UPDATE: hotels en campings vanaf 26 maart gesloten in Spanje

Regering Spanje spreekt verplichte sluiting hotels vanaf 24 maart tegen
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ondanks dat de Spaanse regering de geruchten op donderdag nog tegensprak (zoals de oorspronkelijke titel van dit artikel aangeeft), heeft het Ministerie van Volksgezondheid in samenspraak met het Ministerie van Toerisme besloten dat met ingang van donderdagavond 19 maart en na de publicatie in het staats bulletin BOE de hotels, campings en andere accommodatieverschaffers zeven dagen de tijd hebben om alles te sluiten.

In een bijlage van de eerder genomen maatregelen tijdens de noodtoestand in Spanje heeft de Spaanse regering donderdagavond laat besloten dat alle hotels, campings en andere accommodatieverschaffers hun installaties moeten sluiten. Dat moet gebeuren binnen zeven dagen tijd dus voor donderdag 26 maart.

Dit staat omschreven in de BOE die HIER te lezen is (PDF) waar bij ‘primero’ staat ‘Suspensión  de apertura al público de establecimientos de alojamiento turístico’ en de tekst dat de opening voor het publiek van alle hotels en soortgelijke accommodatie, toeristische accommodaties en andere accommodaties voor kort verblijf, campings, caravanparken en andere soortgelijke instellingen overal op het nationale grondgebied opgeschort worden. Er is een uitzondering gemaakt voor de bewaking, beveiliging en onderhoudsdiensten in deze inrichtingen.

In dezelfde BOE staat bij ‘segundo’ te lezen ‘Establecimientos de alojamiento turístico de larga estancia y de temporada’ waarbij het gaat om toeristische accommodatieverschaffers voor langere duur. In de tekst staat dat het is toegestaan om de in het eerste deel (primero) van dit besluit bedoelde toeristische instellingen voor het publiek open te stellen voor klanten die, op het moment van de afkondiging van de noodtoestand op 14 maart, op een permanente en seizoensgebonden manier daar verblijven, op voorwaarde dat de bewoners de noodtoestand onder de genomen maatregelen doorbrengen in de eigen accommodatie. Er mogen echter geen nieuwe gasten aangenomen worden door de accommodatieverschaffers.

Bij punt ‘tercero’ staat dat de sluiting van de instellingen van kracht gaat wanneer er geen gasten meer aanwezig zijn. Maar in elk geval moet dat binnen zeven dagen zijn dus voor donderdag 26 maart.

De uitvoering en controle van deze nieuwe maatregelen die vergaande gevolgen hebben voor het toerisme zijn in handen van de autonome regio’s en hun verantwoordelijke afdelingen van de regionale regeringen en overheden.

Op veel met name toeristische plaatsen zoals aan de Costa Blanca, Costa del Sol, op de Balearen en op de Canarische Eilanden zijn veel hotelketens en hoteleigenaren die al eerder besloten hebben hun hotels te sluiten. Ook in Barcelona en Madrid heeft men besloten de hotels geleidelijk te sluiten maar nooit plotsklaps alle hotels tegelijk.

Er werden bij veel hotels en hotelketens al maatregelen getroffen. Zo worden er geen nieuwe reserveringen meer aangenomen tot de situatie normaal is. De hotels raden de aanwezige gasten aan om het vertrek naar huis te vervroegen. Terwijl de gasten nog in de hotels verblijven dienen zij zich aan dezelfde maatregelen te houden als alle Spanjaarden, dat betekent dus in de kamer blijven en zo min mogelijk naar buiten gaan en alleen als dat volgens de regels mag.   

In de maatregelen die in gebruik zijn genomen na het afkondigen van de noodtoestand afgelopen 14 maart staat geschreven dat men het sluiten van hotels en andere accommodatieverschaffers kan uitvoeren indien nodig. De beslissing daarover neemt de hoofdverantwoordelijke in deze coronavirus-crisis, het Ministerie van Volksgezondheid. Die beslissing is uiteindelijk donderdagavond genomen en is van kracht vanaf 19 maart terwijl de hotels, campings en andere accommodatieverschaffers voor donderdag 26 maart moeten sluiten.

Campings

Voor de campings in Spanje golden tot nu toe andere regels, dat wil zeggen het verblijf op een camping is niet helemaal gelijk aan dat van een hotel. Net zoals voor de hotels was er voorheen geen opdracht om te sluiten maar nu wel. Uitzondering daarop is het permanente of seizoensgebonden verblijf zoals hierboven reeds omschreven.

Tot nu toe moesten mensen die op een camping verblijven zich houden aan de maatregelen die gelden voor iedereen, Spanjaarden en bezoekers aan het land. De campings hebben ook maatregelen getroffen door alle bars en restaurants, gemeenschappelijke ruimtes, zwembaden, kinderspeelplaatsen etc. te sluiten en mogen in principe ook geen nieuwe gasten meer aannemen, net zoals nu bij de hotels.

Over het algemeen is het zo dat als je eenmaal op de camping staat deze alleen met de camper of caravan mag verlaten als je naar huis vertrekt. Doe je dat tussendoor, zoals bijvoorbeeld met de camper, dan mag je niet meer terugkeren. Over het naar huis kunnen rijden, de grenzen mogen passeren etc. hebben we HIER al geschreven.

Touroperator

Als je op reis bent met een touroperator of de reis is georganiseerd door een reisbureau, dan dien je contact op te nemen met deze organisatie. Zij weten hoe te handelen en hebben meer informatie over de mogelijke terugreis. 

De Nederlandse Ambassade meldt hierover op de Facebookpagina het volgende: Er is met touroperators en luchtvaartmaatschappijen gesproken over de vraag hoe ervoor kan worden gezorgd dat Nederlandse vakantiegangers terugkomen. Dat overleg heeft ertoe geleid dat de touroperators en de vliegmaatschappijen een extra inspanning gaan leveren om het Nederlandse reizigers mogelijk maken om terug te keren.

Lees HIER alle informatie die de Nederlandse Ambassade in Spanje heeft geplaatst op Facebook. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.