Search
menu
Search

Spanje verklaart 8 regio’s tot catastrofale zones na sneeuwstorm Filomena

Spanje verklaart 8 regio’s tot catastrofale zones na sneeuwstorm Filomena
Beeld: Madrid / Twitter

Spanje verklaart 8 regio’s tot catastrofale zones na sneeuwstorm Filomena

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er werd door de regionale overheden in met name de Madrid regio en Castilla-La Mancha om gevraagd en de regering heeft na enige twijfeling en lang overleg geluisterd. In totaal heeft de regering acht autonome regio’s of delen daarvan voorlopig tot een catastrofale zone verklaart vanwege de gevolgen van sneeuwstorm Filomena.

De acht autonome regio’s die nu tot ‘zona catastrófica’ zijn verklaard zijn Asturië, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Andalusië, Aragón, Madrid regio, La Rioja en Navarra. Officieel heet dit echter anders, te weten ‘Zona Afectada Gravemente por una Emergencia de Protección Civil’.

Nadat diverse regio’s de verklaring tot catastrofale zone formeel hadden aangevraagd werd vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Belastingzaken dit onderwerp naar de wekelijkse ministerraad op dinsdag gebracht omdat storm Filomena voor een buitengewoon en uitzonderlijke situatie heeft gezorgd.

Weliswaar heeft de ministerraad en dus de Spaanse regering op dinsdag wel besloten dat deze acht autonome regio’s tot catastrofale zone zijn verklaard, de hoogte van het financiële steunpakket is nog onbekend. 

Volgens de minister van Belastingzaken is het nog te vroeg om over getallen en cijfers te praten omdat er nog geen nauwkeurige schatting gemaakt kan worden van de materiële en menselijke schade veroorzaakt door de sneeuwstorm Filomena. In de gemeente Madrid wordt gesproken over 1,4 miljard euro aan schade.

Het verklaren tot ‘Zona Afectada Gravemente por una Emergencia de Protección Civil’ is belangrijk voor het geven van steun en vergoedingen in geval van overlijden of invaliditeit als gevolg van de sneeuwstorm. Wat betreft de materiële schade wordt gesproken over schade aan woningen, apparaten en bedrijfsschade.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?