skip to Main Content
Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan één miljard liter kraanwater verspild
123rf

Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan één miljard liter kraanwater verspild

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – jaarlijks wordt er dankzij lekken en storingen meer dan één miljard water verspild in het openbare waternetwerk in Spanje. Terwijl de weersomstandigheden ervoor zorgen dat het steeds warmer wordt en er minder neerslag is, neemt het verspillen van water als gevolg van een gebrek aan onderhoud en inveteringen van de gemeentelijke waternetwerken toe in Spanje.

Bijna een kwart van het water dat de stedelijke watertoevoer netwerken binnenkomt raakt verloren voordat het de eindbestemming bereikt. Op het einde van het jaar praat men dan over meer dan één miljard kraanwater dat verloren gaat. Jaarlijks is de waterconsumptie in Spanje ongeveer 17,5 miljard liter.

Volgens een studie van het Spaanse Bureau voor de Statistieken bereikt een van de vier liter de kranen in de huishoudens niet. Zoals de onderzoeksgegevens van het Suministro y Saneamiento del Agua onderzoek van het INE aangeeft gaat het om 25% aan water dat verloren gaat, in cijfers 1.090 van de 4.290 kubieke hectometer (hm3).

Van de 1.090 verloren hm3 is 701 hm3 het gevolg van lekken en storingen en 389 hm3 kunnen omschreven worden als zogenaamde schijnbare verliezen wat bestaat uit o.a. ongecontroleerd afvalwater en frauduleuze toe eigening van water. Sinds 2007 is het verlies van water echter met 8,5% gedaald, van de 1.191 hm3 in 2007 naar de 1.090 hm3 in 2017.

Volgens de gegevens wordt het meeste water verspild in de regio Andalusië gevolgd door Catalonië, Castilla y León, Galicië, Canarische Eilanden en Castilla-La Mancha.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Ik denk dat veruit het meeste water wordt verspild voor de zwembaden.Neem nu bv de regio calpe,altea.morraira,denia daar zijn zeker 50000 zwembaden die toch een 500 liter laten verdampen in de zomer maanden.Alleen die regio is dan toch 25 miljoen per dag.In het begin dacht ik dat het zwembad lek was maar de man die het onderhoudt vertelde dat er tussen de 500 en 700 liter per dag verdampt in juli en augustus

 2. Gaat naar de golfbanen, om het gras groen te houden etc. Spanjaarden zelf zitten vaak zonder water, opeens komt er dan geen water meer uit de kraan. Tegen het stof is wel nodig hoor, als je halverwege de woestijn woont.

 3. Wat is het nu ? De totale waterconsumptie schijnt 17,5 miljard te zijn, terwijl er blijkbaar 4,3 miljard liter wordt aangevoerd ( Suministro y Saneamiento del Agua). Wordt de rest dan genuttigd als flessenwater ? Als er cijfers in een artikel staan dienen deze wel te kloppen of een logisch verband te hebben.

 4. In het artikel wordt “un billón” foutief vertaald als “een miljard”. In het Nederlands is de schaal van duizend als volgt: duizend, miljoen, miljard, biljoen, biljard, enz. In het Spaans gaat het van mil, millón, mil millón, billón, mil billón, enz. Zoals vermeld in het artikel gaat het dus om 1 biljoen liter, niet om 1 miljard. Dat zou trouwens niet zo veel zijn, 1 000 000 000 (een miljard liter) / 47 000 000 (inwoners) / 365 (dagen per jaar) is ongeveer een eierdopje per dag per persoon. Het is dus wel duizend keer zo veel, ofwel 58 liter per persoon per dag.

 5. En door het nat spuiten van de straat door de inwoners, om het stof te verwijderen of om de omgeving af te koelen.

 6. Water kan niet verspilt worden. Het blijft misschien niet op de plek waar je het wilt hebben maar dat is wat anders dan verspillen.

  1. Wat een vreemde opmerking , het loopt de bodem in , dus weg, zonde dat er op veel plaatsen geen normale riolering is , dit kan men ook opvangen evenals het ontbreken van dakgoten hadden we allemaal mooi voor de tuin kunnen gebruiken. Water is een schaars goed en moet men zuinig mee omgaan, dus uw opmerkingen raken kant noch wal.

  2. Nee Ron, er wordt massaal illegaal water afgetapt voor rood fruit plantages, die eveneens een illegale status hebben.
   In Andalucia vooral dus…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken