menu: rubrieken, zoeken & meer

Sportscholen willen geen mondkapjes meer in Spanje

Sportscholen willen geen mondkapjes meer in Spanje
Beeld: 123rf

Sportscholen willen geen mondkapjes meer in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De eigenaren van sportscholen in Spanje willen dat er een einde komt aan de mondkapjesplicht voor leden die komen sporten. men wil dat heel Spanje hetzelfde voorbeeld volgt van de autonome regio Murcia waar het dragen van mondkapjes in sportscholen niet meer verplicht is. In de rest van Spanje is het dragen van mondkapjes in binnenruimtes waaronder sportscholen nog wel verplicht waarmee Spanje het enige EU-land is waar deze verplichting nog geldt.

De autonome regio Murcia is de enige van 17 regio’s in Spanje waar een mondkapje niet meer gedragen hoeft te worden als je aan het sporten bent. In de regio’s Extremadura, Asturië en Navarra wordt het niet dragen van mondkapjes getolereerd wanneer het sporten dat onmogelijk maakt maar de verplichting geldt op papier nog wel als regel.

Volgens de voorzitter van de landelijke sportscholen bond Federación Nacional de Empresarios de Instalaciones Deportivas is Spanje nog het enige EU-land waar het dragen van mondkapjes verplicht is in sportscholen en daar moet als het aan Alberto García Chapuli snel een einde aan komen.

Chapuli is het eens met het dragen van mondkapjes bij bijvoorbeeld yoga of een andere minder intensieve sport maar bij intensieve sporten is een mondkapje een obstakel. Volgens de voorzitter is het verplicht dragen van een mondkapje een van de redenen waarom de sportscholen 15% minder klanten hebben. Men verwacht dit jaar dan ook met 40% minder omzet af te sluiten vergeleken met 2019.

Uit een onderzoek moet blijken dat mensen die regelmatig sporten veel minder kans hebben om aan Covid te overlijden, aldus de voorzitter van de bond. Want volgens Chapuli heeft 80% van de mensen die op de intensive care komt te liggen obesitas. Hij herinnert er ook aan dat mensen die sporten een beter immuunsysteem hebben en dat het percentage besmettingen in sportscholen te verwaarlozen is met 03% tot 0,4%.

De verplichting om wel of niet een mondkapje te dragen in sportscholen hangt niet af van de Spaanse regering of het Ministerie van Volksgezondheid maar van de regionale overheden die de regionale corona-maatregelen nemen. Maar deze beslissing kan wel makkelijker genomen worden als dit bij de wekelijkse vergaderingen tussen alle betrokken partijen ter sprake komt, iets wat tot nu toe nog niet is gebeurd.