menu: rubrieken, zoeken & meer

Kat in quarantaine of honden desinfecteren vanwege coronavirus?

Kat in quarantaine of honden desinfecteren vanwege coronavirus?
Beeld: Europa Press

Kat in quarantaine of honden desinfecteren vanwege coronavirus?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje moeten alle inwoners sinds 15 maart tot tenminste tot 30 maart en wellicht langer in thuisquarantaine of in een thuisisolament gaan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar hoe zit dat met de gezelschapsdieren, moet de kat en hond ook in isolement?

Er zijn veel onzekerheden bij lezers over het wat en hoe en wat te doen tijdens de noodtoestand in Spanje. Velen vragen zich ook af of hun geliefde huisdieren ziek kunnen worden van het coronavirus. Er is op dit moment echter geen bewijs dat gezelschapsdieren ziek kunnen zijn van COVID-19, of dat zij dit virus verspreiden.

Honden

Het is toegestaan om tijdens de noodtoestand in Spanje de hond of honden uit te laten maar dat moeten wel korte wandelingen zijn waarbij men het contact met andere dieren dient te vermijden en de aangeraden veiligheidsafstand van één meter aanhoudt tussen zowel de honden als de baasjes. 

Het is niet toegestaan om met zijn tweeën te wandelen want het is een van de uitzonderingen om naar buiten te mogen gaan tijdens deze noodtoestand, net zoals dat men alleen naar de supermarkt of apotheek moet gaan want dat mag ook niet met zijn tweeën. Het is ook aan te raden de hond of honden op tijdstippen uit te laten wanneer er weinig mensen op straat zijn.

Het virus kan in een uitzonderlijk geval terecht komen op een hond (door niezen en hoesten). De hond wordt er zelf niet ziek van en wordt ook niet besmettelijk. Toch is het advies om wel de hygiënemaatregelen zoveel mogelijk in acht te nemen zoals je handen te wassen als je jouw hond hebt aangeraakt.

Het is overigens na de wandeling altijd aan te raden om de poten en de staart van de hond te desinfecteren om zo eventuele besmettingen van buitenaf te voorkomen.

Katten

Net zoals bij de honden kunnen de katten niet ziek worden van COVID-19 en kunnen zij het virus ook niet verspreiden. De katten mogen dus gewoon naar buiten, net zoals altijd en je hoeft ze dus niet verplicht binnen te houden.  

Degene die zorg dragen voor het verzorgen en van eten voorzien van straatkatten is dat ook tijdens de noodtoestand toegestaan. Er wordt wel aangeraden om dit op tijdstippen te doen wanneer er zo min mogelijk kans op contact is met andere personen.

De verzorging van de dieren in opvangcentra en/of op boerderijen of in weilanden is tevens toegestaan.

En wat als je het virus hebt?

Hoewel er geen meldingen zijn van huisdieren of andere dieren die ziek zijn door COVID-19, is het aan te raden dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.

Als je ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met jouw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor jouw dieren zorgen als je ziek bent. Als je toch voor je huisdier moet zorgen of in de buurt van dieren bent, was dan je handen voor en na het contact met huisdieren en draag dan ook een mondkapje.