Kat in quarantaine of honden desinfecteren vanwege coronavirus?

Kat in quarantaine of honden desinfecteren vanwege coronavirus?
Beeld: Europa Press

MADRID – In Spanje moeten alle inwoners sinds 15 maart tot tenminste tot 30 maart en wellicht langer in thuisquarantaine of in een thuisisolament gaan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar hoe zit dat met de gezelschapsdieren, moet de kat en hond ook in isolement?

Er zijn veel onzekerheden bij lezers over het wat en hoe en wat te doen tijdens de noodtoestand in Spanje. Velen vragen zich ook af of hun geliefde huisdieren ziek kunnen worden van het coronavirus. Er is op dit moment echter geen bewijs dat gezelschapsdieren ziek kunnen zijn van COVID-19, of dat zij dit virus verspreiden.

Honden

Het is toegestaan om tijdens de noodtoestand in Spanje de hond of honden uit te laten maar dat moeten wel korte wandelingen zijn waarbij men het contact met andere dieren dient te vermijden en de aangeraden veiligheidsafstand van één meter aanhoudt tussen zowel de honden als de baasjes. 

Het is niet toegestaan om met zijn tweeën te wandelen want het is een van de uitzonderingen om naar buiten te mogen gaan tijdens deze noodtoestand, net zoals dat men alleen naar de supermarkt of apotheek moet gaan want dat mag ook niet met zijn tweeën. Het is ook aan te raden de hond of honden op tijdstippen uit te laten wanneer er weinig mensen op straat zijn.

Het virus kan in een uitzonderlijk geval terecht komen op een hond (door niezen en hoesten). De hond wordt er zelf niet ziek van en wordt ook niet besmettelijk. Toch is het advies om wel de hygiënemaatregelen zoveel mogelijk in acht te nemen zoals je handen te wassen als je jouw hond hebt aangeraakt.

Het is overigens na de wandeling altijd aan te raden om de poten en de staart van de hond te desinfecteren om zo eventuele besmettingen van buitenaf te voorkomen.

Katten

Net zoals bij de honden kunnen de katten niet ziek worden van COVID-19 en kunnen zij het virus ook niet verspreiden. De katten mogen dus gewoon naar buiten, net zoals altijd en je hoeft ze dus niet verplicht binnen te houden.  

Degene die zorg dragen voor het verzorgen en van eten voorzien van straatkatten is dat ook tijdens de noodtoestand toegestaan. Er wordt wel aangeraden om dit op tijdstippen te doen wanneer er zo min mogelijk kans op contact is met andere personen.

De verzorging van de dieren in opvangcentra en/of op boerderijen of in weilanden is tevens toegestaan.

En wat als je het virus hebt?

Hoewel er geen meldingen zijn van huisdieren of andere dieren die ziek zijn door COVID-19, is het aan te raden dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.

Als je ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met jouw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor jouw dieren zorgen als je ziek bent. Als je toch voor je huisdier moet zorgen of in de buurt van dieren bent, was dan je handen voor en na het contact met huisdieren en draag dan ook een mondkapje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

9
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
corvanderlist@gmail.com

Vandaag werd ik, tijdens het uitlaten van mijn hond, aangesproken door iemand met mondkap op en blauwe handschoenen aan dat ik in overtreding was omdat de Spaanse regering had bepaald dat iedereen op straat een mondkapje en handschoenen moet dragen. Hij sprak later ook nog een vrouw aan die haar 3 honden uitliet zonder deze beschermingsmiddelen en dat werd een hele discussie. Volgens mij is dit niet waar en het lijkt mij nogal overdreven?

shadow

wat een bombarie om dit virus en de buiten proposies aan maatregelen op een bevolking van 47 miljoen 599 doden heel land in lockdown duitsland 82 miljoen 32 doden de normale griep gaan nog meer mensen aan dood maarja zie je maar weer hoe bang mensen zijn google even covid 19 hebben de meeste mensen al eens een x in hun leven gehad waarom er bang voor zijn ja tuurlijk voor ouderen en kinderen is het extra kwetsbaar maar komop mensen kijk niet teveel naar die mainstraim media gebruik uw gezond verstand

Rik

Het heeft niet zoveel te maken met aantallen. Maar het is de manier hoe je sterft die verschrikkelijk is.Als je ooit een virale longontsteking hebt gehad weet je wel beter en word je alert.

Harm

In Hong kong is toch echt een hond positief getest op corona . Dus het ken wel . Stond 2 weken geleden ook in alle kranten

lucia

Honden hebben hun eigen corova virus, paarden óók, mensen óók.
Deze zijn onderling niet overdraagbaar, dus niet van hond op paard of paard op mens,
hond op mens ect.

lucia

Eerlijk gezegd lijkt me beetje onzin dat desinfecteren van poten en staart.
Misschien iets voor de stad ?
Ik loop in de natuur en ga zeker niet hondepoten, die erg gevoelig zijn,
irriteren met desinfecterende producten, terwijl dat geen functie heeft.

Chris

Om te beginnen wil ik het ganse team van Spanjevandaag oprecht danken voor de immense inspanningen die jullie leveren om ons op de hoogte te houden. In verband met het uitlaten van de honden, heb ik idd. ook al gelezen dat je het dier nadien moet ontsmetten. Zou het mogelijk zijn om daar wat meer uitleg over te geven, a.u.b? In welke mate en hoe moet hij ontsmet worden? Onze hond bvb. heeft lang haar…. met welk product doe je dit best? En de pootjes? Sorry voor het lastig vallen. Welk product is best en irriteert niet? Een paar richtlijnen… Lees verder »

Laurens van der Berg

Zelf heb ik 2 Deense doggen. Ik ben niet in staat deze alleen tegelijk uit te laten, daarom loop ik elke dag met mijn vrouw. Zover ik nu weet moet ik eerst gaan met 1 hond voor een ronde en daarna mijn vrouw met de andere hond? Of mogen we wel samen wandelen als we een meter tussen ruimte respecteren?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.