Search
menu
Search

Nieuw 24 uurs ultimatum voor Torra vanwege gele lintjes en vlaggen

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuw 24 uurs ultimatum voor Torra vanwege gele lintjes en vlaggen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vorige week kreeg de Catalaanse regiopremier Quim Torra van de centrale verkiezingscommissie een ultimatum van 48 uur om alle gele lintjes, Catalaanse afscheidingsvlaggen ofwel esteladas en andere symboliek van separatisten weg te halen van alle openbare gebouwen in Catalonië. Torra voldeed niet aan dat ultimatum en stuurde een brief naar het Junta Electoral Central (JEC) die deze maandag Torra opnieuw een ultimatum heeft gegeven van 24 uur.

Voldoet Quim Torra niet aan dit tweede ultimatum dan kan het Junta Electoral Central (JEC) beslissen de Catalaanse regiopremier uit zijn ambt te zetten en in het ergste geval zelfs naar de gevangenis sturen voor ongehoorzaamheid.

De Junta Electoral Central (JEC) is nog steeds van mening dat de gele lintjes en separatisten vlaggen gezien worden als partijdige symbolen die hoofdzakelijk gelden voor de politieke partijen die voor afscheiding van Catalonië zijn.

Onmogelijk

Quim Torra heeft in zijn brief van vorige week echter aangegeven dat het onmogelijk is om de Catalaanse separatistische symboliek te verwijderen van alle openbare gebouwen en geeft aan dat hij niet bevoegd is om dat te doen. Daarnaast geeft Torra aan dat de estelada vlag een symbool is van een verlangen naar vrijheid en een democratische, wettelijke en niet-gewelddadige symboliek is. Het JEC zegt echter dat dit slechts een deel van de Catalaanse bevolking vertegenwoordigd waardoor het dus partijdig is en dat mag niet op overheids- en openbare gebouwen die neutraal horen te zijn, en al helemaal ten tijde van verkiezingen.

De gele lintjes (lazos amarillos) worden gebruikt om te protesteren tegen de situatie van de politieke leiders en politici van diverse separatistische partijen en als protest tegen het voorarrest van de politieke politici die op dit moment in de rechtszaak verwikkeld zijn. En dat is volgens de JEC partijdig.

Datzelfde geldt voor de separatisten vlaggen (esteladas) die door het JEC gezien worden als een symbool welke alleen geldt voor bepaalde politieke organisaties en een deel van de bevolking en dat is tevens partijdig.

De centrale verkiezingscommissie geeft aan dat de gele lintjes en separatisten vlaggen legaal gebruikt mogen en kunnen worden door de politieke partijen tijdens de verkiezingscampagne maar deze mogen niet gebruikt worden bij openbare en overheidsgebouwen aangezien deze neutraal moeten zijn en alle burgers moeten vertegenwoordigen.

Aangeven

Na deze laatste uitspraak van het JEC en de dreiging van eventuele gevangenisstraf voor de Catalaanse regiopremier hebben Catalaanse organisaties en verenigingen die niet voor onafhankelijkheid zijn zich verenigd in het platform ‘Lloc Net, Joc Net’.

Met dat initiatief wil men burgers oproepen om via de email of Whatsapp foto’s op te sturen van openbare en overheidsgebouwen waar separatistische symboliek te zien is. Daarbij dient men de exacte locatie aan te geven en de datum en tijd waarop de foto’s werden gemaakt.

Het gaat daarbij om de gele lintjes (lazos amarillos), de Catalaanse separatisten vlag (estelada) en posters en spandoeken als steun aan de gevangenen van het proces (pancartas de apoyo a los presos del proces).

De foto’s en informatie wordt door de verenigingen doorgestuurd naar de lokale en regionale kantoren van het JEC of centrale verkiezingscommissie om de situatie aan te geven.

(Reageren op dit artikel kan alleen op Facebook)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?