menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-maatregelen Catalonië opnieuw verlengd tot 1 maart

Corona-maatregelen Catalonië opnieuw verlengd tot 1 maart
Beeld: 123rf (aangepast)

Corona-maatregelen Catalonië opnieuw verlengd tot 1 maart

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De huidige corona-maatregelen die afgelopen 8 februari iets versoepeld werden eindigen zondag 21 februari (inclusief) maar de regionale overheid van Catalonië heeft deze met één week verlengd tot en met zondag 28 februari. Dat wil zeggen dat in principe (maar altijd onder voorbehoud en afhankelijk van de epidemiologische situatie) er versoepelingen komen vanaf maandag 1 maart.

De verlenging van 7 dagen betekent dat de huidige corona-maatregelen die op 8 februari al iets werden versoepeld blijven gelden tot 1 maart en dus niet eindigen op zondag 21 februari (inclusief). 

Hieronder een kort overzicht van de regionale maatregelen in Catalonië die zoals het er nu naar uitziet vanaf maandag 1 maart verspeeld gaan worden.

Lockdowns

Tot 1 maart is het alleen toegestaan om binnen de eigen comarca (district) te reizen met een district-lockdown.

De regionale lockdown voor de hele autonome regio Catalonië blijft bestaan waardoor niemand de regio Catalonië in of uit mag reizen.

Als je toch buiten de eigen district-grens moet komen dan moet je een certificaat bij je hebben, het zogenaamde ‘Certificado de declaración autoresponsable’ dat HIER te downloaden is.

Elke Catalaanse provincie is opgedeeld in ‘comarcas’ wat dus niet hetzelfde is als de provincie of de autonome regio. KLIK HIER voor een overzicht van de comarca’s in Catalonië.

Avondklok

Ook de avondklok (toque de queda) blijft bestaan tot 1 maart en waarschijnlijk langer. Deze geldt tussen 22.00 en 6.00. Opvallend is dat het is toegestaan om tussen 4 en 6 uur ‘s nachts de hond uit te laten (individueel en dichtbij huis).

Horeca

Bars en restaurants mogen open zijn tussen 7.30 en 10.30 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 16.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch).  

Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away of delivery aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

Winkels

Alle winkelcentra moeten gesloten blijven (en mogen ook niet met minder m2 openen) en alleen winkels kleiner dan 400 m2 mogen open op doordeweekse dagen maar moeten op zaterdag en zondag gesloten zijn wanneer alleen essentiële winkels (zoals supermarkten) open mogen zijn. 

Winkels moeten om 21 uur dicht zijn en hebben een maximale capaciteit van 30%. Dat laatste geldt ook voor sportscholen.

Samenkomen

Wat betreft het samenkomen geldt een groepsgrootte van maximaal 6 personen.