menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederland in lockdown en alles dicht maar hoe is dat nu in Spanje?

Nederland in lockdown en alles dicht maar hoe is dat nu in Spanje?
Beeld: Canva

Nederland in lockdown en alles dicht maar hoe is dat nu in Spanje?

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nederland gaat in een strenge lockdown vanaf zondag 19 december 5 uur ‘s morgens en alle niet-essentiële winkels, horeca, scholen, sportscholen, bioscopen, theaters, concertzalen doorstroomlocaties zoals pretparken en dierentuinen etc. moeten tot en met 14 januari 2022 op slot. Niet-medische contactberoepen mogen niet meer en er mogen maximaal 2 mensen thuis op bezoek komen (behalve kerst en jaarwisseling met 4 personen), zo hebben Rutte en De Jonge zaterdagavond tijdens een extra persbijeenkomst aangekondigd. Maar hoe is het nu in Spanje, geldt daar ook een strenge lockdown?

Zoals hierboven vermeld heeft Nederland van zondag 19 december 2021 tot en met vrijdag 14 januari 2022 weer te maken met een strenge lockdown met de hierboven vermelde maatregelen die ook HIER op de website van Rijksoverheid te lezen zijn. DIt zijn maatregelen die gelden in Nederland en niet daarbuiten. Voor wat betreft het reizen zijn er verder geen restricties aangekondigd. Voor het reizen naar het buitenland gelden nog steeds dezelfde regels en reisadviezen als voor deze strange lockdown in Nederland. Kijk HIER voor de huidige reisadviezen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Spanje heeft op dit moment geen strenge lockdown. Sterker nog, alles is gewoon geopend in het hele land. In 12 van de 17 autonome regio’s is het noodzakelijk een coronapas te hebben (3G: gevaccineerd, genezen of getest) om bijvoorbeeld bars en restaurants en de nachthoreca binnen te mogen komen. De regels rondom de coronapas, in het Spaans ook wel ‘pasaporte Covid’ of ‘certificado Covid’ genoemd, zijn niet in alle regio’s hetzelfde terwijl vijf regio’s geen coronapas-verplichting hebben. Met coronapas wordt het Europees digitaal coronacertificaat bedoeld, het internationale bewijs met QR-code dat in de Nederlandse en Belgische apps aangemaakt kan worden. Lees daarover HIER meer.

De coronapas-verplichting geldt op dit moment in Aragón, Andalusië, Catalonië, Balearen, Canarische Eilanden (niet verplicht), Valencia regio, Galicië, Navarra, Murcia regio (niet verplicht), Baskenland, Cantabrië en La Rioja. In de meeste gevallen geldt dat de coronapas nodig is om de horeca en nachthoreca in te mogen (in sommige regio’s alleen die horecagelegenheden met een capaciteit van meer dan 50 personen), bezoek van ziekenhuizen, bejaarden- en verzorgingshuizen. Er is (nog) geen coronapas-verplichting in Castilië en León, Castilla-La Mancha, Extremadura, Asturië (wordt onderzocht) en de Madrid regio.

Ook in Spanje is het aantal besmettingen aan het stijgen en komen er steeds meer Covid-patiënten bij in de ziekenhuizen terwijl het aantal ic-patiënten met Covid ook toeneemt. Spanje heeft afgelopen vrijdag een corona-incidentie bereikt van 511 wat als extreem risico wordt gezien (58% meer dan een week daarvoor). Net zoals in Nederland en België is de Omicron-variant overal aanwezig en zal het niet lang meer duren voordat deze de overhand heeft in Spanje. 

Het geluk is dat in Spanje bijna 90% van alle inwoners vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd is wat niet kan voorkomen dat je besmet raakt of iemand anders besmet maar wel dat je minder ziek wordt en (in de meeste gevallen) niet in het ziekenhuis terecht komt. Ondertussen hebben meer dan 10,5 miljoen inwoners van Spanje de boosterprik ontvangen. Op dit moment is het merendeel van de ziekenhuisopnames niet volledig of niet-gevaccineerd met 6 tot 7 van de 10 patiënten. 

Voorlopig heeft premier Pedro Sánchez een speciale bijeenkomst georganiseerd tussen de Spaanse regering en alle regionale premiers van de 17 autonome regio’s. Deze moet volgende week plaatsvinden waarbij er gesproken wordt over de huidige corona-situatie in het land. In vier regio’s (Navarra, Baskenland, Galicië en Canarische Eilanden) hebben de regionale overheden aan de inwoners gevraagd (niet verplicht) om niet met teveel mensen samen te komen in gesloten ruimten tijdens de feestdagen.