Inventaris 6.120 planten in Spanje waarvan veel nergens anders voorkomen is na bijna 40 jaar klaar

Inventaris 6.120 planten in Spanje waarvan veel nergens anders voorkomen is na bijna 40 jaar klaar
Beeld: Flora Iberica

Inventaris 6.120 planten in Spanje waarvan veel nergens anders voorkomen is na bijna 40 jaar klaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het vijfentwintigste en laatste deel van de inventaris van vaatplanten die op het Iberische Schiereiland, ofwel Spanje en Portugal, inclusief de Balearen eilanden voorkomen is uitgekomen. Het gaat om het Flora Iberica-project dat bijna 40 jaar geleden begon en een inventaris is van alle Spaanse en Portugese vaatplanten met 6.120 plantensoorten. Conclusie is dat 22% alleen in Spanje en Portugal voorkomt.

Het heeft 39 jaar geduurd maar de catalogisering van de Iberische flora is beëindigd met de registratie van 6.120 soorten, waarvan ongeveer 22% endemisch is, dat wil zeggen dat ze in geen enkel ander deel van de wereld voorkomen, behalve op het schiereiland, de Balearen en andere eilanden zoals de Columbretes of Alboran (het werk laat de Canarische Eilanden en andere Portugese archipels van Macaronesië buiten beschouwing omdat hun planten biodiversiteit totaal anders is).

Het Flora Iberica-project startte in 1982 met als belangrijkste promotor Santiago Castroviejo, voormalig directeur van de Koninklijke Botanische Tuin van Madrid die in 2009 op 63-jarige leeftijd overleed zonder dat zijn levenswerk klaar kwam. Een tweede deelnemer aan het project stierf ook in 2017 maar een derde deelnemer, de 88-jarige Portugese botanicus Jorge Paiva, heeft het einde gezien van hun levenswerk.

In totaal hebben 255 auteurs van 72 instellingen uit 14 verschillende landen deelgenomen aan dit project terwijl 27 Spaanse en zeven Portugese universiteiten ook hebben meegewerkt om de 25 delen van het Flora Iberica-project te voltooien. Maar men weet ook dat het werk niet compleet is en ook niet kan zijn omdat er nog steeds nieuwe plantensoorten gevonden worden terwijl andere vaatplanten juist uitsterven.

De inventaris van de rijke biodiversiteit en de flora op het Iberische Schiereiland en Balearen eilanden is belangrijk want wat niet bekend is kan ook niet onderzocht en beschermd worden. Sommige specialisten beschouwen dit enorme werk als de grootste mijlpaal in de classificatie van de Iberische planten biodiversiteit sinds de tijd van de vooraanstaande botanicus Heinrich Moritz Willkomm in de 19e eeuw.

De flora op het Iberische Schiereiland inclusief de Balearen archipel is heel rijk en in Spanje en Portugal groeit maar liefst de helft van alle plantensoorten die in heel Europa voorkomt. De reden daarvoor is dat tijdens de ijstijd de planten in het noorden van Europa doodgevroren terwijl deze in Zuid-Europa overleefden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.