skip to Main Content
Tsunami-alarm Valencia na aardbeving Griekenland duurde niet lang

Tsunami-alarm Valencia na aardbeving Griekenland duurde niet lang

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

tsunami1aVALENCIA – Na de aardbeving van 6,5 op de Richter schaal bij het Griekse eiland Lefkada dinsdagmorgen om 8.10 uur, was de Generalitat Valenciana de enige regio aan de Spaanse middellandse zee die gedurende 20 minuten een tsunami-alarm afkondigde. Men voorspelde dat er golven zouden kunnen komen van een halve tot een meter hoog, niet heel erg gevaarlijk maar wel genoeg om de inwoners van de kustplaatsen te waarschuwen.

Vanwege het tsunami-alarm mochten boten niet uitvaren, werden ferry’s vastgehouden in de havens en werd iedereen aangeraden niet naar het strand te gaan. Gedurende het tsunami-alarm waren er echter nog meer dan genoeg mensen op de stranden aanwezig, mede vanwege een gebrek aan communicatie.

Gelukkig bleek het allemaal erg mee te vallen en duurde het tsunami-alarm niet langer dan 20 minuten.

En wat als er wel een tsunami zou hebben plaatsgevonden in Valencia? Het zeewaterniveau zou een meter verticaal stijgen waardoor de zee zo’n 100 meter verder landinwaarts zou zijn gekomen. Dat zou dus betekenen dat het zeewater verder dan de Paseo de Levante in Benidorm zou zijn gekomen of tot aan de Plaza del Mar langs het Postiguet strand. In Alicante zou de Explanada blank komen te staan en ook op andere plaatsen langs de kust zou de zee 100 meter landinwaarts zijn getrokken.

Ook in de kustplaats Nerja in Andalusië ontvingen de gemeente en politie een melding dat er een tsunami zou kunnen plaatsvinden. Hier werd dit bericht echter niet erg serieus genomen vanwege het feit dat, buiten Valencia, er geen enkele andere regio langs de hele middellandse zeekust was die ook alarmeerde voor een mogelijke tsunami. Er werd dus ook niets met het alarm gedaan – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken