Acciona Energia neemt eerste waterstoffabriek op Mallorca in gebruik

Acciona Energia neemt eerste waterstoffabriek op Mallorca in gebruik
Beeld: Canva

Acciona Energia neemt eerste waterstoffabriek op Mallorca in gebruik

PALMA – In Spanje is deze week de eerste waterstoffabriek van het land in gebruik genomen, iets wat gebeurde op Mallorca. Het moet de start worden van een groot waterstofnetwerk waarbij de Europese Commissie de eerste 300 miljoen van 1 miljard euro uittrekt voor onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof waarvan 10 miljoen geïnvesteerd is in de waterstoffabriek op Mallorca.

De waterstoffabriek in de gemeente Lloseta op Mallorca zal minimaal 300 ton groene waterstof per jaar produceren, gebruikmakend van stroom van de 8,5 MW Lloseta en de 5,85 MW Petra zonneparken. Productie op industriële schaal zal geleidelijk gebeuren, zei Acciona Energia, de initiatiefnemer van de waterstoffabriek, samen met Enagas .

De waterstoffabriek produceerde in december 2021 al de eerste waterstofmoleculen. De elektrolyser heeft daarna technische inbedrijfstelling tests ondergaan en zal volledig operationeel zijn zodra de infrastructuur voor waterstofverbruik is voltooid.

Lokaal geproduceerde waterstof zal worden gebruikt voor het aandrijven van brandstofcelbussen en andere voertuigen, veerboten en havenactiviteiten en voor het opwekken van warmte en stroom voor commerciële en openbare gebouwen op de Balearen, zoals voorzien in het ‘Power to Green Hydrogen Mallorca-project’ van Acciona Energia. Het moet het begin zijn van een waterstofhub op Mallorca, die er uiteindelijk voor zorgt dat het eiland CO2-vrij moet worden.

Dit soort projecten moet op meer plekken in Europa komen dankzij een flinke investering van de EU. De focus ligt daarbij op de productie van groene waterstof, met hulp van groene stroom en elektrolysers. Deze techniek bestaat al, maar is nog veel te duur. Door projecten (deels) te financieren hoopt Europa dat de prijs daalt en groene waterstof uiteindelijk kan concurreren met aardgas.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.