijnsel is wat gepaard gaat met zeer hevige regenval en storm met veel wind in korte tijd.

De storm die vanuit het westen het land bereikt zal gepaard gaan met minder regen dan de storm (borrasca) die via de Middellandse Zee het Spaanse vasteland en de Balearen bereikt. Het zijn dan ook de deelstaten Comunidad Valenciana, Catalonië, Aragón en de Balearen die te maken krijgen met de ergste regenval sinds jaren, als het aan de voorspellingen ligt.

Met de enorme gevolgen zoals de schade en de 13 doden op Mallorca na de hevige storm afgelopen week nog in het achterhoofd, willen de autoriteiten in de eerder genoemde regio’s logischerwijze geen risico’s nemen en worden veel voorzorgsmaatregelen getroffen om problemen en uiteraard ook doden en gewonden te voorkomen.

Waar

Het zal in de deelstaten Comunidad Valenciana, Catalonië, Aragón en de Balearen niet overal even slecht weer zijn maar in het bijzonder worden de provincies Tarragona (Catalonië), Teruel (Aragón) en Castellón en Valencia (Comunidad Valenciana) genoemd omdat de hevigste regenval en wind daar te merken zal zijn. Datzelfde geldt ook op de eilanden Mallorca, Ibiza en Formentera (Balearen) waarbij dus Menorca in mindere mate te maken krijgt met de storm.

Andalusië

Het heeft donderdag op veel plaatsen in het land al geregend zoals in de provincie Málaga waar tussen de 20 en 40 l/m2 regenwater viel en er meer dan 1.300 blikseminslagen werden genoteerd in korte tijd. Straten en pleinen stonden dan ook weer blank op veel plaatsen zoals in de hoofdstad van de provincie Málaga en in Antequera, Ronda en op andere plaatsen.

Alicante

Weliswaar wordt de provincie Alicante minder zwaar getroffen, de Marina Alta regio heeft toch te maken gehad met een flinke hoosbui waarbij er tegen de 60 l/m2 regenwater genoteerd werd. Straten stonden dan ook blank op veel plaatsen zoals in Denia en Javea.

Catalonië

Ook in Catalonië regent het maar lang niet zo heftig als in de andere delen die getroffen zullen worden door de storm vanaf de Middellandse Zee. Er wordt echter in het zuiden van de deelstaat in de provincie Tarragona wel veel regen verwacht waarbij dit kan oplopen naar 100 l/m2 regenwater in korte tijd.

Balearen

De Balearen eilanden hebben ook te maken met de storm en op veel plaatsen is al regen gevallen maar lang niet zo erg als vorige week toen er veel problemen waren met tragische gevolgen. De autoriteiten op de eilanden waarschuwen scholen dat ze voorzichtig moeten zijn en maatregelen dienen te nemen als er veel regen valt.

 

Voor meer informatie kan men HIER terecht op de website van de Aemet of HIER op de website van eltiempo.es.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Mooi voor de vulling van de stuwmeren want die liggen er triest bij.

    1. nederlands gezegde ; elk nadeel hep zijn voordeel. Door Johan nr. 14 in de markt gebracht.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken