skip to Main Content

Spanje zet vier F-18 straaljagers bij internationale actie Libië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Spanje zet vier F18-straaljagers en een tankvliegtuig in bij de internationale actie Odyssey Dawn in Libië. Dat heeft premier José Luis Rodriguez Zapatero zaterdag bekendgemaakt. Spanje stuurt ook een fregat, een onderzeeër en een surveillancevliegtuig naar Libië. De marineschepen moeten het wapenembargo tegen het regime van Muammar Gadafi handhaven.

Daarnaast heeft Spanje de basissen in Cádiz en Sevilla beschikbaar gesteld voor vliegtuigen van de Amerikanen en Britten die van hieruit naar Libië kunnen vliegen voor de internationale missie.

Zaterdag werd er in Parijs door de regeringsleiders vergaderd waarbij naast Zapatero ook de Nederlandse Premier Rutte aanwezig was. Het is echter nog niet bekend hoe Nederland betrokken zal zijn bij de militaire missie.

Italië biedt voorlopig alleen luchtmachtbases aan voor de operatie. Een NAVO-basis bij Napels kan worden gebruikt als commandocentrum voor de actie. Italië is bereid later alsnog mee te doen, zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Noorwegen stuurt zes F16-straaljagers naar Libië. Denemarken levert vier F16’s en een transportvliegtuig.

Aanval begonnen

Zaterdagmiddag bombardeerden Franse gevechtsvliegtuigen tanks en pantservoertuigen van Muammar Gadafi. Volgens al-Jazeera gebeurde dan ten zuidwesten van ‘rebellenhoofdstad’ Benghazi. In de loop van de avond openden ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het vuur. Marineschepen van de beide landen vuurden samen ongeveer 110 kruisraketten af, meldde het Pentagon. Die waren vooral gericht op de Libische luchtafweer. ”Daden hebben gevolgen. De wil van de internationale gemeenschap moet worden gehandhaafd’’, zei de Amerikaanse president Barack Obama.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend