Nederland is een van de belangrijkste importeurs van Spaanse sherry

Nederland is een van de belangrijkste importeurs van Spaanse sherry
Beeld: Canva

Nederland is een van de belangrijkste importeurs van Spaanse sherry

SEVILLA – Terwijl de verkoop van de Spaanse sherry in 2021 het beste jaar ooit heeft afgesloten, blijft Nederland een van de landen waar de meeste Spaanse sherry naar toe gaat. in 2021 werd 13% meer sherry verkocht met een totaal van 31,8 miljoen liter ‘vino de la Denominación de Origen Jerez’ en ‘Manzanilla’. 

Van de totaal geproduceerde sherry het afgelopen jaar bleef ongeveer 11 miljoen liter sherry in eigen land, 17,4% meer dan het jaar daarvoor toen 9,3 miljoen sherry in Spanje bleef. Het merendeel van de in Spanje geproduceerde sherry wordt echter geëxporteerd met in 2021 in totaal 20,9 miljoen liter sherry wat ook een stijging was van 11%.

De grootste afnemer van de Spaanse sherry blijft het Verenigd Koninkrijk met circa 10 miljoen liter, een stijging van 3%. Nederland volgt als exportland als tweede op de lijst met 8,7 miljoen liter sherry, een stijging van 4,5%. Circa 2 miljoen liter sherry ging naar Duitsland wat maar liefst een stijging was van 30% ten opzichte van 2020. 1,2 miljoen liter sherry ging de oceaan over naar de Verenigde Staten, ook een stijging van 10%.

De ‘cream’ versie blijft de meest verkochte sherry-variant met 8,3 miljoen liter met 6,8 miljoen liter geëxporteerd naar het buitenland en 1,5 miljoen liter voor Spaans verbruik. De ‘fino’ versie is de op één na meest gedronken sherry-variant met 6,3 miljoen liter gevolgd door de ‘manzanilla’ versie met een productie van circa 6 miljoen liter.

Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in een van deze steden mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van ‘Jerez’. Sherry, ook wel xeres of xereswijn genoemd, is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed. 

De streek, de Marco de Jerez , waarvan de volledige naam ‘Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda’ is, ligt tussen de plaatsen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María.

De vier belangrijkste sherry-varianten die worden verkocht zijn achtereenvolgens Medium / Dry, Fino, Cream en Manzanilla. Deze vier nemen bijna 90% van de gehele sherry consumptie voor hun rekening. Vooral de Engelsen houden van een zoete sherry, bijna 70% van hun consumptie bestaat uit Pale Cream en Cream. In Nederland geeft men de voorkeur aan Medium Dry of Sweet. 

Toen sherry zijn intrede op de Nederlandse markt deed, was het een luxe om wat sherry in de soep te doen. Die tijden zijn voorbij. Men weet nu dat er veel verschillende soorten sherry zijn, die voor (zoals tijdens het koken), maar ook tijdens het eten gedronken kunnen worden. De belangrijkste exportmarkt is het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Nederland met een aandeel van 17% in de totale sherry verkopen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.