Nationale pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?

Nationale pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op 20 maart (2020) viert men in Nederland de Nationale Pannenkoekendag. Dit jaar is alweer de 14e editie waarbij basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen uit de buurt. Dat doen ze omdat 1 op de 4 ouderen in Nederland zich eenzaam voelt. Met de Nationale Pannenkoekendag geven de schoolkinderen de opa’s en oma’s een beetje meer aandacht. Maar hoe is het gesteld met de pannenkoeken in Spanje?

Het idee van een Pannenkoekendag zou eigenlijk in Spanje ook georganiseerd moeten worden omdat eenzaamheid bij ouderen ook in het Zuid Europese land een probleem is. Een extra dag waarbij kinderen pannenkoeken bakken en deze samen met ouderen eten zou een goed initiatief zijn in Spanje. De kans dat dit gaat gebeuren is echter klein.

Maar de vraag was, eten Spanjaarden pannenkoeken? Ja, in Spanje eet men ook pannenkoeken maar niet op de manier zoals dat in Nederland gegeten wordt. Logischerwijze kent men de naam pannenkoeken niet en heten deze ‘tortitas’ of ‘pancakes’ wat ook als ‘panqueques’ wordt uitgesproken en geschreven of zelfs op de Franse manier ‘crêpes’.

De meest gangbare pannekoek die men in Spanje eet is de ‘crêpe’ ook wel ‘tortita’ genoemd. De ‘crêpe’ is echter dunner en wordt vaak als nagerecht gegeten terwijl de ‘tortita’ dikker is en meer op een pannenkoek lijkt maar vaak op Amerikaanse wijze kleiner is en in sommige gevallen dienst doet als ontbijt.

In Spanje heerst niet de gastronomische cultuur van pannenkoeken niet maar in noordwest Spanje in de autonome regio Galicië kent men wel de ‘filloas gallegas’, dunne pannenkoekjes in de stijl van de crêpes gemaakt van meel, honing, eieren en suiker of kaneel. Naast Galicië worden deze Spaanse pannenkoekjes ook gegeten in Asturië en de provincie León in Castilla y León.

Er zijn echter ook ‘filloas saladas’ welke men ‘gezouten’ of gevulde pannenkoeken kan noemen en gevuld zijn met rundvlees, varkensvlees, kip, groente, champignons en spinazie.

In Spanje zal het moeilijk zijn om een pannenkoekenhuis te vinden, tenzij men zoekt in toeristische gebieden waar veel Nederlanders komen. Wel kent men speciale horecagelegenheden waar crepes te eten zijn.

Wie kent een goed pannenkoekenhuis in Spanje? Eet jij wel eens eens pannenkoeken in Spanje en welke zijn dat dan … de traditionele Nederlandse pannenkoek met poedersuiker en stroop of de gevulde pannenkoeken met groente en vlees? Eet je pannenkoeken met kaas of spek of appel?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Meer recente artikelen:

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.