skip to Main Content
Catalaanse separatistische politici moeten deze week voor de Spaanse rechter verschijnen

Catalaanse separatistische politici moeten deze week voor de Spaanse rechter verschijnen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Deze week moeten diverse hooggeplaatste Catalaanse politici en voorstanders van een Catalaanse Republiek voor hun betrokkenheid bij de “rebellie en opruiing” en het hele proces naar afscheiding zich verantwoorden voor rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof. De komende drie dagen moeten Artur Mas (PDeCAT), Marta Rovira (ERC), Marta Pascal (PDeCAT), Neus Lloveras AMI) en Anna Gabriel (CUP) zich in Madrid melden.

Afgelopen week werd de parlementariër van de CUP partij Mireia Boya reeds door de rechter ondervraagd waarbij gebleken is dat zij mededeelde dat de verkondiging van de Catalaanse Republiek eind oktober vorig jaar wel degelijk serieus bedoeld was en zeer zeker niet alleen maar symbolisch zoals de reeds ondervraagde politici en de in de gevangen zittende regioministers nu zeggen. Haar collega Anna Gabriel, de belangrijkste woordvoerster van de CUP partij is op dit moment in Zwitserland aanwezig waar ze blijkbaar haar zaak voorbereidt terwijl sommigen denken dat ook zij, net zoals Puigdemont, voor de Spaanse justitie is gevlucht.

Op maandag 19 februari zal om 9.00 uur Marta Rovira van de ERC partij en om 11.00 uur Marta Pascal van JuntsxCat (PDeCAT) zich in Madrid voor het Spaanse Hooggerechtshof moeten melden voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse proces naar onafhankelijkheid (hopelijk gaan we in de toekomst niet spreken van Las Martas zoals de Los Jordis).

De dag daarna op dinsdag 20 februari is het om 9.00 uur de beurt aan de ex-regiopremier Artur Mas van de PDeCAT partij en de ex-voorzitster van de Asociación de Municipios por la Independencia (AMI) Neus Lloveras, de vereniging van gemeenten voor onafhankelijkheid.

Op woensdag 21 februari is het dan de beurt aan Anna Gabriel van de CUP partij maar het is op het moment van schrijven nog onduidelijk of zij wel voor de rechter zal verschijnen. Op zondag werd namelijk bekend dat zij in Zwitserland is waar ze volgens haar politieke partij bezig is om samen met advocaten de zaak voor te bereiden. Er zijn echter ook veel mensen die denken dat Anna Gabriel hetzelfde gaat doen als de afgezette en naar België gevluchte Carles Puigdemont die door de Spaanse justitie gezocht wordt door niet meer terug te komen uit Zwitserland. Maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren zullen we woensdag weten.

Al deze namen komen voor in het zogenaamde document “enfocats”, papieren waarin alle namen, data en veel uitgebreide informatie staat over alles wat met de Catalaanse onafhankelijkheid te maken heeft. Af en toe komt er informatie naar buiten maar het merendeel van de info en details die in deze belangrijke papieren staan zijn niet bekend buiten de kamers van de rechter en de Guardia Civil. Volgens de rechter waren de personen die deze week ondervraagd worden belangrijke personen in het proces.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Spaanse regering treedt niet doortastend op, die separatisten worden niet aangepakt, ja met fluwelen handschoenen

 2. In nederland mogen mensen met een uitkering maximaal 3 maanden met behoud van uitkering in het buitenland verblijven. Als dat ook geldig is voor spanjaarden die met een uitkering in het buitenland zitten, hoeft Spanje zich niet langer te bekommeren over wie de hoge huur in Belgie gaat betalen.
  Zoveel zal die expresident toch niet achterovergedrukt hebben.

   1. cataloniatoday.cat heeft overigens voor tienduizenden, honderden duizenden of zelfs in de miljoenen aan subsidies ontvangen van de Generalitat de Catalunya … hhmm

    1. Alles en iedereen die iets doet voor het onafhankelijk proces wordt gesteund met (regio)overheidsgelden.
     Neem Joaquim Vidal Perpinyà, (ex)burgemeester San Gregorio (Gerona), (ex)senator Gerona, onder ander eigenaar van Hermes Comunicacions een overkoepelende orgaan van verscheidende mediaplatforms.
     In die constructie zit onder ander TV Girona en meerdere “Elpunt*.cat” domeinen. Ook cataloniatoday.cat is hierin opgenomen, nadat Puigdemont de burgemeesterschap in Gerone ambieerde.
     Puigdemont wordt omringd door Pujol aanhangers (CDC) die voornamelijk (Indeps)activiteiten ontplooien in de streek Gerona.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken