skip to Main Content
Spaanse premier maakt een zooitje van het verkiezingsdebat (UPDATE)
La Sexta

Spaanse premier maakt een zooitje van het verkiezingsdebat (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de premier van Spanje gelukt om er een zooitje van te maken waardoor er veel onzekerheid is rondom het verkiezingsdebat. Pedro Sánchez (PSOE) besloot eerst een debat aan te gaan met vertegenwoordigers van vier andere partijen bij Atresmedia op 23 april. Later veranderde hij dit naar een debat bij de publieke omroep TVE die de datum verplaatste naar 23 april welke hetzelfde is als die van het debat bij Atresmedia. De overige kandidaten willen niet bij TVE debatteren maar bij Atresmedia of liever nog twee debatten op maandag 22 en dinsdag 23 april.

UPDATE: Na de plaatsing van ons artikel heeft Pedro Sánchez opnieuw voor verwarring gezorgd en heeft hij aangegeven akkoord te gaan met twee debatten. Het eerste debat zal plaatsvinden op maandag 22 april bij de publieke omroep TVE. Het tweede debat zal plaatsvinden op dinsdag 23 april bij de commerciële zender Atresmedia.

Het is de premier van Spanje gelukt om slechts dagen voor de verkiezingen van 28 april er een zooitje van te maken rondom het verkiezingsdebat op de Spaanse televisie. In eerste instantie moest dat traditiegetrouw plaatsvinden bij de publieke omroep TVE maar daar mocht de VOX-partij niet bij aanwezig zijn. Daarom koos Pedro Sánchez voor een debat bij de commerciële omroep Atresmedia op 23 april waar wel een vertegenwoordiger van VOX aanwezig mocht zijn.

Die plannen werden door de verkiezingsraad verstoord nadat deze een debat met de VOX partij verbood. VOX heeft geen parlementaire vertegenwoordiging en mag dus volgens de wetten rondom verkiezingen in Spanje niet deelnemen aan een verkiezingsdebat. Na die beslissing koos Pedro Sánchez voor een debat bij de publieke omroep TVE waarbij dit in eerste instantie op maandag 22 april gepland stond.

De TVE verplaatste die datum echter weer naar dinsdag 23 april, dezelfde dag dat ook het debat bij Atresmedia staat gepland. Het probleem is nu dat de andere politieke leiders, te weten Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciudadanos) en Pablo Iglesias (Unidas-Podemos) hebben gezegd bij het debat van Atresmedia aanwezig te zijn en dus niet bij het debat op dezelfde dag bij de TVE kunnen zijn.

Dat zorgt er dus voor dat de drie belangrijkste politieke leiders bij een televisiekanaal zullen debatteren en de premier van Spanje bij een ander televisiekanaal. De leiders van PP, Ciudadanos en Unidas-Podemos hebben aangegeven dat ze alleen bij Atresmedia zullen debatteren als Pedro Sánchez aanwezig is, een plaatsvervanger wordt niet geaccepteerd (dit ondanks dat de PP dit wel deed in 2015 toen Rajoy niet kwam opdagen).

De vraag is dus wat er nu gaat gebeuren. Er zijn twee debatten geplaatst op dezelfde dag waarbij een partijleider bij TVE wil blijven en de overige drie kandidaten bij Atresmedia. De verandering van de datum bij TVE heeft ook gezorgd voor een interne crisis omdat dit te partijdig is volgens veel journalisten.

Het is echter al vaker voorgekomen dat er geen verkiezingsdebatten waren omdat José María Aznar (PP) in 1996 en 2000 weigerde deel te nemen en later ook Mariano Rajoy (PP) in 2004 niet wilde debatteren. Pas sinds dat José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) in 2008 aan de macht kwam werd er bij elke verkiezing een televisiedebat gehouden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Samengevat:
  – Sanchez wil een debat op 22 april met vijf partijen zoals gewoonlijk bij TVE.
  – TVE gaat niet akkoord omdat VOX aanwezig is.
  – Daarom verplaatst Sanchez het debat met vijf partijen naar Atresmedia maar wel op 23 april.
  – De verkiezingsraad verbiedt ook dit debat omwille van de aanwezigheid van VOX.
  – Sanchez keert terug naar zijn oorspronkelijk plan gezien VOX toch niet mag deelnemen.
  – TVE gaat deze keer niet akkoord met een debat op 22 maar wel op 23 april.
  – De andere partijen weigeren deel te nemen aan het debat bij TVE, wel op Atresmdia.
  – De andere partijen willen géén debat indien Sanchez niet persóónlijk aanwezig is.
  – Sanchez stelt twee debatten voor: een bij VTE (zoals gewoonlijk) op 22 april, en een bijkomend om de andere partijen tevreden te stellen op 23 april bij Atresmedia.
  – Of VTE daarmee akkoord gaat weten we nog niet-

  De titel van dit artikel vind ik nogal dubieus. Volgens mij maakt Sanchez er helemaal geen zooitje van, maar doet hij zijn uiterste best om voor iedereen goed te doen. Vrij naïef natuurlijk !!

  1. Sorry Miel, maar je hebt er weinig van begrepen. De overheid is direct de baas van de publieke televisie, en indirect van de verkiezingsraad, dat wil zeggen dat Sanchez de baas is. Dus:

   – Sanchez wil niet met VOX in debat dus verbiedt de verkiezingsraad hun deelname
   – Sanchez wil wel dat zijn Catalaanse nationalistische partners zich kunnen uiten dus verplicht de verkiezingsraad dat gevangenen persconferenties mogen geven
   – Sanchez wil controle houden over het debat dus probeert hij het debat alleen in de publieke zender, die hij controleert, te laten plaatsvinden
   – Pers, oppositie en bevolking is verontwaardigd en Sanchez trekt zijn sabotageplannetje terug, ten dele dan, want de indeps hebben hun zendtijd vanuit de gevangenis gekregen en VOX wordt buiten de deur gehouden.

   Smerige shit, zoals alles in de Spaanse politiek.

   1. Beste Anton,
    Ook deze voorstelling van zaken is niet geheel correct. De deelname van VOX wordt uitgesloten op grond van wet waarin bepaald is dat alleen partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn mogen deelnemen. Uw constatering dat de overheid de spelregels bepaald bij de publieke omroep is niet wereldschokkend, dat is vrijwel overal zo kijk maar naar Nederland, België, Ver. Koninkrijk en ga zo maar door. Zij worden allen door gemeenschapsgeld overeind gehouden. De kiesraad heeft slechts de wet uitgevoerd en is niet door Sánchez gemanipuleerd om dit te doen.
    Voorts generaliseert uw wel heel erg als u spreekt van het volk, de pers en oppositie in een collectieve verontwaardiging. Het is slechts de PP pers en een klein deel van de bevolking. Dat de door u genoemde oppositie in de gordijnen zit is natuurlijk geen verrassing. Met de te verwachten grote nederlaag voor de deur lijkt me dat duidelijk.
    Cultuur en geschiedkundig gezien worstelt Spanje nog steeds met zijn (Franco) verleden en een deel van de bevolking denkt daar ook nog met sympathie aan terug. De PP voorzichtig maar VOX openlijk en glashelder, refereren daaraan.
    Sánchez en de PSOE verzetten zich daartegen en nemen duidelijk stelling hierin. Zo werkt politiek.

  1. Beste heer Lemm,
   Uw reactie even kort als krachtig daarom wil ik toch wel even aanvullen met uw goedvinden. U gebruikt de omschrijving ambitieus en dat is naar mijn idee toch niet per saldo een slechte eigenschap, toch. Dat u daaraan de kwalificatie “Nitwit” verbindt lijkt mij wat ongenuanceerd. Pedro Sánchez heeft een bachelor in economie én bedrijfskunde en spreekt naast Spaans ook Frans en Engels ( voor een Spanjaard uitzonderlijk).
   Daarnaast heeft hij een goede bestuurlijke achtergrond. Het is uw goed recht vanuit een politieke visie een oordeel over iemand te ventileren, mijn politieke voorkeur ligt ook niet links van het midden. In mijn ogen en ik volg de Spaanse politiek met meer dan gemiddelde belangstelling, heeft Sánchez zeker ambitie maar heeft hij naar mijn visie tot op heden nog weinig verkeerd gedaan en zeker niets waardoor u hem een nitwit kun noemen.

   1. André Beekman

    De meeste schrijvers hier zijn negatief over Pedro, maar het is wat je zegt hij heeft nog weinig verkeerds gedaan tov alle voorgaande presidenten. Maar ben bang dat men lang niet alles volgt wat er gaande is omdat misschien de Spaanse taal zwaar onvoldoende is. Hier staat de Spaanse tv dagelijks aan en valt mijn mond met regelmaat open over wat de leiders van de PP, Cs en VOX allemaal uitkramen. Als dat ooit aan de macht komt gaan we weer terug naar het jaar 0 en komt misschien zelfs de heksenjacht weer terug.

   2. Sánchez is bereid om de Catalaanse separatisten verregaand tegemoet te komen, alleen maar uit politiek opportunisme.

    1. Mag ik eerst vaststellen dat de botte bijl van de PP gehanteerd door ex president Rajoy niet echt succesvol was. Het was op zijn zachtst gezegt een beetje “Franco stijl” waar de PP en ook VOX niet helemaal vrij van zijn. Dat Sánchez een, in uw ogen opportunistische weg kiest, kun je ook beoordelen als politiek realisme. Dat hangt af door welke bril je het bekijkt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken