skip to Main Content

Catalunya schaft successierechten af

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) De autonome deelstaat Catalunya heeft in navolging van diverse andere regio’s in Spanje in maart de successierechten voor directe familieleden behoorlijk verlaagd. De nieuwe Catalaanse regering van Artur Mas heeft met de verlaging een van de verkiezingsbeloftes waargemaakt door de successie voor echtgenoot en kinderen terug te brengen naar nagenoeg nul voor vermogens tot een miljoen euro.

Ook boven de een miljoen euro is in de meeste gevallen voor residenten van deze regio nog slechts een paar honderd euro verschuldigd. De maatregel heeft nogal wat stof doen opwaaien, omdat Catalunya met grote financiele tekorten kampt en juist nu met deze verlichting komt. Traditioneel zorgde de successiebelasting voor honderden miljoenen aan inkomsten.

Achtergrond van de nieuwe regeling is de ‘rivaliteit’ met andere grote autonome regio’s als Madrid en Valencia. Door het ingewikkelde wettelijke systeem in Spanje is de heffing van de successierechten overgedragen aan de afzonderlijke regio’s, waardoor er een ware concurrentieslag heeft plaatsgevonden tussen de verschillende comunidades. In hun ijver om een gunstig fiscaal klimaat te scheppen en kapitaalvlucht tegen te gaan, is de successiebelasting voor residenten in de meeste regio’s afgeschaft of minimaal.

Nederlanders met tweede- of hoofdwoning in Spanje

Ook voor Nederlanders kan de nieuwe maatregel gunstige gevolgen hebben. Hoewel de regeling slechts bestemd is voor residenten, zijn er toch vele tienduizenden landgenoten met een huis aan de Spaanse kust waarvan een deel als resident staat ingeschreven in Spanje. Ook als een groot deel van het jaar in Spanje wordt doorgebracht, kan de Spaanse woning onder omstandigheden als hoofdverblijf worden aan gemerkt en op die manier in de toekomst geprofiteerd worden van grote vrijstellingen.

Dit zal afhangen van de precieze voorwaarden die de nieuwe wet stelt. Het is daarom aan te raden daarover deskundig advies in te winnen. De Spaanse successieregeling is gecompliceerd, en voor niet-residenten is de successiebelasting, behalve als daarop tijdig geanticipeerd wordt, hoog!

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend