San José feestdag in zes autonome regio’s en de noodtoestand in Spanje (2020)

San José feestdag in zes autonome regio's en de noodtoestand in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – 19 maart is in Spanje Vaderdag ofwel ‘Dia del Padre’ maar het is ook de dag van Sint Jozef of ‘San José’ een regionale vrije werkdag in zes autonome regio’s in Spanje. Maar vaderdag of ‘San José’ valt dit jaar samen met de noodtoestand vanwege het coronavirus. Iedereen moet over het algemeen in huis blijven tenzij men o.a. dient te gaan werken. Maar duizenden Spanjaarden nemen de situatie nog steeds niet serieus en besluiten naar de vakantiewoning te gaan voor een lang weekend vakantie en dat komt ze duur te staan.

Zoals bekend heeft de Spaanse regering op 14 maart vanwege het coronavirus de noodtoestand afgekondigd. Gedurende tenminste 15 dagen moet iedereen in huis blijven tenzij men de deur uit moet om te gaan werken, de hond uit te laten, boodschappen moet doen, naar de apotheek dient te gaan en nog enkele andere uitzonderingen.

Daaronder bevinden zich niet een rondje gaan fietsen, te joggen, over het strand of de boulevard wandelen of een lange wandeling in de natuur maken. Ook is het niet toegestaan om op vakantie te gaan naar bijvoorbeeld een vakantiewoning. En dat laatste hebben veel Spanjaarden nog steeds niet begrepen.

De politie die sinds 15 maart op straat controleert of de mensen zich aan de genomen maatregelen (die verplicht zijn en wat dus geen aanbevelingen zijn) houden zagen het in zes autonome regio’s al aankomen omdat het daar een regionale feestdag en vrije dag is. Dat geldt voor het Baskenland, Galicië, Navarra, de Valencia regio, Castilla-La Mancha en de Murcia regio.

In deze regio’s besloten duizenden inwoners ondanks de noodtoestand toch met zijn allen in de auto te stappen, soms inclusief opa, oma en kinderen, om voor enkele dagen naar de vakantiewoning te gaan. Maar dat is dus strikt verboden en dus heeft de politie op meerdere plaatsen in desbetreffende autonome regio’s controleposten geplaatst waar iedereen werd en wordt gecontroleerd.

De politie heeft iedereen die dacht dat ze wel even op vakantie zouden kunnen gaan opgedragen om naar huis te gaan. De gegevens van deze personen worden genoteerd en het merendeel van hen heeft boetes gekregen die liggen tussen de 300 en 1.000 euro. Blijkbaar is dat de enige manier dat men het begrijpt. In het Baskenland, waar veel mensen proberen naar Cantabrië te rijden, heeft de autonome politie alleen op donderdag 16 maart al 1.000 boetes gegeven van tenminste 600 euro.

Buiten het feit dat deze mensen bevelen niet opvolgen en menen dat de opgelegde maatregelen voor hen niet gelden, zijn deze personen ook onverantwoord bezig en zijn ze strafbaar. Een noodtoestand staat niet gelijk aan vakantie …. denk daaraan!

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.