skip to Main Content
Spaanse arbeiders van 65 jaar en ouder kunnen in de toekomst wellicht én pensioen én salaris ontvangen

Spaanse arbeiders van 65 jaar en ouder kunnen in de toekomst wellicht én pensioen én salaris ontvangen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse minister van Werkgelegenheid Fátima Báñez heeft aangekondigd dat de Spaanse regering erover nadenkt een plan in werking te zetten waarbij nog actieve werknemers (asalariados) en zelfstandigen (autónomos) zonder werknemers zowel een loon kunnen ontvangen maar ook een pensioen.

Deze mogelijke maatregel in de toekomst heeft alles te maken met het meer rendabel maken van het Spaanse pensioensysteem. Werknemers kunnen op deze manier op vrijwillige basis ervoor kiezen om na de 65 jaar nog te blijven werken met een salaris of inkomsten uit arbeid en daarnaast ook een pensioen waar ze recht op hebben te ontvangen.

Het gaat in dit geval dus om zowel diegene die op salarisbasis ergens werken maar ook voor zelfstandigen die zonder arbeiders een eigen bedrijf runnen door kunnen blijven werken. Het zou dan om 100% van het salaris en pensioen gaan terwijl het op dit moment de helft is van het salaris en de helft van de pensioenuitkering. Op dit moment is het ook mogelijk om als 65-plusser gewoon door te blijven werken zonder een pensioen te ontvangen waarbij men op het moment dat men het pensioen wilt ontvangen 2% meer krijgt.

De Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) noemt de actieve ouderen “jubilaciones activas” waarbij er 9.000 personen waren enkele jaren geleden en dat aantal in 2017 gestegen was naar 40.000 personen. Daarvan is 84% zelfstandige ondernemer (autónomo). Dat komt hoofdzakelijk omdat veel mensen gedurende de crisis hun baan verloren en ervoor kozen om als zelfstandige door te gaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wat een leuk artikel en heel duidelijk geschreven. Ik heb in Spanje gewerkt zowel als autonomo als medewerker en ik herken de situatie. Fijn deze maatregel. Ik vind de sarcastische reacties van Cor en Cornelis niet op zijn plaats. Het is een leuke verbetering van de situatie zoals die was. Je kunt Spanje niet vergelijken met Nederland. In Spanje is de crisis veel harder aangekomen dan in Nederland, velen zijn in die tijd noodgedwongen autonomo geworden en de expat, die het niet redde ging terug naar eigen land. Ik redde het wel, maar mijn zoon ging studeren in Nederland en mijn bejaarde moeder (inmiddels overleden) werd ziek en had hulp nodig.

  2. Als de oudjes dan toch de jeugd moet onderrichten kunnen ze ook wat aan heropvoeding doen wat betreft milieu zoals stilstaan met de auto waar het hun uitkomt en altijd met draaiende (diesel)motor, overal afval achterlaten, van alles en nog wat uit de auto gooien, smerige peuken gewoon naast de afvalbak op de straat, op het terras, op het strand en zelfs in winkels op de grond gooien. Ergerlijk en jammer van dit mooie land en aardige mensen.

  3. Wat een ‘fantastisch’ idee van de overheid. Dat ouderen doorwerken na hun pensioengerechtigde leeftijd komt alleen maar omdat hun pensioentje dusdanig laag is dat ze wel moeten. Ten tweede valt het mij op dat haast geen enkel oudje een hobby heeft, dus vervelen ze zich kapot. Het lijkt mij zeer raadzaam om ouderen dan maar jongeren te laten onderwijzen hoe ze moeten werken en hoe ze op tijd hun bed uit moeten komen. Het doel was toch de jongeren aan het werk te krijgen met een werkeloosheid van 50%. De jeugd heeft toch de toekomst en om dan die oudjes nog na 50 jaar gewerkt te hebben door te laten werken is eigenlijk een schandaal.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken