menu: rubrieken, zoeken & meer

Vaccinatiebereidheid en mogelijk corona-vaccinatieplicht in Spanje

Vaccinatiebereidheid en mogelijk corona-vaccinatieplicht in Spanje
Beeld: Freepik

Vaccinatiebereidheid en mogelijk corona-vaccinatieplicht in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl men in Nederland aangeeft dat het corona-vaccin nooit verplicht zal worden wordt daar in Spanje wel over gespeculeerd. Maar zover is het nog niet en ondertussen is het aantal Spanjaarden dat wel of juist geen corona-vaccinatie wil hebben volgens het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje bijna gelijk.

Uit de laatste opiniepeiling van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) blijkt dat 44,4% van de Spanjaarden zich wel wil vaccineren met een vaccin terwijl 40,3% aangeeft geen corona-vaccin te willen hebben. 11,2% van de ondervraagden twijfelt nog terwijl 2,1% zegt wel het corona-vaccin toegediend willen hebben wanneer bewezen is dat het vaccin werkt en er geen bijwerkingen blijken te zijn.

Het is de eerste keer dat bij de maandelijkse opiniepeilingen van het CIS er gevraagd wordt naar het toekomstige corona-vaccin. Uit de verzamelde gegevens blijkt dat naarmate de farmaceutische industrie dichterbij een vaccin tegen het coronavirus komt er meer mensen wantrouwig worden.

Te snel

Want volgens veel mensen gaat de ontwikkeling van dit nieuwe corona-vaccin veel te snel, is er te weinig informatie bekend over de mogelijke bijwerkingen en lijkt het meer op een strijd tussen de farmaceutische bedrijven die elke keer dat ze nieuws bekend maken miljoenen dollars rijker worden.

Ondertussen maakten twee farmaceutische bedrijven bekend dat hun vaccins effectief zijn getest. De eerste die dat langverwachte nieuws bekend maakte was medicijnfabrikant Pfizer die spreekt over een effectiviteit van 90% en daarna kwam Moderna met een effectiviteit van 94,5%.

Verplicht vaccineren

In Spanje wordt in de pers gesproken over een mogelijke verplichting tot vaccinatie, iets wat legaal niet mogelijk is met als uitzondering via de et 3/1986 waarin het wel verplicht kan worden wanneer de volksgezondheid bedreigd wordt. In de praktijk is dat echter niet zo makkelijk. 

Er zijn nu zeven landen, te weten Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Polen, Letland, Hongarije en Bulgarije waar vaccinatie verplicht is met boetes als inwoners weigeren zich te laten vaccineren. Of dat ook zal gelden in verband met de corona-vaccinatie is ons niet bekend.

Enkele jaren geleden waren vaccinaties voor kinderen in Italië en Frankrijk verplicht. In Australië heeft men al aangegeven dat wanneer de corona-vaccinatie klaar is alle 25 miljoen inwoners zich verplicht moeten vaccineren.

Doel is groepsimmuniteit

In Spanje wil men vooralsnog nog niet zo ver gaan om een vaccinatieplicht in te voeren maar men erkend dat als er een grote terughoudendheid bestaat vanwege het corona-vaccin er wellicht geen andere keuze is om het vaccineren wel te verplichten om zo een groepsimmuniteit te bereiken.

Om een groepsimmuniteit te kunnen krijgen in Spanje moet minstens 60% tot 70% zich laten vaccineren. Op dit moment blijkt dat percentage volgens het CIS dus 44,4% te zijn. Zolang als dat percentage dus niet stijgt blijven de huidige maatregelen gelden, te weten de mondkapjes, de anderhalve meter afstand, handen wassen en desinfecteren, verboden te roken in  openbare plaatsen, beperkte capaciteiten en gesloten horeca etc.