menu: rubrieken, zoeken & meer

Aanscherping corona-maatregelen in de Valencia regio

Aanscherping corona-maatregelen in de Valencia regio
Beeld: 123rf (aangepast)

Aanscherping corona-maatregelen in de Valencia regio

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regionale premier van de Valencia regio, waaronder dus de provincies Alicante, Valencia en Castellón, heeft deze vrijdag nieuwe strengere corona-maatregelen aangekondigd voor de feestdagen. Diverse reeds ingevoerde maatregelen worden teruggedraaid of verlengd waaronder de avondklok en het verbod op het in- en uitreizen van de autonome regio.

Omdat er maar geen einde aan het aantal besmettingsgevallen, ziekenhuisopnames en corona-doden lijkt te komen in de Valencia regio en men verwacht dat het samenkomen van families en het reizen buiten de autonome regio of het toelaten van personen van buiten de regio Valencia de situatie alleen maar erger maakt, heeft de regionale overheid besloten diverse corona-maatregelen voor de komende feestdagen aan te scherpen en/of te verlengen .

Regionale lockdown

De regionale lockdown voor de hele autonome regio Valencia blijft bestaan tot 15 januari 2021. Er geldt geen enkele uitzondering meer wat wil zeggen dat niemand de regio in of uit mag reizen tot 15 januari 2021, ook niet familieleden. 

In eerste instantie zou de ‘confinamiento perimetral’ eindigen op 9 januari 2021 en zou er geen sprake zijn van een regionale lockdown op de dagen 23, 24, 25 en 31 december inclusief 1 januari zodat families en ‘goede vrienden’ bijeen kunnen komen.

Maar deze speciale openingsdagen zijn nu opgeheven wat betekent dat tot en met 15 januari 20210 niemand de regio in en of uit mag reizen, ook niet voor de feestdagen en ook niet als het gaat om familieleden en ‘goede vrienden’. Alleen personen die officieel staan ingeschreven als inwoners van de Valencia regio komen de regio nog binnen. De politie gaat extra controleren op de toegangswegen en men kan de toegang geweigerd worden.

Avondklok

Vanaf maandag 21 december wordt de avondklok (toque de queda) één uur vervroegd naar 23 uur (in plaats van de tot nu toe geldende 00 uur). Vanaf maandag 21 december is het dus niet meer toegestaan om tussen 23.00 en 6.00 uur op straat te zijn en moet iedereen binnenshuis zijn. 

Alleen op de avond van 24 december (nochebuena) en 31 december (nochevieja) zijn er uitzonderingen en mag men tot middernacht 00.00 uur op straat zijn. Daarmee komt de avondklok van 1.30 uur tot 6.00 te vervallen op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Samenkomen

De regel dat men op de dagen 24, 25, 31 december en 1 januari mag samenkomen met 10 personen bestaande uit maximaal twee groepen samenwonenden komt te vervallen. Vanaf nu is het toegestaan om, net zoals op alle andere data tot aan 15 januari 2021, met maximaal 6 personen (inclusief kinderen) op deze speciale data bijeen te komen bestaande uit maximaal twee groepen samenwonenden (huishoudens).

Horeca

De bars en restaurants moeten op 24 december (nochebuena) en op 31 december (nochevieja) om middernacht 00.00 uur sluiten. Voorheen was de sluiting gepland op 24, 25, 31 december en 1 januari om 1.00 uur.  

Driekoningen 

Wat betreft de Driekoningen optochten (cabalgatas) op 5 januari 2021 zijn deze in principe verboden in de hele autonome regio maar als het ‘statische’ (stilstaande) optochten zijn, dus plaatsen met controle vanwege de corona-maatregelen waar de kinderen de Drie Koningen kunnen begroeten, is dat wel toegestaan. Als het mogelijk is dat het publiek een optocht vanaf een balkon of terras kan bekijken dan zijn ze als uitzondering wel toegestaan. Er mag echter geen sprake zijn van het gooien van snoepgoed en cadeaus naar de omstanders. 

Op 1 januari is het in veel steden gebruikelijk dat er een ‘San Silvestre’ ren wordt gehouden om al hardlopend het nieuw jaar te beginnen. Deze zijn overal in de regio verboden.