Minder dan 10% woningen Alicante heeft zonnepanelen

Minder dan 10% woningen Alicante heeft zonnepanelen
Beeld: Pixabay

ALICANTE – Minder dan 10% van alle woningen in de provincie Alicante heeft zonnepanelen op het dak staan of liggen. Slechts 200 woningen maken gebruik van zonne energie om elektriciteit voor eigen gebruik op te wekken terwijl er tienduizenden woningen te vinden zijn in de provincie waar 360 dagen per jaar de zon schijnt.

Het gebruik van zonnepanelen staat nog steeds op een laag pitje in Spanje en dat terwijl het land de meeste zon heeft van heel Europa. Het is en blijft een vreemde situatie die moeilijk uit te leggen is maar langzaam komt er een verandering op gang. 

Ondanks dat vorig jaar de demissionaire regering van Pedro Sánchez (op aanraden van de EC) alle regels en bureaucratie versimpelden en de zonnetaks verdween, zijn er nog steeds weinig huishoudens die kiezen voor zonnepanelen.

Volgens de regionale krant van Alicante zijn er in de hele provincie maar 200 woningen te vinden die zonnepanelen op het dak hebben staan of liggen. En dan hebben we het eigenlijk over woningen én bedrijven in de provincie.

Dankzij de veranderingen die de PSOE-regering heeft doorgevoerd nadat de PP-regering het gebruik van zonnepanelen bestrafte en ontmoedigde, is er een wijziging op gang gekomen en hebben meer mensen zonnepanelen geïnstalleerd of denkt men er in ieder geval wel over na. Ook de prijsverlaging van de panelen en installatie is een pluspunt voor de verdere groei.

Vooralsnog is het echter nog niet veel goeds in de provincie Alicante en zijn er slechts 200 woningen die gebruik maken van wat de zon gedurende 360 dagen per jaar te bieden heeft. Overigens zal dat in andere provincies in het land niet veel anders zijn en is het aantal woningen met zonnepanelen op het dak nog erg laag.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

38
Reageer op dit artikel

17 Comment threads
21 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Arie

Wij hebben een huisje in Villajoyosa en hebben een paar maanden geleden 2 panelen van 330 Watt (2 keer 140 euro) meegenomen vanuit Nederland en op Marktplaats een Soladin 600 omvormer gekocht voor 150 euro. De panelen gewoon op het zuiden op een afdakje een beetje schuin tegen de muur vastgeschroefd, kabeltjes naar de omvormer aangesloten en deze met stekker gewoon op het stopcontact aangesloten. (dit mag in Nederland tot max 600 watt.) Vroeger gebruikte we 7 Kwatt per dag, nu tussen de 3 en 4 Kwatt. Wasmachine en boiler natuurlijk overdag laten draaien. (450 euro investering: besparing 3,5 Kwatt… Lees verder »

Pim

Hallo, voor iedereen die gelooft in zonnekracht, zoek eens op: sono sion van sono motors. Lees maar eens wat die gaan bouwen, denk er rustig over na en trek je conclusie.

Robert

Iemand die “dat vorig jaar de demissionaire regering van Pedro Sánchez (op aanraden van de EC) alle regels en bureaucratie versimpelden” verkondigd weet niet wat er realiteit is. Medio april zonnepanelen geïnstalleerd en de installateur was onbekwaam om deze te regulariseren. Nam een ingenieursbureau uit Alicante onder de arm om dit te realiseren. Die hebben er 3 maanden over gedaan om uit te zoeken hoe dit moest en uiteindelijk einde juli is dit geschiedt. Nu alweer ruim 3 maanden later is de vergoeding voor terug levering van onze overschotten nog steeds niet in orde. En dit niettegenstaande de vigerende regelgeving… Lees verder »

pieter

Hallo,
kan er iemand een adres van een installateur dicht bij Torrevieja door geven,
zodat ik mij kan informeren,
Alvast bedankt

alvast bedankt

Carla

info@solar-sky.com Mike & Jim (Engels) heel tevreden van advies, installatie en naservice.
Solar Sky (JL Davies)
Tlf 0034 653 983 800
http://www.solar-sky.com
https://www.facebook.com/SolarSkySpain/
https://www.facebook.com/SolarVentiiValencia/

Martin Weener

Hoi Pieter,
Clean Energy Solution in San Fulgencio, La Marina
Hebben al talloze installaties gedaan waaronder bij mij buurman.
Zeer correct en vakbekwaam met de nieuwste apparatuur.
https://www.facebook.com/cleanenergysolutionscostablanca/

Martin Weener

Oh, Clean energy solutions is trouwens Nederlands.

Marcella

En wat kostte je deze installatie?

Michel

“Het gebruik van hernieuwbare energie in de provincie is minder dan 10%.
Slechts 200 huizen hebben voorzieningen voor eigen verbruik door middel van fotovoltaïsche zonnepanelen.”
Hernieuwbare energie is wel wat meer dan alleen zonnepanelen.
In mijn omgeving zie ik zo al 5 woningen met zonnepanelen. Volgens mij is 200 woningen een zware onderschatting.

Jack

Hallo wat dachten jullie wat het makken van de panelen en accu’s kost aan vervuiling en straks het op ruimen
Van dat spul het zelfde met de auto’s en niet vergeten de windmolens
Maar om dat het de overheid zegt zal het wel goed zijn

krisvg

steek uw kop niet in het zand, de productie van grijze stroom is nog altijd meer vervuilend dan die van groene stroom. Zo stoot een steenkoolcentrale op langere termijn (20 jaar) 100x meer CO2 uit dan de productie van bvb een windmolenpark om evenveel elektriciteit te produceren. Of steek jij het licht ‘s avonds niet aan?
https://www.mo.be/zeronaut/hoeveel-co2-kost-een-windmolen
Zonnepanelen leveren ook meer energie op dan dat de productie heeft gekost, anders zou je wel gek zijn om er te installeren.
(De energie-terugverdientijd voor zonnepanelen is intussen een kleine twee jaar)
lees ook http://www.yera.be/project/zonnepanelen-en-hun-verborgen-co2-uitstoot/

johnny

Feit is dat de EU Spanje niet aangeraden heeft maar gedwongen heeft de boete (die nooit werd opgelegd) naast zich neer te leggen , het gewoon toe te staan op straffe van het EU Hof.

Nicky

Hola,
wij hebben zonnepanelen met Lithium batterijen en zijn hier heel tevreden mee.
Geen onderhoud aan de batterijen en je kan ze compleet leeg trekken zonder probleem. Ze gaan ook langer mee dan Lood batterijen en geven geen giftige dampen vrij . Een aanrader!

Marc

Klopt heb ik ook. Zoals eerder bericht hieronder. De lithium batterij mag overigens niet helemaal leeggetrokken worden (0%), maar moet op 10% worden gehouden. Dit hoef je overigens niet in de gaten te houden, de omvormer monitort dit automatisch. 4 maanden geleden mijn dak vol gelegd en nu al 6.000 kWh opbrengst!!! Met Ibedrola dag- nachtstroom voor gemiddeld 0,18 euro per kWh heb ik dus al 1.000 euro opbrengst!!! En 10 jaar garantie op de set en een batterij die 6.000 cycli heeft (= 20 jaar levensduur).

Ik zeg dus:
Doen!

Marc

Nog even een toelichting op de kWh prijs ibedrola: ik heb dag- nachtstroom. Dag = circa 0,20 en nacht is ca 0,10. Gemiddeld dus 0,15 en dat is ex iva. Met iba 0,18

jcvandewynckele@proximus.be

Dat van die 20 jaar levensduur is een sprookje. 10 jaar zal al een succes zijn! Hangt grotendeels af van de regelmaat van het gebruik het hele jaar door, dus ook voor afkoeling in de zomer!

Marc

Beste Jean-Claude,
Ik weet niet waar u uw info vandaan heeft, maar mijn batterij doet 6.000 cycli (= ca 20 jaar). Ook als het korter is geen probleem want ik heb de investering er na 6,5 jaar uit. En batterij in de zon zetten (zoals u aangeeft met temp zomer) is sowieso geen goed idee.

Patrick M

Wij hebben dit jaar gebouwd in de provincie Alicante, in ruraal gebied. De offerte van Iberdrola om elektriciteit naar het huis te brengen bedroeg bijna het dubbele van de totaalkost voor 24 zonnepanelen, batterijen (20 K) en een krachtige generator voor noodgevallen. Ik lees hier ook nog veel misverstanden over zonne-energie. Wij kunnen van op afstand ingrijpen, batterijen worden automatisch bijgevuld en tot op heden hebben we nog geen enkel probleem gehad met qua stroomvoorziening. Het huis is voorzien van alle (elektrisch) comfort, enkel rekening houden dat je best niet alles tegelijk in werking stelt, anders zal je nodeloos de… Lees verder »

Willy

“Minder dan 10% van alle woningen in de provincie Alicante” ? Lijkt mij realistischer om te schrijven “minder dan 0,5 %”, of zelfs nóg minder .

Georges D

Inderdaad, Willy. Ik veronderstel dat de komma verkeerd staat: minder dan 0,10 % lijkt realistischer.

Willy

Er staat geen komma in die 10 % .

Michel

Titel is verkeerd, het is 10% van hernieuwbare energie en niet 10% van de woningen.

Willy

Maar dan zou de tekst ook moeten aangepast worden . . . nergens wordt “hernieuwbare energie” vermeld .
Het gaat wel degelijk alleen over zonnepanelen .

Michel

Spanjevandaag maakt geen artikels, ze vertalen enkel van Spaanse informatiebronnen. De gegeven link naar het Spaanse artikel spreekt wel degelijk over hernieuwbare energie.
“El uso de las energías renovables en la provincia se sitúa por debajo del 10%”

Roberto

Veel te lang heeft de overheid bewust de zonnepalen ontmoedigd. Overheden dragen de grootste schuld van vervuiling. Ze ontmoedigen lpg bij autos. Hielpen bedrijven met concepten tegen besparingen wegens de accijnzen winsten. En ook waar blijft subsidie, financiele ondersteuning? Waarom kan de ecb bank banken niet passeren en renteloze leningen verstrekken op zonnepanelen? Waar is nu die werkelijke klimaat verbetering en economische stimulans? In een woord het probleem heet corruptie. Waar is nu de aanmoediging van deze overheid? Nergens te vinden dus!!

Wim

Ik kom er spoedig bij. Heb de zonnepanelen besteld en de batterij. Opmerkingen zoals dat de productie van panelen en batterijen vervuilend zijn leg ik naast me neer. We zouden op deze wijze helemaal geen vooruitgang meer boeken. Ik denk het milieu toch een dienst te bewijzen en hopelijk mijn portemonnee ook.

Rae

Ik heb de indruk dat de installaties in Spanje nog steeds veel duurder zijn dan bvb in België.

Cielo

Het is vooral nog steeds een dure investering die je er absoluut niet uithaalt als je elektriciteit via het net hebt. Verder is er ook veel onwetendheid en weten maar weinig mensen dat het bijvoorbeeld verstandiger is alleen zonnepanelen aan te schaffen en geen batterijen, aangezien deze duur zijn en veel onderhoud (dagelijkse check up want ze mogen niet meer dan 50% leeglopen enz) nodig hebben. Zonder de aanschaf van batterijen kan het dus wel rendabel zijn (overdag energie van de zon en ‘s avonds en we nachts van het elektriciteitsnet). Overigens is het ecologisch erg onverantwoord zonnepanelen aan te… Lees verder »

opa

De taks wordt vanzelf weer ingevoerd als de PP weer aan de macht komt. Al die functionarissen hebben banden met de energiebedrijven. De spanjaarden kijken de kat uit de boom.

Marc

Hallo,
Ik behoor blijkbaar tot 1 van de 200 gelukkigen met zonnepanelen op het dak in de provincie Alicante. Met batterij ook nog. Scheelt me een aardige duit op de maandelijkse rekening van de Ibedrola, dus ik ben er dik tevreden mee.
Groeten uit La Nucia

Rob

Kunt u dat toelichten? Tweederde van mijn rekening is vastrecht, onderhoud, meterhuur en belasting. De daadwerkelijke stroomkosten zijn maar 25€ per maand bij mij. Hoe kan ik daar een investering van grofweg 5000€ mee terugverdienen?

wim

Als u zo weinig stroom gebruikt, dan gaat u natuurlijk geen zonnepanelen plaatsen. Ik betaal gemiddeld 170€ per maand (inclusief vaste kosten) dus dan loont het.

Piet Paëlla

Wim, wat Rob schrijft is juist.
Ook al ben je langere tijd afwezig – dus zonder consumptie – worden er automatisch flinke bedragen van je bankrekening afgeschreven in Spanje als zijnde contract-clausules zoals Rob omschrijft.
Er staan veel woningen in Spanje onbewoond voor een groot deel in het jaar, men heeft consumptie in de vakanties en enkele weekenden.
Een duivelse manager bij een van die maatschappijen heeft dat volgens mij eens bedacht en de aandeelhouders vinden het prachtig….

Wim

Wij woonden hiervoor 12 jaar in Duitsland en deels in Spanje waar we nu permanent wonen. Dacht je nu echt dat de stroomaansluiting in Duitsland gratis was omdat we ook veel in Spanje woonden? Ook daar betaalden we een fors maandelijks bedrag voor de vaste aansluiting. In Nederland kun je misschien maandelijks opzeggen en weer aansluiten, maar ik geloof daar niets van. Dus, Spanje is echt niet uniek wat betreft vaste kosten. Wel vind ik het schandalig dat het zo lang heeft moeten duren dat zonnepanelen voor particulieren werden toegestaan. Maar, dat is een andere discussie dan over die vaste… Lees verder »

Marc

Klopt. Maar vastrecht kun je verlagen door de potentia lager in te stellen. Dat kan (gelukkig) online bij de ibedrola. Ik had potentia 9.200 kW en verlaagd tot 2.500 kW. Dat scheelt al 30 euro per maand. Verder nauwelijks nog gebruik van ibedrola stroom, nu rekeningen van € 30,– per maand. En dat voor een villa met woonoppervlakte 230 m2 en 2 airco’s (draaiend, ook voor verwarming nu) en zwembadverwarming (bomba calor). En zoals hierboven aangegeven, 10 jaar garantie op de set en 20 jaar batterijduur (lithium). En 6 a 7 jaar terugverdientijd dus lekkerrrrr….

Michel

Even rekenen, 5.000 / 25 = 200 maanden = 16,66 jaar
Als je daar bovenop nog eens de jaarlijkse elektriciteit prijsverhogingen in rekening neemt kom je zo gemakkelijk aan een pay-out van 10 jaar.
Wel mijn zonnepanelen liggen er nu.

Miel

Als de regering het installeren van zonnepanelen ontmoedigt moet je natuurlijk niet verwonderd zijn dat er weinig geplaatst worden. Enkele jaren geleden hadden we plannen in die zin, maar toen kwam Rajoy met zijn zonnetaks en hebben we alles afgeblazen. Alleen nog enkele panelen voor het verwarmen van water (die dus geen stroom genereren) werden wél geplaatst. Misschien moet men toch maar eens onderzoeken wat deze wet aan de PP heeft opgebrachr aan ‘dankbaarheid’ vanwege de energiemaatschappijen.

Annelies

Wij wonen 30km ten zuiden van Granada. Wij hebben 2 jaar geleden 9 zonnepanelen laten plaatsen met 3 accu’s met een opslagcapaciteit van 7,5Kwh. Het systeem functioneert perfect: wij hebben een zwembadpomp, wasmachine, koelast, tv, heetwaterboiler, oven en zelf een airconditioning.
Systeem is geleverd door http://www.offgridsolar.es

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.