skip to Main Content
Minder dan 10% woningen Alicante heeft zonnepanelen
Pixabay

Minder dan 10% woningen Alicante heeft zonnepanelen

ALICANTE – Minder dan 10% van alle woningen in de provincie Alicante heeft zonnepanelen op het dak staan of liggen. Slechts 200 woningen maken gebruik van zonne energie om elektriciteit voor eigen gebruik op te wekken terwijl er tienduizenden woningen te vinden zijn in de provincie waar 360 dagen per jaar de zon schijnt.

Het gebruik van zonnepanelen staat nog steeds op een laag pitje in Spanje en dat terwijl het land de meeste zon heeft van heel Europa. Het is en blijft een vreemde situatie die moeilijk uit te leggen is maar langzaam komt er een verandering op gang. 

Ondanks dat vorig jaar de demissionaire regering van Pedro Sánchez (op aanraden van de EC) alle regels en bureaucratie versimpelden en de zonnetaks verdween, zijn er nog steeds weinig huishoudens die kiezen voor zonnepanelen.

Volgens de regionale krant van Alicante zijn er in de hele provincie maar 200 woningen te vinden die zonnepanelen op het dak hebben staan of liggen. En dan hebben we het eigenlijk over woningen én bedrijven in de provincie.

Dankzij de veranderingen die de PSOE-regering heeft doorgevoerd nadat de PP-regering het gebruik van zonnepanelen bestrafte en ontmoedigde, is er een wijziging op gang gekomen en hebben meer mensen zonnepanelen geïnstalleerd of denkt men er in ieder geval wel over na. Ook de prijsverlaging van de panelen en installatie is een pluspunt voor de verdere groei.

Vooralsnog is het echter nog niet veel goeds in de provincie Alicante en zijn er slechts 200 woningen die gebruik maken van wat de zon gedurende 360 dagen per jaar te bieden heeft. Overigens zal dat in andere provincies in het land niet veel anders zijn en is het aantal woningen met zonnepanelen op het dak nog erg laag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 37 reacties
 1. Hallo, voor iedereen die gelooft in zonnekracht, zoek eens op: sono sion van sono motors. Lees maar eens wat die gaan bouwen, denk er rustig over na en trek je conclusie.

 2. Iemand die “dat vorig jaar de demissionaire regering van Pedro Sánchez (op aanraden van de EC) alle regels en bureaucratie versimpelden” verkondigd weet niet wat er realiteit is. Medio april zonnepanelen geïnstalleerd en de installateur was onbekwaam om deze te regulariseren. Nam een ingenieursbureau uit Alicante onder de arm om dit te realiseren. Die hebben er 3 maanden over gedaan om uit te zoeken hoe dit moest en uiteindelijk einde juli is dit geschiedt. Nu alweer ruim 3 maanden later is de vergoeding voor terug levering van onze overschotten nog steeds niet in orde. En dit niettegenstaande de vigerende regelgeving oplegt dat de regionale dienst voor energie binnen de 10 dagen de distributeur de nodige formulieren moet bezorgen om de terug toevoer te regelen. Deze beweert nog steeds dat hij alsnog niks heeft ontvangen en zodoende wordt de overschot van gemiddeld 17 KW dagelijks niet vergoed. Dit zou wel mijn verbruik voor nachts en bij slecht weer compenseren zonder moeten investeren in (te) dure batterijen die maar tijdelijk meegaan. Dit is Spanje op zijn best, veel geblaad en weinig wol.

 3. Hallo,
  kan er iemand een adres van een installateur dicht bij Torrevieja door geven,
  zodat ik mij kan informeren,
  Alvast bedankt

  alvast bedankt

 4. “Het gebruik van hernieuwbare energie in de provincie is minder dan 10%.
  Slechts 200 huizen hebben voorzieningen voor eigen verbruik door middel van fotovoltaïsche zonnepanelen.”
  Hernieuwbare energie is wel wat meer dan alleen zonnepanelen.
  In mijn omgeving zie ik zo al 5 woningen met zonnepanelen. Volgens mij is 200 woningen een zware onderschatting.

 5. Hallo wat dachten jullie wat het makken van de panelen en accu’s kost aan vervuiling en straks het op ruimen
  Van dat spul het zelfde met de auto’s en niet vergeten de windmolens
  Maar om dat het de overheid zegt zal het wel goed zijn

  1. steek uw kop niet in het zand, de productie van grijze stroom is nog altijd meer vervuilend dan die van groene stroom. Zo stoot een steenkoolcentrale op langere termijn (20 jaar) 100x meer CO2 uit dan de productie van bvb een windmolenpark om evenveel elektriciteit te produceren. Of steek jij het licht ‘s avonds niet aan?
   https://www.mo.be/zeronaut/hoeveel-co2-kost-een-windmolen
   Zonnepanelen leveren ook meer energie op dan dat de productie heeft gekost, anders zou je wel gek zijn om er te installeren.
   (De energie-terugverdientijd voor zonnepanelen is intussen een kleine twee jaar)
   lees ook http://www.yera.be/project/zonnepanelen-en-hun-verborgen-co2-uitstoot/

 6. Feit is dat de EU Spanje niet aangeraden heeft maar gedwongen heeft de boete (die nooit werd opgelegd) naast zich neer te leggen , het gewoon toe te staan op straffe van het EU Hof.

 7. Hola,
  wij hebben zonnepanelen met Lithium batterijen en zijn hier heel tevreden mee.
  Geen onderhoud aan de batterijen en je kan ze compleet leeg trekken zonder probleem. Ze gaan ook langer mee dan Lood batterijen en geven geen giftige dampen vrij . Een aanrader!

  1. Klopt heb ik ook. Zoals eerder bericht hieronder. De lithium batterij mag overigens niet helemaal leeggetrokken worden (0%), maar moet op 10% worden gehouden. Dit hoef je overigens niet in de gaten te houden, de omvormer monitort dit automatisch. 4 maanden geleden mijn dak vol gelegd en nu al 6.000 kWh opbrengst!!! Met Ibedrola dag- nachtstroom voor gemiddeld 0,18 euro per kWh heb ik dus al 1.000 euro opbrengst!!! En 10 jaar garantie op de set en een batterij die 6.000 cycli heeft (= 20 jaar levensduur).

   Ik zeg dus:
   Doen!

   1. Nog even een toelichting op de kWh prijs ibedrola: ik heb dag- nachtstroom. Dag = circa 0,20 en nacht is ca 0,10. Gemiddeld dus 0,15 en dat is ex iva. Met iba 0,18

   2. Dat van die 20 jaar levensduur is een sprookje. 10 jaar zal al een succes zijn! Hangt grotendeels af van de regelmaat van het gebruik het hele jaar door, dus ook voor afkoeling in de zomer!

    1. Beste Jean-Claude,
     Ik weet niet waar u uw info vandaan heeft, maar mijn batterij doet 6.000 cycli (= ca 20 jaar). Ook als het korter is geen probleem want ik heb de investering er na 6,5 jaar uit. En batterij in de zon zetten (zoals u aangeeft met temp zomer) is sowieso geen goed idee.

 8. Wij hebben dit jaar gebouwd in de provincie Alicante, in ruraal gebied. De offerte van Iberdrola om elektriciteit naar het huis te brengen bedroeg bijna het dubbele van de totaalkost voor 24 zonnepanelen, batterijen (20 K) en een krachtige generator voor noodgevallen. Ik lees hier ook nog veel misverstanden over zonne-energie. Wij kunnen van op afstand ingrijpen, batterijen worden automatisch bijgevuld en tot op heden hebben we nog geen enkel probleem gehad met qua stroomvoorziening. Het huis is voorzien van alle (elektrisch) comfort, enkel rekening houden dat je best niet alles tegelijk in werking stelt, anders zal je nodeloos de generator aanspreken.
  Wij zijn alvast fan van zonne-energie.

 9. “Minder dan 10% van alle woningen in de provincie Alicante” ? Lijkt mij realistischer om te schrijven “minder dan 0,5 %”, of zelfs nóg minder .

   1. Maar dan zou de tekst ook moeten aangepast worden . . . nergens wordt “hernieuwbare energie” vermeld .
    Het gaat wel degelijk alleen over zonnepanelen .

    1. Spanjevandaag maakt geen artikels, ze vertalen enkel van Spaanse informatiebronnen. De gegeven link naar het Spaanse artikel spreekt wel degelijk over hernieuwbare energie.
     “El uso de las energías renovables en la provincia se sitúa por debajo del 10%”

 10. Veel te lang heeft de overheid bewust de zonnepalen ontmoedigd. Overheden dragen de grootste schuld van vervuiling. Ze ontmoedigen lpg bij autos. Hielpen bedrijven met concepten tegen besparingen wegens de accijnzen winsten. En ook waar blijft subsidie, financiele ondersteuning? Waarom kan de ecb bank banken niet passeren en renteloze leningen verstrekken op zonnepanelen? Waar is nu die werkelijke klimaat verbetering en economische stimulans? In een woord het probleem heet corruptie. Waar is nu de aanmoediging van deze overheid? Nergens te vinden dus!!

 11. Ik kom er spoedig bij. Heb de zonnepanelen besteld en de batterij. Opmerkingen zoals dat de productie van panelen en batterijen vervuilend zijn leg ik naast me neer. We zouden op deze wijze helemaal geen vooruitgang meer boeken. Ik denk het milieu toch een dienst te bewijzen en hopelijk mijn portemonnee ook.

 12. Het is vooral nog steeds een dure investering die je er absoluut niet uithaalt als je elektriciteit via het net hebt. Verder is er ook veel onwetendheid en weten maar weinig mensen dat het bijvoorbeeld verstandiger is alleen zonnepanelen aan te schaffen en geen batterijen, aangezien deze duur zijn en veel onderhoud (dagelijkse check up want ze mogen niet meer dan 50% leeglopen enz) nodig hebben. Zonder de aanschaf van batterijen kan het dus wel rendabel zijn (overdag energie van de zon en ‘s avonds en we nachts van het elektriciteitsnet).
  Overigens is het ecologisch erg onverantwoord zonnepanelen aan te schaffen want het maken daarvan is helaas nog steeds erg vervuilend.

 13. De taks wordt vanzelf weer ingevoerd als de PP weer aan de macht komt. Al die functionarissen hebben banden met de energiebedrijven. De spanjaarden kijken de kat uit de boom.

  1. Hallo,
   Ik behoor blijkbaar tot 1 van de 200 gelukkigen met zonnepanelen op het dak in de provincie Alicante. Met batterij ook nog. Scheelt me een aardige duit op de maandelijkse rekening van de Ibedrola, dus ik ben er dik tevreden mee.
   Groeten uit La Nucia

   1. Kunt u dat toelichten? Tweederde van mijn rekening is vastrecht, onderhoud, meterhuur en belasting. De daadwerkelijke stroomkosten zijn maar 25€ per maand bij mij. Hoe kan ik daar een investering van grofweg 5000€ mee terugverdienen?

    1. Als u zo weinig stroom gebruikt, dan gaat u natuurlijk geen zonnepanelen plaatsen. Ik betaal gemiddeld 170€ per maand (inclusief vaste kosten) dus dan loont het.

     1. Wim, wat Rob schrijft is juist.
      Ook al ben je langere tijd afwezig – dus zonder consumptie – worden er automatisch flinke bedragen van je bankrekening afgeschreven in Spanje als zijnde contract-clausules zoals Rob omschrijft.
      Er staan veel woningen in Spanje onbewoond voor een groot deel in het jaar, men heeft consumptie in de vakanties en enkele weekenden.
      Een duivelse manager bij een van die maatschappijen heeft dat volgens mij eens bedacht en de aandeelhouders vinden het prachtig….

     2. Wij woonden hiervoor 12 jaar in Duitsland en deels in Spanje waar we nu permanent wonen. Dacht je nu echt dat de stroomaansluiting in Duitsland gratis was omdat we ook veel in Spanje woonden? Ook daar betaalden we een fors maandelijks bedrag voor de vaste aansluiting. In Nederland kun je misschien maandelijks opzeggen en weer aansluiten, maar ik geloof daar niets van. Dus, Spanje is echt niet uniek wat betreft vaste kosten. Wel vind ik het schandalig dat het zo lang heeft moeten duren dat zonnepanelen voor particulieren werden toegestaan. Maar, dat is een andere discussie dan over die vaste lasten. Overigens wil ik er ook op wijzen dat de energiekosten in Duitsland en Spanje voor ons min of meer gelijk waren. Dus, zo beroerd is het nu ook weer niet in Spanje. Net zo beroerd als in Duitsland. Want kosten voor energie is een significant deel van alle vaste lasten. Het zou me niet verbazen als Nederland nog duurder is, maar dat weet ik echt niet. De stap naar zonnepanelen lijkt mij nog steeds een hele verstandige, maar een onderbouwd antwoord kan ik helaas pas over een aantal jaren geven.

    2. Klopt. Maar vastrecht kun je verlagen door de potentia lager in te stellen. Dat kan (gelukkig) online bij de ibedrola. Ik had potentia 9.200 kW en verlaagd tot 2.500 kW. Dat scheelt al 30 euro per maand. Verder nauwelijks nog gebruik van ibedrola stroom, nu rekeningen van € 30,– per maand. En dat voor een villa met woonoppervlakte 230 m2 en 2 airco’s (draaiend, ook voor verwarming nu) en zwembadverwarming (bomba calor). En zoals hierboven aangegeven, 10 jaar garantie op de set en 20 jaar batterijduur (lithium). En 6 a 7 jaar terugverdientijd dus lekkerrrrr….

    3. Even rekenen, 5.000 / 25 = 200 maanden = 16,66 jaar
     Als je daar bovenop nog eens de jaarlijkse elektriciteit prijsverhogingen in rekening neemt kom je zo gemakkelijk aan een pay-out van 10 jaar.
     Wel mijn zonnepanelen liggen er nu.

 14. Als de regering het installeren van zonnepanelen ontmoedigt moet je natuurlijk niet verwonderd zijn dat er weinig geplaatst worden. Enkele jaren geleden hadden we plannen in die zin, maar toen kwam Rajoy met zijn zonnetaks en hebben we alles afgeblazen. Alleen nog enkele panelen voor het verwarmen van water (die dus geen stroom genereren) werden wél geplaatst. Misschien moet men toch maar eens onderzoeken wat deze wet aan de PP heeft opgebrachr aan ‘dankbaarheid’ vanwege de energiemaatschappijen.

  1. Wij wonen 30km ten zuiden van Granada. Wij hebben 2 jaar geleden 9 zonnepanelen laten plaatsen met 3 accu’s met een opslagcapaciteit van 7,5Kwh. Het systeem functioneert perfect: wij hebben een zwembadpomp, wasmachine, koelast, tv, heetwaterboiler, oven en zelf een airconditioning.
   Systeem is geleverd door http://www.offgridsolar.es

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken