skip to Main Content

Vissers beschuldigen Carrefour van misleiding

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

HUELVA – (Else Beekman) De Spaanse visindustrie beschuldigt de Franse supermarktketen Carrefour ervan misleidende informatie te verspreiden over rode tonijn. De campagne waarin de keten consumenten ervan tracht te weerhouden rode tonijn te eten of te kopen, is ‘verwarrend is voor de consument en bedreigend voor de gehele sector’, aldus de vereniging van Visserij en Verantwoorde Consumptie.

In een publiciteitscampagne op televisie onder de noemer ‘En positivo’ begint de Carrefour een gevecht tegen de verkoop van rode tonijn. Deze maand worden zeven korte reclameboodschappen op verschillende Spaanse zenders uitgezonden waarin een ‘ode aan duurzame ontwikkeling’ wordt gebracht.

Volgens Juan José Navarro, woordvoerder van de vereniging van visserij en verantwoorde consumptie, maakt de keten enkel goede sier met de campagne, zonder zelf een offer te brengen, in de Carrefourschappen was namelijk geen rode tonijn te vinden. Dit terwijl de visserstak zich aan de regels houdt en de traditionele manier van tonijnvangst, de ‘almandraba’ in Andalusië op zichzelf erg duurzaam is.

De sector die rode tonijn vangt is onderhevig aan strenge beperkingen. In drie jaar tijd werden de vangstquota met de helft verminderd. Ruim 2.500 Spaanse families leven van de vangst en maken zich door de campagne van de Carrefour grote zorgen over hun nabije bestaanszekerheid.

Sushi

Rode tonijn is officieel geen bedreigde soort, maar de campagne van de Carrefour suggereert het tegenovergestelde. Toch vormt sushi als steeds populairder wordend type eten een grote bedreiging voor rode tonijn omdat er steeds vaker melding wordt gemaakt van illegale visserij.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend