Omstreden onderzoek naar mobiele telefoon gebruik begonnen in Spanje

Omstreden onderzoek naar mobiele telefoon gebruik begonnen in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) begint deze maandag met de eerste fase van het grootscheepse maar tegelijkertijd ook omstreden onderzoek naar het mobiele telefoongebruik in Spanje. Het INE heeft een overeenkomst bereikt met de grootste telecombedrijven om anoniem gegevens te verzamelen.

De eerste fase van het onderzoek zal plaatsvinden op 18, 19, 20 en 21 november. De tweede fase vindt plaats gedurende feest- en vakantieperiodes te weten zondag 24 november, 25 december (Kerstdag) en twee zomerse dagen 20 juli en 15 augustus 2020.

Op deze data worden alle gegevens van de abonnees van de Spaanse telecombedrijven Movistar, Vodafone en Orange verzameld om zo te achterhalen hoe en waar men de mobiele telefoons gebruikt. Daarvoor worden de locaties van de telefoons vastgesteld tussen middernacht en 6 uur ‘s morgens (thuislocatie) en daarna tussen 9 en 18 uur.

Met deze informatie wil het Instituto Nacional de Estadística (INE) de bewegingen van de mobiele telefoongebruikers achterhalen en vastleggen. Zo kan men erachter komen wat gebruikelijke en veel voorkomende bewegingen zijn en hoe men zich gedraagt tijdens feest- en vakantiedagen.

Het INE herinnert iedereen eraan dat er geen persoonsgegevens worden geregistreerd, deze worden overigens ook niet gedeeld door de providers. Het INE zal alleen weten hoeveel smartphones er op een bepaald punt zijn. Het is geen commercieel onderzoek.

Het is een legale manier van onderzoek doen binnen de EU maar het agentschap van Privacybescherming in Spanje heeft toch om meer uitleg gevraagd. Ondertussen zijn er ook veel Spaanse smartphonegebruikers die niet bij zijn met dit onderzoek. 

Veel mensen menen dat het uitzetten van de GPS functie voldoende is om niet gevolgd te worden maar dat heeft geen zin aangezien het INE gebruik maakt van de telefoonantennes.

Het enige dat je kunt doen om niet gevolgd te worden is het uitzetten van de smartphone of de flight mode aanzetten. Maar dat zal voor veel mensen moeilijk zijn aangezien het zonder telefoon rondlopen voor veel mensen erger is dan het gevolgd en geregistreerd worden. Overigens gebeurt dat eigenlijk al en dan vaak ook nog eens door de vele apps die men installeert.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

7
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Andre

Als een tweede telefoonkaart hebt van je moederland kan je deze van Spanje enkele dagen uitschakelen, misschien een goed idee als je niet wilt gevolgd worden ?

leo

Het enige wat ik doet met mijn mobiel is af een toe een foto maken of zo nu en dan een whatsapp, bellen doet ik misschien 1x per jaar 🙂 Ik doet vrijwel 99% aan communicatie met mijn laptop veel groter scherm.

Reg

Helaas, VPN heeft alleen betrekking op je IP adres. Je telefoon kan nog steeds via een mast uitgepeild worden.

jim

Of gewoon vpn installeren op telefoon en instellen op bv nl of ander land kunnen ze je niet taceren meer

jemafin@hotmail.com

Jim,wat kost dit plaatje ??

shadow

jammer dat je niet even een linkje van een gratis vpn apje er neer zet wel goede info

leo

VPN heeft enkel betrekking op je internet gebruik, echter zien ze toch direct aan het signaal van je telefoon naar de mast dat je een VPN gebruikt een VPN is dus geheel overbodig en helpt niets. Ze zien direct waar je mobiel kontakt maakt met de zendmast en bepalen daarmee jou lokatie.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.