skip to Main Content
FC Barcelona gaat 220 miljoen euro verdienen met nieuwe Japanse shirtsponsor

FC Barcelona gaat 220 miljoen euro verdienen met nieuwe Japanse shirtsponsor

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het is de Catalaanse topclub FC Barcelona gelukt om van de ene op andere dag de tweede sportclub ter wereld te worden waar men het meeste betaald voor een naam op een shirt. FC Barcelona zal vanaf het 2017/2018 seizoen tot aan het seizoen 2021 maar liefst 220 miljoen euro gaan krijgen van het Japanse Rakuten. Deze lucratieve deal werd woensdag in Barcelona bekend gemaakt. Rakuten is wellicht in Europa minder bekend maar gezien het feit dat vele miljoenen aziaten naar FC Barcelona kijken en Rakuten groter wil worden in Europa, werd deze deal getekend.

De Catalaanse voetbalclub FC Barcelona kan vanaf het komende (dus niet huidige) voetbalseizoen per jaar 60 miljoen euro gaan verdienen door het plaatsen van de Japanse naam Rakuten op de shirts van onder andere Lionel Messi, Iniesta, Luis Suarez en Neymar. Dat bedrag kan de club krijgen als ze de Spaanse competitie en/of Champions league winnen. Op dit moment verdient Barça per voetbalseizoen 33,5 miljoen euro die Qatar Airways de club betaalt voor het dragen van hun naam maar dat gaat jaarlijks 55 miljoen euro worden met eventuele bonussen naar gelang de resultaten.

Naast het nieuwe Rakuten hebben de shirts ook nog andere logo’s. Zo staat Nike op het Barcelona tenue maar ook het elektronicabedrijf Beko. Deze sponsordeals leveren ook nog enkele tientallen miljoenen euro per jaar op. Aan de achterkant zal Unicef blijven staan. Deze naam levert echter niets op (behalve prestige) maar kost de club alleen maar geld en brengt daarnaast verplichtingen met zich mee.

Tweede op de ranglijst

Met deze lucratieve 220 miljoen euro deal komt FC Barcelona met een klap op de tweede plaats te staan wat betreft sponsorinkomsten bij een sportclub. Tot nu toe was dat Manchester United maar die heeft FC Barcelona nu achter zich gelaten. De club die echter het meeste verdient is The Red Devils in de Verenigde Staten met een sponsorcontract van maar liefst 71 miljoen euro per seizoen, op tafel gelegd door Chevrolet. FC Barcelona gaat in principe 55 miljoen euro per seizoen verdienen maar dat is variabel naargelang de voetbalresultaten zoals eerder vermeld waarbij dat bedrag kan oplopen naar 60 miljoen euro per succesvol seizoen.

Real Madrid

Aartsrivaal Real Madrid zal waarschijnlijk nu ook wel op zoek gaan naar een andere shirtsponsor om het huidige 32 miljoen euro opleverende contract met Fly Emirates te verbeteren. Overigens heeft Fly Emirates nog diverse andere miljoenen euro kostende deals lopen met o.a. Arsenal (40 miljoen euro) en PSG (28 miljoen euro). De Spaanse voetbalteams hebben dit soort inkomsten ook wel nodig want ze moeten de meerdere tientallen miljoenen aan spelerssalarissen kunnen uitbetalen, denk maar eens aan wat Cristiano Ronaldo, Bale en Messi verdienen.

Wie is Rakuten

Rakuten is een Japans e-commerce en internetbedrijf gevestigd in Tokio, Japan. Het Rakuten Ichiba platform is de grootste e-commerce site van Japan en een van ‘s-werelds grootste gezien de verkopen. Rakuten werd in 1997 opgericht door Hiroshi Mikitani maar wist in 2012 al een omzet te hebben van 4,6 miljard dollar en een winst van 244 miljoen dollar. Er zijn bij Rakuten wereldwijd meer dan 10.400 mensen werkzaam. Het is dus zeker geen klein bedrijfje te noemen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken