skip to Main Content
Spanje heeft 2017 afgesloten met een schuld van meer dan 1,1 biljoen euro

Spanje heeft 2017 afgesloten met een schuld van meer dan 1,1 biljoen euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft het afgelopen jaar afgesloten met de hoogste schuld allertijden voor het Zuid Europese land. In totaal heeft het land een schuld van 1,1 biljoen euro wat in cijfers het volgende getal is 1.144.000.000.000 wat dus meer dan duizend miljard euro is. De schuld is nu 98,08% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) volgens de berekeningen van het Ministerie van Economische Zaken.

De schuld van Spanje is gedurende 2017 met 37,4 miljard euro toegenomen, een 3,4% meer dan in 2016. Ondanks dat het hier om de hoogste schuld ooit gaat zijn volgens de Spaanse regering de gegevens van de Spaanse Bank goed nieuws want het schuldpercentage was minder dan de 99,4% die men voor ogen had. Begin maart aanstaande zal het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) een beter cijfer en percentage bekend maken waarbij de regering denkt dat dit onder de voorgestelde 99,4% zal blijven.

Ondanks het feit dat de regering positief is en aangeeft dat de staatsschuld (deuda pública) lager is uitgevallen dan wat men voor ogen had, is het nog steeds te hoog en heeft het recordhoogtes bereikt. De grootste stijging in de schuld is te danken aan de stijging van 9,2 miljard euro bij de Spaanse staat terwijl alle autonome deelstaten samen meer dan 2 miljard euro stegen in 2016. De schuld van de Sociale Zekerheid (Seguridad Social) is gestegen met 27,3 miljard euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Nog maar 1 keer uitleggen dan. De staatsschuld wordt uitgedrukt in een percentage van het BNP. Dus eigenlijk wat we met elkaar verdienen. Want een schuld van 1000 euro is heel zwaar als je maar 1000 euro verdiend. Maar al heel veel dragelijker als je 5000 euro verdient, omdat het dan makkelijker aflossen wordt.
  Het voorbeeld van Bert slaat helemaal nergens op, omdat in dat voorbeeld niets gezegd wordt over de inkomsten. Zonder inkomsten kun je namelijk niet aflossen en ben je de facto dus failliet.

  1. Goed artikel en eens met je commentaar. Als ik die link open dan zie ik een schuld van 70.000 euro per belasting betaler. Gaat dus prima met Spanje.
   Bovendien zijn alle banken zo goed als failliet. Zonder QE van de ECB gaan ze het niet redden. Pas maar op met je Spaanse bankrekening..

   1. Beste Evert,

    Jouw commentaar is niet helemaal correct.
    Geen enkele Spaanse bank heeft nog gebruik gemaakt van hulp van de ECB of EU.
    De ECB heeft een opkoopregeling van Staatspapier, en daar zit ook Spaans Staatspapier bij. Maar dat is dus een schuld van de staat en niet van de banken!

    Er zijn een paar banken die het niet zo goed doen, maar dat is overal in Europa zo, kijk naar Italie, kijk naar de UK en kijk, zelfs Nederland en jawel, Duitsland!
    Wat velen niet weten is dat de Deutsche Bank al jaren lang om dreigt te vallen, de Duitse Staat houdt dit uiteraard tegen en uit de kranten, omdat we ons wel voor kunnen stellen dat als die bank omvalt dat er dan een nieuwe crisis op ons afkomt die zijn weerga niet kent. Maar op de grote markten, wordt deze bank gemeden. HSBC als het aankomt op de UK, doet het niet veel beter, hun kracht komt momenteel vooral vanuit Azie. We moeten denk ik met ons allen niet alleen maar kritisch kijken naar de Spaanse cijfers, maar naar de hele EU.

    In Nederland hebben de ING en SNS rechtstreeks steun van de Staat gehad en de ABN AMRO is zelfs deels nog van de staat! In Spanje is er geen enkele bank op die manier geholpen. Het enige dat de EU en ECB hebben gedaan is een waarborgfonds opgericht en daarmee een zekerheid afgegeven dat banken die dat nodig hebben, gebruik mogen maken van dat fonds.

    Spanje heeft een aantal banken die ook heel actief en sterk zijn buiten Spanje en zelfs buiten Europa, dus ook al gaan er dingen mis in Spanje zelf en in de EU, dan kunnen die banken nog altijd leunen op hun overzeese activiteiten. Kijk naar een BBVA, Santander etc. En Santander zal toch al niet snel omvallen vanwege hun innige banden met het Vaticaan en moet grote vriend Poetin.

    1. Juan74 is helaas niet goed geïnformeerd. Eind 2012 heeft Spanje bijna 60 miljard van de ECB ontvangen om de Spaanse banken (o.a. Bankia) te steunen.

 2. In juni 2017 was de staatschuld al boven de 100% (zie https://elpais.com/economia/2017/08/17/actualidad/1502958673_827632.html)
  Het probleem is begonnen met Zapatero maar Rajoy heeft er niet veel aan gedaan om het stoppen. Met de vergrijzing in het vooruitzicht zal de schuld van de Seguridad Social alleen nog maar verder stijgen.
  Zoals ik er tegenaan is er met de huidige cultuur van politici helaas weinig toekomst voor Spanje vrees ik.

 3. het is inderdaad de grootste onzin wat ons allemaal door deze europese regels wordt voorgeschoteld. Bert zegt het eigenlijk al . Ik voeg er het volgende aan toe. Het nederlandse BBP is ca 600 miljard. De begroting is 250 miljard. Europa zegt 3% van je BBP mag je rood staan in je begroting. Voor NL dus 18 miljard. Als een land dat haalt zeggen we nou nou goed hoor. Maar het feitelijke tekort op de begroting is 250 gedeeld door 18 . Dat is een tekort van 8% . En dat is absurd. Wij worden dus ook verneukt door onze eigen politici want onze schuldpositie is verschrikkelijk nl. 65% van het BBP en dat is bijna 400 miljard. Zelden is er een begroting die een plus maakt van 5 miljard. Die aflossing schiet natuurlijk niet op . Italie is al verloren met 140% , Spanje bijna met 100% . De VS heeft ook 100% schuld maar met een dubbeltje op de benzine is die in 5 jaar weg. Dat is een flexibel land. De europese begrotingregels leiden ons uiteindelijk naar het einde van Europa of wij als noordelijke landen gaan bijspringen wat we op dit moment al jaren doen met de lage rente die er uitsluitend is om de zuidelijke landen te redden. Bijleggen met zicht op redding is tot daaraan toe. Deze regels bieden dat niet met dank aan onze visieloze europese leiders.

 4. Sterker nog Leo, het gaat beter. De staatsschuld daalt in percentage ( en daar gaat het om) en de werkloosheid daalt ook sterk. Je zou wel kunnen zeggen: het gaat nog niet goed genoeg.

  1. Dus als ik 1000 euro leen en los niks af is mijn schuld 100%
   Als ik nog eens 1000 bij leen en los nu 100 euro af (Van de 2000 schuld) is mijn schuld 95 % en gaat het dus beter met mij?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken