skip to Main Content
De beroemde Semana Santa processies in Málaga uitgelegd in cijfers

De beroemde Semana Santa processies in Málaga uitgelegd in cijfers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De Semana Santa week met de vele processies is wellicht de bekendste en meest toeristische heilige of goede week van heel Spanje. Elke dag gaan er tussen zondag 25 maart en zondag 1 april indrukwekkende en voor de inwoners en bezoekers vaak emotionele zogenaamde boeteprocessies de straten op. De website Beleef Málaga heeft een aantal cijfers op rij gezet om zo het fenomeen Semana Santa uit te leggen.

In Málaga zijn er 44 processies die door 41 zogenaamde broederschappen worden georganiseerd, iets wat men al meer dan 500 jaar doet in Málaga. Die broederschappen hebben meer dan 70.000 broeders (leden) waaronder wellicht een van de bekendste, de acteur Antonio Banderas die elk jaar aanwezig is en als drager meeloopt. Er worden 85 zware tronen gedragen door ruim 15.000 dragers die ruim 150 kilometer in 330 uur tijd afleggen (alles bij elkaar opgeteld dan).

Het meest opvallende van de Semana Santa processies zijn vaak de zogenaamde nazarenos die mede vanwege de puntmutsen die men vaak draagt onterecht vergeleken worden met de Amerikaanse ku kux klan. De puntmutsen in Spanje hebben daar gelukkig niets mee te maken. Málaga heeft ruim 17.000 van deze nazarenos die meestal voor de tronen lopen.

Bekijk alle cijfers op deze pagina van Beleef Málaga.

Wat

Gedurende de hele Goede Week (Semana Santa) worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz en vele andere Spaanse steden. De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land. Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, oftewel passietaferelen.

Wanneer

De Semana Santa begint in 2018 op zondag 25 maart en eindigt op zondag 1 april, precies voor Pasen wat op zondag 1 en maandag 2 april wordt gevierd dit jaar. De Heilige of Goede Week begint op zondag 25 maart met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 26 maart en Martes Santo op dinsdag 27 maart. Daarna volgen de Miércoles Santo op 28, Jueves Santo op 29, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 30 en Sábado Santo op 31 maart om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 1 april.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken