Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan één miljard liter kraanwater verspild

Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan één miljard kraanwater verspild
Beeld: 123rf

Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan één miljard liter kraanwater verspild

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – jaarlijks wordt er dankzij lekken en storingen meer dan één miljard water verspild in het openbare waternetwerk in Spanje. Terwijl de weersomstandigheden ervoor zorgen dat het steeds warmer wordt en er minder neerslag is, neemt het verspillen van water als gevolg van een gebrek aan onderhoud en inveteringen van de gemeentelijke waternetwerken toe in Spanje.

Bijna een kwart van het water dat de stedelijke watertoevoer netwerken binnenkomt raakt verloren voordat het de eindbestemming bereikt. Op het einde van het jaar praat men dan over meer dan één miljard kraanwater dat verloren gaat. Jaarlijks is de waterconsumptie in Spanje ongeveer 17,5 miljard liter.

Volgens een studie van het Spaanse Bureau voor de Statistieken bereikt een van de vier liter de kranen in de huishoudens niet. Zoals de onderzoeksgegevens van het Suministro y Saneamiento del Agua onderzoek van het INE aangeeft gaat het om 25% aan water dat verloren gaat, in cijfers 1.090 van de 4.290 kubieke hectometer (hm3).

Van de 1.090 verloren hm3 is 701 hm3 het gevolg van lekken en storingen en 389 hm3 kunnen omschreven worden als zogenaamde schijnbare verliezen wat bestaat uit o.a. ongecontroleerd afvalwater en frauduleuze toe eigening van water. Sinds 2007 is het verlies van water echter met 8,5% gedaald, van de 1.191 hm3 in 2007 naar de 1.090 hm3 in 2017.

Volgens de gegevens wordt het meeste water verspild in de regio Andalusië gevolgd door Catalonië, Castilla y León, Galicië, Canarische Eilanden en Castilla-La Mancha.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.