Meest gestelde vragen over fietsen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Meest gestelde vragen over fietsen in Spanje
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spaanse kranten schrijven over de ‘Día Mundial de la Bicicleta’ die op 19 april elk jaar plaatsvindt maar binnen de Verenigde Naties heeft men in 2018 afgesproken dat elk jaar 3 juni de Wereld Fietsdag is. Om toch aandacht te geven aan het fietsen en in dit geval dan in Spanje, geven we een overzicht van enkele regels en wetten die betrekking hebben op het fietsen in Spanje.

Veel Spanjaarden vragen het zich wellicht af en misschien de buitenlandse fietsers in Spanje ook wel. Wat mag wel en wat mag niet in fietsland Spanje. Je ziet het wel eens, fietsers op een zeer drukke weg, wielrenners die in een groep naast het fietspad fietsen, sommige fietsers met helm en anderen niet, fietsers op de stoep etc.

Dagelijks zijn er in Spanje 4 miljoen mensen die gebruikmaken van de fiets, dat is voor Spanje een behoorlijk aantal. 60% van de Spaanse fietsers kent de regels niet en ook voor buitenlandse fietsers in Spanje kan het soms verwarrend zijn. Hieronder staan de antwoorden op diverse vragen over het rijden met een normale fiets in Spanje:

Waar moet je met de fiets rijden?

Er dient gereden te worden op (het midden van) de weg (arcén) want fietsen zijn voertuigen volgens de Spaanse verkeerswet. De meeste fietsers zullen echter aan de zijkant op de weg gaan fietsen. Er mag niet op de stoep gefietst worden, ook niet als een gemeente aangeeft dat dit wel mag, volgens de Spaanse wet is het verboden. Als je wel over de stoep gaat dan dient dit lopend te zijn met de fiets in de hand, als een voetganger dus.

Dient men gebruik te maken van het fietspad?

Fietsen mag dus op de weg maar als er een fietspad is mag (maar niet moet) men daar ook gebruik van maken. Als er dus een fietspad aanwezig is, is het niet verplicht om daarop te fietsen en mag je dus ook op straat fietsen (iets wat vooral wielrenners nog wel eens doen). Er mag alleen niet gereden worden op de weg als dat duidelijk op een blauw bord staat aangegeven.

Mag je op de autoweg fietsen?

Het fietsen op de autowegen (autovías) is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits men een helm draagt, op de vluchtstrook van autowegen rijden, iets dat je ongetwijfeld wel eens gezien hebt in Spanje. Dat mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan. Op snelwegen (autopistas) mag niet met de fiets gereden worden.

Hoe moet ik afslaan op een weg buiten de bebouwde kom?

Op wegen buiten de bebouwde kom mogen fietsers bij het naar links afslaan niet voorsorteren. Zij moeten rechts blijven rijden tot de overzijde van de kruisende weg en daar linksaf gaan als dit zonder gevaar kan.

Moet je als fietser in Spanje een helm dragen?

De regel is dat buiten de bebouwde kom iedereen (volwassenen en kinderen) een helm dient te dragen. Binnen de bebouwde kom hoeven alleen fietsers jonger dan 16 jaar een helm te dragen, dat is verplicht (ook als je een fiets huurt).

Moet een fiets in Spanje licht en een bel hebben?

Volgens de Reglamento General de Vehículos moet elke fiets uitgerust zijn met een (werkende) fietsbel. Daarnaast is het verplicht om een wit licht voor en een rood licht achter te hebben als het donker is en dient men reflectoren op de pedalen en wielen te hebben. In de praktijk wordt daar echter nauwelijks op gecontroleerd.

Moet je als fietser een verzekering hebben?

Nee, als fietser hoef je geen verzekering te hebben. Dat wordt een ander verhaal als er sprake is van een fiets met kentekenplaat (zoals een snorfiets), dan moet er wel een verzekering zijn. De Spaanse vereniging van autorijders (RACE) heeft ooit gezegd dat ze graag kentekenplaten voor de fietsen willen hebben in Spanje, iets wat tot eind jaren 70 in Spanje normaal was, en wil graag dat fietsers verzekerd rondrijden en zelfs een fiets-rijbewijs met punten zouden krijgen.

Mag je op de fiets stappen als je alcohol hebt gedronken?

Je mag niet dronken op de fiets stappen, dat kan bekeurd worden. Logischerwijze kunnen er geen punten op iemands rijbewijs worden ingehouden maar een bekeuring dient wel betaald te worden. Daarnaast kan het zijn dat je een rijverbod krijgt. Op de fiets geldt dezelfde regel als in de auto: Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.

Mag je muziek luisteren of bellen op de fiets?

Het is niet toegestaan om met een koptelefoon op te fietsen, dat kan bekeurd worden. Daarnaast is het verboden de mobiele telefoon te gebruiken om te bellen of whatsappen of wat dan ook. er mag wel handsfree gebeld worden maar koptelefoons zijn weer niet toegestaan.

Hoe moet ik in een groep fietsen?

Als je met een groep fietsers over de grote weg rijdt dien je dat in parallel vorm te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoe moet je in groepsverband fietsen in Spanje[/su_note]

Welke verkeersregels zijn er voor fietsers?

Zoals overal dien je als fietser ook de algemene verkeersregels te respecteren en dien je te stoppen bij de STOP-borden, zebrapaden en stoplichten. Doe je dat niet dan kun je net zoals de autorijder een bekeuring krijgen.

Mag ik een kind op de fiets meenemen?

Een kind mag men op een fiets meenemen als deze jonger is dan 7 jaar, een helm draagt en in een officieel erkend kinderzitje zit. Deze kinderzitjes mogen zowel voorop alsook achterop gemonteerd worden (voor tot maximaal 15 kilo). Twee zitjes tegelijk op een fiets mag in Spanje niet.

Mag je kinderen in een kar achter de fiets vervoeren?

In Spanje is het verboden om kinderen in een kar achter de fiets te vervoeren als men dat buiten de bebouwde kom doet. In het geval van de fietskarren moet men rekening houden met de Spaanse wetten waarin o.a. staat  dat een fietskar nooit groter mag zijn dan 50% van het voertuig die het trekt (de fiets dus). Binnen de bebouwde kom gelden de lokale regels, iets dat dus verwarrend kan zijn. Over het algemeen is het binnen de bebouwde kom wel toegestaan om kinderen in een fietskar te vervoeren.

Er staat in de Spaanse verkeerswet niets over de bakfiets, deze zie je in Spanje niet veel en als je deze al ziet dan zijn het vaak Nederlanders die een bakfiets hebben meegenomen naar Spanje.

Mag je een hond vervoeren op of achter de fiets?

Vervoer van personen in een fietskar buiten de bebouwde kom is niet toegestaan maar in de Spaanse regels wordt niet direct gesproken over het vervoer van honden in een fietskar. Binnen de bebouwde kom is dit, net zoals voor personen, toegestaan maar buiten de bebouwde kom dus waarschijnlijk niet. Het vervoeren van een hond (in principe tot 15 kilo voorop en meer (?) kilo’s achterop) op de fiets in een speciale fietsmand is toegestaan.

Wat zijn de regels voor een Nederlandse snorfiets?

Het is belangrijk om te weten dat de snorfiets waarmee men in Nederland zonder helm mag rijden niet bestaat in Spanje. Als je dus tijdens de vakantie met een Nederlandse snorfiets over de weg rijdt en geen helm draagt, dan kun je bekeurd worden. Terwijl men in Nederland met een snorfiets op het fietspad moet rijden is dat in Spanje niet zo en is er sprake van een gemotoriseerd voertuig waarmee men op straat dient te rijden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Regels elektrische fietsen in Spanje[/su_note]

Wat zijn de regels voor de elektrische fiets (tot 25 km/h)?

Voor een elektrische fiets (bicicleta eléctrica) of fiets met trapondersteuning (bicicleta con pedaleo asistido) tot 25 km/h die een vermogen heeft van maximaal 500 watt (met 250 watt verhoogd in december 2015), gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.

Wat zijn de regels voor de elektrische speed-pedelec fiets (tot 45 km/h)?

Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/h of een groter vermogen dan 500 watt en ook voor een elektrische fiets die ook zonder trappen kan worden voortbewogen, gelden voor zover bekend dezelfde regels als voor een bromfiets. De bestuurder is verplicht een goedgekeurde bromfietshelm te dragen. Voor zover bekend is het dragen van een speciale speed-pedelec-helm niet toegestaan.

Nog tips? Klopt er iets niet? Laat het ons weten via de e-mail of via een reactie op dit artikel 🙂

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.