skip to Main Content
Brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils was informant Spaanse inlichtingendienst CNI

Brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils was informant Spaanse inlichtingendienst CNI

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Imam Abdelbaki Es Satty die gezien wordt als het brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils op 17 en 18 augustus dit jaar, heeft enige tijd als informant gewerkt voor het Spaanse Centro Nacional de Inteligencia (CNI), de nationale inlichtingendienst. Volgens de Spaanse krant OKdiario was Es Satty weliswaar geen volledige informant maar had de CNI wel regelmatig contact met hem nadat hij tussen 2010 en 2014 in Castellón in de gevangenis had gezeten voor drugsgerelateerde feiten.

Precies 3 maanden na de aanslag op 17 augustus op de Ramblas in Barcelona en de daaropvolgende mislukte aanslag in de kustplaats Cambrils, berichten de Spaanse media van contacten tussen het zogenaamde brein achter die aanslagen en de Spaanse inlichtingendienst. Er wordt door het CNI echter niet gezegd hoe lang men contact heeft gehad met de Imam maar de inlichtingendienst geeft wel aan dat dit een normale gang van zaken is bij personen die in de gevangenis hebben gezeten voor drugsfeiten.

De Imam van de moskee in Ripoll kwam om het leven toen een woning in de gemeente Alcanar (Tarragona) waarin het “team” voorbereidingen trof voor een of meerdere aanslagen met explosieven, tot ontploffing kwam.

De directeur van het CNI, Felix Sanz Rodan, heeft aan het Congres gevraagd of hij uitleg mag komen geven over de samenwerking met de Imam. In eerste instantie werd dit ontkent door de inlichtingendienst maar later toch bevestigd.

Overigens is ook bekend geworden dat de dader van de aanslag op de Ramblas in Barcelona, de chauffeur van de bestelbus, twee uur voor die aanslag werd gebeld door de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra. Deze politie eenheid had namelijk de auto van de 22-jarige Younes Abouyaaqoub gevonden op de plaats waar het huis in Alcanar was ontploft en wilde hem dat vertellen en ook vragen wat die auto daar deed. Volgens de politiecentrale sprak een agent 4 minuten met de terrorist, vlak voordat hij de Ramblas opreed en 14 personen vermoorde.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken