Search
menu
Search

Niet veel te merken van storm Eunice in Spanje aan de Middellandse Zeekust met 29 graden in Valencia

Niet veel te merken van storm Eunice in Spanje aan de Middellandse Zeekust met 29 graden in Valencia
Beeld: Canva

Niet veel te merken van storm Eunice in Spanje aan de Middellandse Zeekust met 29 graden in Valencia

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl het noorden van Europa, met name het Verenigd Koninkrijk, Noord Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken te maken hebben gehad met de gevolgen van de storm Eunice, lagen in de Valencia regio en aan de Costa Brava de inwoners en bezoekers op het strand met temperaturen tussen de 26 en 29 graden.

De ergste storm van de afgelopen 30 jaar heeft vrijdag onder andere België en Nederland getroffen met alle gevolgen van dien. In totaal zijn in Europa acht personen door storm Eunice om het leven gekomen en was er veel schade maar behalve het noordwesten en noorden van het Spaanse vasteland was er in Spanje niet veel te merken van deze storm.

Sterker nog, aan de Middellandse zeekust was het zomers weer met als hoogst geregistreerde temperatuur op vrijdag 28,9 graden in Xativa (Valencia). Bijna alle hoogste temperaturen werden volgens de Spaanse weerdienst AEMET vrijdag in de provincie Valencia geregistreerd zoals ook 27,9 graden in Lliria, 27,8 graden in Carcaixent, 27,3 graden in Bicorp, 27,1 graden in Ontinyent, 27 graden in Turis en 26,3 graden in Chelva. In Pego (Alicante) werd een temperatuur gemeten van 25,8 graden.

Maar ook meer naar het noordoosten, aan de Costa Brava werd het bijzonder warm met 26,2 graden in Girona stad en 25,6 graden bij het vliegveld van Girona. Ook aan de Costa Dorada werd het aangenaam lenteweer met 24,5 garden in Cabaces (Tarragona). Ook op de Balearen eilanden werden hoge temperaturen gemeten met 24,8 graden in Pollença, 22,4 graden in Lluc en 22,1 graden in Son Servera.

In de Murcia regio werd het ook warm met 25,6 graden in Alhama de Murcia en 25,2 graden in Murcia stad gevolgd door 24,9 graden in Archena en 24,5 garden in Molina de Segura. In Andalusië werd de hoogste temperatuur gemeten in ÁLora (Málaga) met 25,1 graden gevolgd door Granada-Cartuja met 24,2 graden en Vélez/Málaga met 23,6 graden.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?