skip to Main Content
Human Rights Watch spreekt van overmatig gebruik van geweld op 1-O in Catalonië maar niet over schending mensenrechten

Human Rights Watch spreekt van overmatig gebruik van geweld op 1-O in Catalonië maar niet over schending mensenrechten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Human Rights Watch (HRW) is van mening dat de Guardia Civil en de Policía Nacional op de dag van het illegale referendum 1-0 in Catalonië gebruik hebben gemaakt van overmatig gebruik van geweld tegen de kiezers. Tegelijkertijd zegt HRW dat de organisatie de crisis in Catalonië in zijn geheel ziet als een politieke kwestie waarbij dat niet met mensenrechten te maken heeft. Dat staat te lezen in een rapport over het jaar 2017 waarin slechts een kleine alinea gewijd is aan Catalonië.

De separatisten schreeuwen het van de daken en men weet zeker dat de mensenrechten in Catalonië geschonden zijn met ten eerste het geweld tegen onschuldige burgers die slechts met een stembiljet hun stem wilden uitbrengen en ten tweede de “politieke gevangenen” die er volgens hen zijn in Spanje. Men verwijst daar vaak naar als men “hulp” vraagt bij de Europese Unie in Brussel, Human Rights Watch en Amnesty International maar keer op keer worden de beweringen slechts deels gehonoreerd. Dat neemt overigens niet weg dat bijna alle instanties het overmatig gebruik van geweld afkeuren.

Human Rights Watch

Human Rights Watch heeft in haar 688 pagina’s tellende jaarrapport over 2017 een alinea opgenomen over wat er gebeurd is in Catalonië wat de organisatie in zijn geheel ziet als een interne politieke kwestie wat niet met mensenrechten te maken heeft. Toch zijn er straffe woorden voor het optreden van de Spaanse politie door overmatig geweld te gebruiken tegen de bevolking in de autonome deelstaat. Dit soort geweld moet altijd voorkomen worden waarbij HRW schrijft dat de behandeling van de kiezers door de politie niet correct was maar dat daarmee in zijn geheel geen mensenrechten zijn geschonden.

Amnesty International

Human Rights Watch volgt dezelfde lijn als die van Amnesty International die reeds eerder verklaard hebben dat de Los Jordi’s (te weten Jordi Sanchez van het ANC en Jodi Cuixart van Omnium Cultural) geen “presos politicos” ofwel politieke gevangen zijn. Amnesty spreekt liever van gewetensgevangenen bij gebrek aan een internationale definitie en spreekt over het feit dat de Los Jordi’s zijn vastgezet omdat ze beschuldigd worden van acties die volgens de Spaanse wet gezien worden als misdaden. Amnesty eiste echter wel de terugtrekking van opruiing en wil een einde aan de voorlopige hechtenis.

Europese Unie

Ook de Europese Commissie keurde het geweld niet goed maar ook niet duidelijk af en wil daarmee aangeven dat de grondwetten van een land altijd gerespecteerd moeten worden. In het geval van Catalonië zijn deze herhaaldelijk genegeerd door de regionale politici en werden beslissingen van rechters en het Constitutionele Hof naast zich neergelegd. Geweld is daarbij nooit de oplossing maar eenzijdig acties ondernemen om de wil van een deel van de bevolking op te leggen en zo voor een afscheiding van een EU-lidstaat te zorgen wordt niet goedgekeurd door de EU.

Foto: Politico.eu

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Zo, na de rechtse en linkse combi (afwijzing EU & Amnesty International), een uppercut ( 21-D verkiezing) en nu een flinke tik in de lever van Human Rights Watch. Het oordeel dat er geen mensenrechten geschonden is, is pijnlijk voor de spindoctoren van de Indeps.
  Weggegooid Spaans overheidsgeld voor dat “Help Catalonië” (ANC) propaganda filmpje.

 2. Sedert wanneer is de vrije meningsuiting geen mensenrecht? En is deelnemen aan een vreedzaam (niet gewelddadig) referendum misschien geen vrije meningsuiting? En het optellen van die meningsuitingen, geen vrije meningsuiting?
  De politie is er om iedereens grondrechten te waarborgen. Is vrije meningsuiting geen grondrecht? Het is mijn mening dat de oerconservatieven van Madrid de politie misbruikt hebben.
  Het is mijn mening dat het wettelijk en rechtssysteem in Spanje bijna gelijkaardig zijn aan die systemen van Franco.
  En de EU is gewoon platbroek. Veel van hun oren maken tegen de Brexit, en zo bang als een wezel om Spanje te wijzen op hun middeleeuwse visies.

  1. Je zou gelijk hebben als het volgens de wet ging.
   Voor de rest bevestig je hier het punt dat teveel NVA mensen hier hun mening geven als ware het de strijd tussen de Vlamingen en de Walen.

   Men wilde meningen van deze organisaties en kreeg die, dat het jou en de Separatisten niet uitkomt, is niet hun schuld heh. En nog voor 1 keer en de laatste keer, er is GEEN meerderheid voor afscheiding van Spanje, daar doet geen NVA, geen Puigdemont, geen Luc iets aan af. Door het idiote kiesstelsel zitten de Catalanen nog altijd met een stel dagdromers in het parlement, maar als de normale democratie regels zouden gelden, lees die ff na AUB, dan zou de meerderheid nu hebben gezegd, dat men wil dat hun regio bij Spanje blijft en wordt bestuurd door mensen die aan het volk denken en niet aan zichzelf.

   Dus beste Luc, mooi verhaal, maar als je het artikel goed had gelezen, dan had je dit niet hoeven schrijven! Jij loopt aan het lijntje van de mensen die alles maar recht lullen wat de Separatisten ze wijs maken….en dat mag je doen en zeggen, maar verkondig het dan niet als de waarheid, want dat is het niet.

    1. Bij jouw rechtse rakkers van de NVA wel Roger.
     Daar is altijd alles andersom, zo lang ze maar hun gelijk denken te halen.

   1. Beste Juan, je weet het altijd beter wanneer het tegen de separisten gaat en denkt dat jij alleen de waarheid weet.
    Is het niet de waarheid dat deze separaratisten 70 zetels hebben van de 135 (de absolute meerderheid) en jouw vrienden slechts 4 stuks of samen met de artikel 155 een totaal van 57 zetels? Ja, dat is de waarheid.
    En het volgens jouw idiote kiesstelsel had de C’s zelfs 2 zetels gekost en bovendien zijn qua stemmen deze separatisten met 47% meer dan de 43% van de art.155.

    Dus beste Juan, mooi verhaal, maar als je de pers goed had gelezen, dan had je de reactie op Luc niet hoeven schrijven! Jij loopt aan het lijntje van de mensen die alles maar recht lullen wat ze in Madrid ze wijs maken….en dat mag je doen en zeggen, maar verkondig het dan niet als de waarheid, want dat is het niet. En misschien is het goed om eens wat meer aandacht te geven aan al die enorme corruptieschandalen van de PP, want al dat gezeur over Catalonië gebruikt de PP alleen maar om in de schaduw te blijven.

    1. Beste Peter,

     Je geeft het zelf al aan, het vreemde kiesstelsel zorgt er nu voor dat er een krappe meerderheid is voor de partijen die jij allemaal als Separatisten rekent. Maar je ziet even over het hoofd dat zij dus NIET de verkiezingen hebben gewonnen, de C´s hebben deze gewonnen, hadden zij de extra zetels gekregen waar ze recht op hadden, dan was er domweg geen meerderheid geweest. Dus niet minder, maar meer zetels, jij hebt het omgedraaid en dat is niet correct. Bij een normale verdeling zouden de Separatisten dus GEEN meerderheid meer hebben gehad! En nog 1 cijfer die je niet goed hebt, de Separatisten hadden 72 zetels, nu 70, Ff goed kijken heh, en 47,5% is domweg geen meerderheid, linksom of rechtsom niet!
     Je kan mooi met de cijfers goochelen en mij verwijten maken, maar je zit echt mis met je cijfers. Wellicht moet je de Spaanse pers lezen en niet de buitenlandse!

     En zelfs al zouden jouw cijfers kloppen, dan is mijn stelling dus nog altijd juist, er is GEEN meerderheid in stemmen voor een afscheiding, dus geen idee wat je nou zit te lullen, maar je redeneringen kloppen dus domweg niet.
     Een meerderheid is meer dan 50% en voor dit soort verschillen van mening zou men zelfs moeten stellen dat minimaal 2/3 het eens is, en dat is bij lange na niet het geval. Dus nogmaals, mooi met de cijfers zitten spelen, maar je hebt het precies verkeerd om gedaan.

     En even om iets heel helder te zetten, ik ben zeker geen PP voorstander, wat jij kennelijk schijnt te denken. Als ik in Spanje al zou moeten kiezen zou ik op Riviera stemmen, omdat hij en zijn partij een kans verdienen om de oude garde eens goed te laten zien hoe het wel moet. Aan de hand van eerst de PSOE en later de PP, heeft Spanje nog altijd niet eruit gehaald wat er in zit en dat is doodzonde. Dus mooi dat je mij aan de hand van de PP en Madrid wil laten lopen, maar ik lees kranten, in het Spaans en in het Engels, de Vlaamse en NL pers sla ik over, want die hebben geen goede berichtgeving en staan altijd vol fouten. Verder volg ik de zaken hier en via meerdere kanalen, dus geloof me, ik zeg echt niet dat ik altijd gelijk heb of het beter weet, maar als mensen zoals jij cijfers erin gooien die dan niet kloppen, dan zal ik voel ik me toch geroepen om te reageren. Als je vind dat je zo goed kan lezen, had je eerdere berichten van mij moeten lezen, daarin heb ik zeer helder gezegd wat ik over de corruptie binnen de PP vind en wat ik vind van corruptie in het algemeen, maar jij die overduidelijk aan de hand van de wat meer extreme rechtse rakkers aan het lopen bent, noemt alleen weer de PP hier, terwijl tegen de PSOE hier in Andalucia ook een enorm groot proces loopt. Daarnaast is de uitspraak in de afgelopen week, over de corruptie in Catalunya, tijdens het bewind van Mas, toch ook helder. Dus dat eenzijdige wijzen altijd maar weer naar de PP, is lekker makkelijk, maar wees dan ook een vent en benoem de rest ook, dan ben je volledig, nu ben je enkel PP aan het trappen en dat is heel makkelijk. Van mij mogen ze Rajoy zelf ook aanpakken nu, er is bewijs tegen hem, als je de wet hebt overtreden moet je je straf ondergaan, zo simpel kijk ik er tegen aan. Dat geldt voor hem, en dat geld ook voor een Puigdemont.

     De enige reden dat ik tegen de Separatisten ben is omdat ze al jaren de boel bedonderen, met verwijten komen die ze nergens met cijfers en feiten kunnen onderbouwen en als regio het zonder de EU en de rest van Spanje financieel niet eens zouden kunnen redden. Dat geven ze zelf ook toe, maar alleen in ¨geheime berichten¨ naar elkaar, want stel je voor dat het volk zou weten dat ze voor de gek worden gehouden. En als laatste kijk ff hou Puigdemont nu woont en laat hij dat even uitleggen aan de mensen die zich wel hebben moeten verantwoorden….die nu vast zitten. En dan zelf in een dikke luxe villa gaan zitten, nee, dan ben je een mooi voorbeeld voor je collega´s en je volk.

  2. Steeds weer begint men over hét referendum en steeds weer “vergeet” men ervoor te plaatsen: het ILLEGAAL referendum. Groot verschil

  3. Inderdaad, Luc. Ook volgens HRM heeft Madrid met ongeoorloofd geweld gereageerd op een vreedzame betoging wat niet anders kan worden gezien als het inperken van de vrije meningsuiting. Dat hier sprake is van een feitelijke schending van de mensenrechten is vrij duidelijk behalve voor diegenen die geweld aanvaardbaar vinden zolang het maar van de ‘goeie’ kant komt. Een vraagje voor Stoffer, Juan74 en Vlaming: wat zou het ergste zijn, geweld plegen of geweld aanvaarden ?

   1. Ik stel een andere vraag: wat zou het ergste zijn: de wet respecteren of de wet overtreden? De wet overtreden = anarchie!!! Anarchie = wél: raadpleeg daar de geschiedenis maar over, vanaf ongeveer de middeleeuwen.
    Je spreekt van ongeoorloofd geweld? Ik vraag voor de tiende keer(!) een antwoord: wat vind jij van het FEIT dat het volkje waar jij zo voor supportert kleine kinderen als levend schild gebruiken op risicovolle plaatsen (bvb scholen waar men een illegaal referendum houd)? Schooldirecties én leraren van datzelfde volkje na het illegale referendum de kleine kinderen uit de scholen gooiden van bepaalde politiekorpsen? Er is geen schending van mensenrechten als deze mensen de wet overtreden of politie BEWUST hinderen in hun werk want dan wordt je wat hardhandiger aangepakt, dan moet men niet komen janken. Trouwens: HRW stelt ook dat de mensenrechten NIET geschonden zijn, jij vind van wel en dat is jouw mening. Ik heb ook mijn mening over een “clubje” fanatiekelingen die kinderen gebruikt voor hun doelen. En betreffende hetgeen Peter hierboven vermeldt ivm die “enorme” corruptieschandalen: we hebben ondertussen allemaal wel genoeg hierover de nodige berichten gelezen, zowel over de pp als over de seps…

   2. Miel komt weer eens met zijn eigen lezing van wat er geschreven staat in de rapporten. Er staat in dat er overmatig geweld is gebruikt. Maar dat er GEEN schending is van de mensenrechten, net zoals Amnesty dat ook al schreef.
    Peter verwijt mij hier boven dat ik me niet bij de feiten houd als het over de Separatisten gaat, maar dat jij hier keiharde leugens zit neer te tikken, dat vind hij prima, want dat past beter in zijn straatje.

    En je vraag, geen idee waar die op slaat hoor.
    Geweld aanvaarden doet hier niemand, mensen stellen wel vast dat als je bewust de wet gaat overtreden dat je kan verwachten dat je daarbij in de problemen kan komen. Als mensen zich niet als levend schild hadden laten gebruiken, dan hadden we nu deze zinloze vraag van je niet gehad.

    Jij vind kennelijk dus ook dat mensen in een tijd van oorlog dan maar geweld moeten afzweren? Want jij vind geweld plegen dus niet goed. Ik ben geen voorstander van geweld, maar je kan het niet zo zwart-wit stellen als jij dat wilt doen. Politie mensen deden hun werk, en hadden daarbij vast en zeker wel wat kalmer te werk kunnen gaan. Maar als ze in jouw land de straat op gaan om illegale zaken te bedrijven, dan neem ik aan dat jij ook hoopt en verwacht dat de politie daar tegen optreed? Of mogen bij jou voor de deur drugs dealers etc. gewoon hun gang gaan?

    Mensen kunnen mooi lullen als het ver van hun bed is, maar gebeurd het bij hun zelf voor de deur, dan wil ik ze nog wel eens weer horen. En zeg nu niet dat je dit niet met elkaar kan vergelijken, want Vlaming heeft gewoon gelijk, als je de wet overtreed, ben je strafbaar. Maakt niet uit of het om een illegaal referendum gaat of over andere strafbare feiten.

    Dus aanvaarden wij geweld, neen, ik niet, maar als het nodig is om de wet te handhaven en mensen niet naar de orde handhavers luisteren, dan zullen deze wel iets moeten doen, anders kan je nooit de wet handhaven!

 3. Volgens mij zijn er al meerdere en eerdere rapporten geweest waarin hetzelfde stond, wel min of meer dan.

  Wat de Separatisten en hun volgelingen, onder bijvoorbeeld de NVA, roepen en beweren, wordt nergens ondersteunt. Geen enkele van de onafhankelijke organisaties gaat mee in de propaganda van deze partijen. Dat er geweld is gebruikt tegen mensen die bezig waren de wet te overtreden, dat zal best zo zijn.
  Maar als mensen niet goedschiks weg gaan, terwijl anderen hun taak uitvoeren, dan moet het wel kwaadschiks. Agenten worden betaald door het volk om de wet te handhaven, als je dan de wet overtreed, moet je niet raar opkijken als je af en toe een tikje krijgt.

  De schuld ligt nog altijd bij de politieke leiders en bij de leiders van de andere organisaties, zij hebben het volk voorgelogen, bedondert en belazerd. Dan naar anderen wijzen en hopen dat je steun krijgt die je niet verdient, is een laffe streek.

  Denk dat het voor eens en altijd nu duidelijk is, mensen zijn opgepakt en vast gezet vanwege het overtreden van de wet en niet omdat ze zogenaamd politieke gevangenen zijn. End of story!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken