Acciona Energia neemt eerste waterstoffabriek op Mallorca in gebruik

Acciona Energia neemt eerste waterstoffabriek op Mallorca in gebruik
Beeld: Canva

Acciona Energia neemt eerste waterstoffabriek op Mallorca in gebruik

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – In Spanje is deze week de eerste waterstoffabriek van het land in gebruik genomen, iets wat gebeurde op Mallorca. Het moet de start worden van een groot waterstofnetwerk waarbij de Europese Commissie de eerste 300 miljoen van 1 miljard euro uittrekt voor onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof waarvan 10 miljoen geïnvesteerd is in de waterstoffabriek op Mallorca.

De waterstoffabriek in de gemeente Lloseta op Mallorca zal minimaal 300 ton groene waterstof per jaar produceren, gebruikmakend van stroom van de 8,5 MW Lloseta en de 5,85 MW Petra zonneparken. Productie op industriële schaal zal geleidelijk gebeuren, zei Acciona Energia, de initiatiefnemer van de waterstoffabriek, samen met Enagas.

De waterstoffabriek produceerde in december 2021 al de eerste waterstofmoleculen. De elektrolyser heeft daarna technische inbedrijfstelling tests ondergaan en zal volledig operationeel zijn zodra de infrastructuur voor waterstofverbruik is voltooid.

Lokaal geproduceerde waterstof zal worden gebruikt voor het aandrijven van brandstofcelbussen en andere voertuigen, veerboten en havenactiviteiten en voor het opwekken van warmte en stroom voor commerciële en openbare gebouwen op de Balearen, zoals voorzien in het ‘Power to Green Hydrogen Mallorca-project’ van Acciona Energia. Het moet het begin zijn van een waterstofhub op Mallorca, die er uiteindelijk voor zorgt dat het eiland CO2-vrij moet worden.

Dit soort projecten moet op meer plekken in Europa komen dankzij een flinke investering van de EU. De focus ligt daarbij op de productie van groene waterstof, met hulp van groene stroom en elektrolysers. Deze techniek bestaat al, maar is nog veel te duur. Door projecten (deels) te financieren hoopt Europa dat de prijs daalt en groene waterstof uiteindelijk kan concurreren met aardgas.

Ga naar de inhoud