skip to Main Content
Merendeel van Podemos achterban zegt nee tegen regering met PSOE en Ciudadanos

Merendeel van Podemos achterban zegt nee tegen regering met PSOE en Ciudadanos

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

partijen1aMADRID – Alles lijkt erop dat er nieuwe verkiezingen gaan komen in juni nu de meerderheid van de achterban van Podemos in een referendum afgelopen zondag nee heeft gezegd tegen een coalitie regering samen met PSOE en Ciudadanos. Van de 150.000 leden van Podemos die dit weekend meededen met het referendum zei 88,8% nee tegen een coalitie met de beide partijen.

Het negatieve antwoord heeft ervoor gezorgd dat een regering coalitie tussen PSOE, Ciudadanos en Podemos niet zal doorgaan. Podemos zegt nu dat de PSOE moet gaan nadenken over een regering “a la valenciana”, een regering zoals in de regio Valencia waar de PSOE samen met Podemos en regionale partijen een succesvolle regionale regering hebben gevormd.

Podemos heeft eigenlijk al altijd aangegeven niets te zien in een coalitie met Ciudadanos, een partij waarvan Podemos zegt dat het een verjongede versie van het conservatieve PP is. PSOE had al eerder een verbond ondertekend met Ciudadanos maar dat was niet genoeg om een regering te kunnen vormen. Daar hadden deze partijen Podemos voor nodig maar die weigert in deze coalitie te stappen.

Zoals inmiddels wel bekend wil niemand van de partijen, met uitzondering wellicht van Ciudadanos die er nu om bekend staat snel van banden te kunnen wisselen, met de Partido Popular (PP) in zee gaan en al helemaal niet met premier in functie Mariano Rajoy. Zou Rajoy opstappen dan is Ciudadanos wel bereid om met de PP te praten maar voorlopig lijkt dat er niet op.

De situatie in Spanje zal dus nu waarschijnlijk leiden naar nieuwe verkiezingen op 26 juni aanstaande. De situatie zal daardoor echter niet al te veel veranderen, er zullen nog steeds vier politieke partijen zijn die samen moeten gaan werken om een coalitie regering te vormen. De partijen moeten allemaal water bij de wijn doen en tot compromissen komen maar iedereen schijnt hun poot stijf te houden waardoor er nu een impasse is ontstaan in politiek Spanje – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken