Search
menu
Search

Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan één miljard liter kraanwater verspild

Oeps ... foto ontbreekt!

Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan één miljard liter kraanwater verspild

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – jaarlijks wordt er dankzij lekken en storingen meer dan één miljard water verspild in het openbare waternetwerk in Spanje. Terwijl de weersomstandigheden ervoor zorgen dat het steeds warmer wordt en er minder neerslag is, neemt het verspillen van water als gevolg van een gebrek aan onderhoud en inveteringen van de gemeentelijke waternetwerken toe in Spanje.

Bijna een kwart van het water dat de stedelijke watertoevoer netwerken binnenkomt raakt verloren voordat het de eindbestemming bereikt. Op het einde van het jaar praat men dan over meer dan één miljard kraanwater dat verloren gaat. Jaarlijks is de waterconsumptie in Spanje ongeveer 17,5 miljard liter.

Volgens een studie van het Spaanse Bureau voor de Statistieken bereikt een van de vier liter de kranen in de huishoudens niet. Zoals de onderzoeksgegevens van het Suministro y Saneamiento del Agua onderzoek van het INE aangeeft gaat het om 25% aan water dat verloren gaat, in cijfers 1.090 van de 4.290 kubieke hectometer (hm3).

Van de 1.090 verloren hm3 is 701 hm3 het gevolg van lekken en storingen en 389 hm3 kunnen omschreven worden als zogenaamde schijnbare verliezen wat bestaat uit o.a. ongecontroleerd afvalwater en frauduleuze toe eigening van water. Sinds 2007 is het verlies van water echter met 8,5% gedaald, van de 1.191 hm3 in 2007 naar de 1.090 hm3 in 2017.

Volgens de gegevens wordt het meeste water verspild in de regio Andalusië gevolgd door Catalonië, Castilla y León, Galicië, Canarische Eilanden en Castilla-La Mancha.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?