Maak kennis met het bijzondere Irati-bos in de autonome regio Navarra

Maak kennis met het bijzondere Irati-bos in de autonome regio Navarra
Beeld: Canva

Maak kennis met het bijzondere Irati-bos in de autonome regio Navarra

PAMPLONA – Meer dan 55% van Spanje is ‘superficie forestal’ of bosland. In totaal zijn de Spaanse bossen daarmee goed voor maar liefst 14,29% van het Europese bosbestand. Niet te onderschatten dus. Een van de bekendste en meest tot de verbeelding sprekende bossen van Spanje is de sprookjesachtige ‘Selva de Irati’ in de autonome regio Navarra.

Meer dan 14,5 miljoen hectare bosland heeft Spanje in totaal, of met andere woorden 29 miljoen voetbalvelden (voor de lezers die zich daar geen voorstelling van kunnen maken). Volgens het Nationale bosinventaris is dat allemaal samen goed voor zo een 7000 miljoen bomen, ofwel net geen 1500 bomen per inwoner.

Een van de bossen die het meest tot de verbeelding spreekt is de Selva de Irati in de autonome regio Navarra. Het is bijzonder dat het woord Selva wordt gebruikt, wat letterlijk jungle of oerwoud betekent en dus veeleer in Zuid Amerika gebruikt wordt dan in Spanje. Dat wijst op de leeftijd en de relatief onaangetaste staat van het bos.

De Selva de Irati beslaat in totaal 17.000 hectare. Het is een van de grootste en best bewaarde beukenbossen van Europa. Ook al wordt er al sinds de 15e eeuw hout gekapt, is het goed bewaard dankzij het respect van de plaatselijke bevolking.

Naast beuken (hayas) vindt men er vooral eiken (robles), zilversparren (abetos), verschillende soorten varens (helechos) en mossen (musgos). In de fauna vallen vooral de herten (ciervos), reeën (corzos), en wilde everzwijnen (jabalíes) op. Bovendien is de Selva de Irati ook een bijzonder beschermingsgebied voor allerlei vogels. De zwarte en de witrugspecht doen het er bijzonder goed. Ook een resem roofvogels gedijt in het gebied.

De Selva de Irati is het hele jaar door een fantastische reisbestemming. Vooral in de herfst komen mensen op het prachtige, veelkleurige bladerdek af. Alle informatie over hoe je er komt en waar je kan verblijven vind je HIER .

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.