menu: rubrieken, zoeken & meer

Discussies over avondklok in Nederland en in Spanje om vervroeging naar 20 uur

Discussies over avondklok in Nederland en in Spanje om vervroeging naar 20 uur
Beeld: Pixabay

Discussies over avondklok in Nederland en in Spanje om vervroeging naar 20 uur

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dit moment wordt er niet alleen in Nederland gediscussieerd over de invoering van een avondklok die dan volgens de Nederlandse media tussen 20.00 en 4.00 uur zou moeten gelden, maar ook in Spanje wordt gediscussieerd over de avondklok om deze te vervroegen naar 20.00 uur, iets wat volgens de huidige noodtoestand niet mogelijk is.

Terwijl de druk op de Spaanse regering wordt opgevoerd om een strenge lockdown met thuisblijfplicht in te voeren in het hele land, wordt er ook weer gediscussieerd tussen de regionale overheden en de Spaanse regering en met name het Ministerie van Volksgezondheid over de avondklok en de tijden.

Op 25 oktober 2020 werd een noodtoestand afgekondigd waardoor het mogelijk werd vergaande corona-maatregelen te nemen waaronder de regionale lockdowns maar ook de avondklok (toque de queda). Zo is het sindsdien mogelijk dat de regionale overheden zelf kunnen bepalen welke avondklok ze willen invoeren in hun regio of dat ze dat helemaal niet willen doen.

Tijden

In de regels van de noodtoestand staat dat over het algemeen de avondklok geldt van 23.00 tot 6.00 uur maar dat de regionale overheden daar vanaf kunnen wijken door deze of één uur te vervroegen naar 22.00 uur of te verlaten naar 00.00 uur en één uur eerder of later kunnen eindigen, te weten 5.00 uur of 7.00 uur.

Hierdoor is er in heel Spanje geen eenlijnige avondklok maar zijn er meerdere verschillende avondklokken per regio’s waar de tijden ook regelmatig worden aangepast.

20 uur

Maar er is nu een extra probleem bijgekomen omdat diverse regionale overheden hebben laten weten dat ze graag een avondklok om 20.00 uur willen hebben. Iets wat op dit moment met de huidige noodtoestand niet mogelijk is, aldus het Ministerie van Volksgezondheid. 

Om extra druk uit te oefenen en om tegenstrijdig te handelen heeft de autonome regio Castilië en León afgelopen zaterdag al een avondklok ingesteld tussen 20.00 en 6.00 uur. De Spaanse regering is naar de rechter gestapt omdat deze van mening is dat dit in strijd is met de huidige noodtoestand.

Ondanks de negatieve houding van Volksgezondheid heeft de regionale overheid van Castilië en León (van een andere politieke kleur en dat speelt helaas een belangrijke rol in Spanje, ook tijdens een pandemie) besloten de vervroegde avondklok in te voeren wat dus voor veel verwarring zorgt.

Maar ondertussen zijn er meer regionale overheden die een vervroegde avondklok wel zien zitten zoals Andalusië, Castilla-La Mancha, Murcia, Galicië, Balearen en Catalonië.

De kans is aanwezig dat op woensdag tijdens de wekelijkse bijeenkomst tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden er een beslissing wordt genomen over de vervroeging van de avondklok.

Huidige avondklokken

Tussen 20.00 en 6.00 uur
Castilië en León

Tussen 22.00 en 7.00 uur:
Castilla-La Mancha

Tussen 22.00 en 6.00 uur:
Andalusië, Aragón, Extremadura, Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Murcia, Valencia regio, Catalonië, Balearen.

Tussen 23.00 en 6.00 uur:
Navarra, Madrid regio

Canarische Eilanden:
Tussen 00.00 en 6.00: El Hierro, La Palma, La Gomera
Tussen 23.00 en 6.00 uur: Tenerife, Fuerteventura
Tussen 22.00 en 6.00 uur: Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa