Spanje heeft als eerste Europees land menstruatieverlof

Spanje heeft als eerste Europees land menstruatieverlof
Beeld: Canva

Spanje heeft als eerste Europees land menstruatieverlof

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen week is in het Huis van Afgevaardigden in Spanje een nieuwe wet aangenomen waarin staat dat vrouwen menstruatieverlof kunnen krijgen. In verschillende landen zoals Zuid-Korea, China, Indonesië, Zambia en Japan hebben ze dat al langer, maar voor de Europese Unie en Europa is Spanje het eerste land met een menstruatieverlof. Wie volgt … Nederland of België?

Vrouwen kunnen tot vijf dagen per maand verlof krijgen bij hevige menstruatieklachten. Daarbij gaat het over ‘dysmenorroe’, ofwel een pijnlijke menstruatie die de vrouw in haar normale activiteiten kan belemmeren. De Sociale Zekerheid betaalt de kosten van het menstruatieverlof nadat een arts dat heeft goedgekeurd. 

Van de jonge vrouwen tussen de 12 en de 24 jaar heeft ongeveer 60% tot 80% er last van. Van vrouwelijke scholieren met dysmenorroe zou circa 35% om deze reden de school verzuimen terwijl circa 42% van de werkende vrouwen op dat moment niet kan werken.

Er is veel te doen over dit menstruatieverlof want er zijn voorstanders die het goed vinden dat er eindelijk geluisterd wordt naar die vrouwen die last hebben van ‘dysmenorroe’. Er zijn echter ook tegenstanders die vinden dat het stigmatiserend is om vrouwen op basis van hun lichaamskenmerken te onderscheiden van mannelijke collega’s.

Ook in Spanje hadden de oppositiepartijen en diverse vakbonden kritiek want, zo zeggen zij, als een vrouw mogelijk vijf dagen per maand niet komt werken vanwege een pijnlijke menstruatie, is de kans veel groter dat vrouwen niet worden aangenomen. Maar dat is niet realistisch want, volgens de experts, zijn vrouwen buiten een mogelijk menstruatieverlof productiever dan mannen. 

Maar waarom is Spanje het EU-land dat als eerste menstruatieverlof invoert en waarom zijn dat niet Nederland of België? In Nederland is bekend dat 85% van de vijf miljoen vrouwen die werken last heeft van pijnlijke menstruatie waarvan ongeveer 30% door de pijn niet kan werken. De vraag is waarom Nederland als modern land geen menstruatieverlof heeft. Datzelfde geldt voor België waar het ook tijd wordt om het taboe van menstruatie weg te werken.

Ga naar de inhoud