Search
menu
Search

Levenskwaliteit in Spanje en de EU volgens deze kaart waar Friesland bovenaan staat

Levenskwaliteit in Spanje en de EU volgens deze kaart waar Friesland bovenaan staat
Beeld: Landgeist.com / web

Levenskwaliteit in Spanje en de EU volgens deze kaart waar Friesland bovenaan staat

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de website Landgeist plaatst men regelmatig interessante kaarten van Europa en de wereld en dit keer werd gekeken naar de levenskwaliteit. De gegevens voor deze kaart zijn afkomstig van de najaars-Eurobarometer 2021 over de publieke opinie in de EU-regio’s. Deelnemers konden de kwaliteit van leven in hun regio beoordelen als ‘zeer goed’, ‘redelijk goed’, ‘redelijk slecht’ of ‘zeer slecht’. De kaart toont het percentage respondenten dat antwoordde met ‘Zeer goed’ of ‘Redelijk goed’.  

Kwaliteit van leven kan worden omschreven als het algemene welzijn en de tevredenheid van een individu met de verschillende aspecten van zijn leven. Het is een complex en subjectief concept dat op meerdere manieren kan worden gemeten. Omdat het een subjectief begrip is, is het moeilijk om de kwaliteit van leven te bepalen op basis van harde gegevens. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO definieert kwaliteit van leven als ‘de perceptie van een individu van zijn positie in het leven in de context van de cultuur en waardesystemen waarin hij leeft en in relatie tot zijn doelen, verwachtingen, normen en zorgen’. Een hele mond vol.

De onderstaande kaart laat zien dat in het overgrote deel van de EU-regio’s personen de kwaliteit van leven als goed beoordelen. Vooral in Noord- en West-Europa beschouwt meer dan 80% of zelfs 90% van de mensen de kwaliteit van leven in hun regio als goed. In Finland, Zweden, Ierland, Denemarken, Luxemburg en Oostenrijk is het voor elke regio in het land meer dan 90%.

Nederland en België

Het hoogste percentage is te vinden in Friesland in Nederland, waar bijna 99% van de personen denkt dat de kwaliteit van leven in Friesland nogal goed of zeer goed is. In de Nederlandse provincies Drenthe en Zeeland is het percentage ook meer dan 98%. Het is echter ook 98% in Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant. Gelderland scoort 97% en Utrecht en Noord-Holland hebben 96%. Dit percentage is 95% in Groningen en 94% in Limburg terwijl de inwoners van Zuid-Holland met 90% de levenskwaliteit als slechtste ervaren in Nederland.

Voor België geldt dat de inwoners van het Vlaams Gewest een percentage hebben van 93% maar dat wordt lager in het Waals Gewest met 82% en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zelfs nog lager met 79%. Overigens is het gemiddelde in de Europese Unie 83%.

Spanje

Spanje laat op de kaart verschillende kleuren zien, van lichtblauw tot donkerblauw. Het land is dan ook veel groter en er werd gekeken naar de 17 autonome regio’s die we hieronder beschrijven. 

De inwoners van Baskenland en Navarra zijn voor 95% tevreden terwijl dit 92% is in La Rioja. De inwoners van Galicië, Aragón en de Valencia regio zijn voor 87% tevreden. In Cantabrië is dat 84% gevolgd door 82% op de Balearen eilanden en de Murcia regio en daarna 81% in Asturië en 80% in Castilla-La Mancha en Andalusië. 

In Castilië en León is dat 79% gevolgd door 78% in de Madrid regio en 76% in Extremadura en Catalonië. De bewoners van de Canarische Eilanden scoren 75% terwijl dit 71% is in Melilla en 69% in Ceuta.

kaartEU
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?