menu: rubrieken, zoeken & meer

Diverse regio’s in Spanje vragen om een pandemie-wet om makkelijker maatregelen te kunnen nemen

Diverse regio’s in Spanje vragen om een pandemie-wet om makkelijker maatregelen te kunnen nemen
Beeld: Europa Press

Diverse regio’s in Spanje vragen om een pandemie-wet om makkelijker maatregelen te kunnen nemen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn diverse regionale overheden die willen dat de Spaanse regering een pandemie-wet of ‘Ley de Pandemias’ invoert zodat er makkelijker corona-maatregelen genomen kunnen worden. Op dit moment dienen alle regio’s zelf beslissingen te nemen, iets wat ze ook altijd wilden, maar daarbij moet in het geval bijvoorbeeld van de invoering van een coronapas altijd een rechter bij aan te pas komen. En daarbij gaat het soms mis omdat een rechter de maatregelen niet goedkeurt zoals al gebeurd is in Baskenland, Canarische Eilanden en op de Balearen.

Daarom willen diverse autonome regio’s zoals Andalusië, Aragón, Castilië en León, Canarische Eilanden, Murcia regio, Baskenland, Catalonië, Valencia regio en Navarra dat er een landelijke pandemie-wet komt zodat de autoriteiten makkelijker maatregelen kunnen nemen zoals de invoering van een coronapas. Maar Extremadura, Cantabrië en de Madrid regio zijn tegen de invoering van een coronapas terwijl andere regio’s nog geen mening bekend hebben gemaakt.

Met een landelijk georganiseerde coronapas zou deze ingevoerd kunnen worden in de horeca zoals bars, restaurants en ook nachthoreca maar ook bij evenementen, sportwedstrijden, bioscopen en theater indien nodig. Over de invoering van de coronapas in winkels en winkelcentra, sportscholen, zwembaden etc. wordt voorlopig nog niets geschreven.

Als er een coronapas komt met het 2G- of 3G-systeem, dan kunnen de mondkapjes af in de horeca omdat niet-gevaccineerden bij het 2G-systeem niet naar binnen mogen. Bij het 3G-systeem is dat nog wel nodig met een coronatest voor niet-gevaccineerden.

Maar de minister van Volksgezondheid Carolina Darias blijft volhouden dat een pandemie-wet niet nodig is in Spanje omdat de regionale overheden gebruik kunnen maken van een uitspraak van het Hooggerechtshof waarin staat dat het gebruik van een coronapas mogelijk is in bepaalde omstandigheden en op bepaalde plaatsen. Verder zegt Darias dat vergeleken met andere landen het percentage niet-gevaccineerden erg laag is in Spanje wat een coronapas eigenlijk onnodig maakt.