Search
menu
Search

Het ‘minipisos’ fenomeen in Spanje is slechts een klein deel van de huurwoningmarkt

Het 'minipisos' fenomeen in Spanje is slechts een klein deel van de huurwoningmarkt
Beeld: via canva.com

Het ‘minipisos’ fenomeen in Spanje is slechts een klein deel van de huurwoningmarkt

Met de stijgende huurprijzen in grote steden zoals Madrid en Barcelona, vragen veel mensen zich af of er nog betaalbare opties zijn op de Spaanse huurwoningmarkt. Een opvallend fenomeen dat in de media veel aandacht heeft gekregen, zijn de zogenaamde ‘minipisos’. Dit zijn kleine appartementen met een oppervlakte van minder dan 30 m². Maar hoe groot is de impact van deze ‘minipisos’ echt? En in welke delen van Spanje komen ze het meest voor? Laten we eens dieper ingaan op dit onderwerp.

Uit een recent onderzoek van idealista, gebaseerd op woningadvertenties in de afgelopen drie maanden, blijkt dat slechts 0,8% van alle aangeboden huurwoningen in Spanje een oppervlakte heeft van minder dan 30 m². Dit is een zeer klein percentage en laat zien dat de ‘minipisos’ geen grote invloed hebben op de huurwoningmarkt in Spanje. Sterker nog, in de meeste regio’s hebben ze een verwaarloosbaar aandeel.

Slechts twee autonome regio’s in Spanje hebben een incidentie van minipisos boven de 1% van het totaal, te weten Madrid regio en Catalonië In alle andere regio’s is het aantal ‘minipisos’ op de totale markt slechts een klein deel. Dit is geen verrassing, aangezien Madrid en Barcelona de twee grootste steden van Spanje zijn en ook de duurste steden om te wonen.

Zoals eerder vermeld, hebben grote steden zoals Madrid en Barcelona het hoogste aantal ‘minipisos’ op de huurwoningmarkt. Echter, zelfs in deze steden is het percentage van deze kleine appartementen nog steeds laag in vergelijking met het totale aanbod. In Madrid vertegenwoordigen de minipisos slechts 1,4% van alle huurwoningen, terwijl dit in Catalonië 1,2% is.

Het is ook interessant om te zien hoe het aantal minipisos varieert binnen deze grote steden. In Madrid zijn bijvoorbeeld de districten Centro en Arganzuela waar het grootste aandeel minipisos te vinden is, terwijl in andere districten zoals Tetuán en Ciudad Lineal zeer weinig of helemaal geen minipisos te vinden zijn. Dit patroon is vergelijkbaar in Barcelona, waar de meeste minipisos te vinden zijn in Ciutat Vella, Les Corts en Sarrià-Sant Gervasi, en minder in districten zoals Sant Martí en Nou Barris.

Kortom, hoewel de aanwezigheid van minipisos in grote steden hoger is dan het landelijk gemiddelde, is hun impact op de huurwoningmarkt nog steeds relatief laag.

Naast de grote steden is het ook interessant om te kijken naar de plaatsen met het hoogste aantal minipisos. In de provincie Madrid is dit Vallecas en in de provincie Barcelona is het Hospitalet de Llobregat.

Een ander belangrijk punt om te benadrukken is dat er in sommige regio’s helemaal geen minipisos te vinden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in de provincies Almería, Cádiz, Granada en Tenerife. Deze provincies vallen voornamelijk buiten de grote steden en hebben over het algemeen lagere huurprijzen, waardoor er minder vraag is naar kleine appartementen.

Ga naar de inhoud