Verplicht telefoonnummer en naam opgeven bij kopen treinkaartjes in Spanje

Verplicht telefoonnummer en naam opgeven bij kopen treinkaartjes in Spanje
Beeld: Renfe.com

Verplicht telefoonnummer en naam opgeven bij kopen treinkaartjes in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf maandag 20 april wordt het in Spanje verplicht om je telefoonnummer, naam en DNI/NIF of NIE nummer op te geven als je een treinkaartje koopt. De Spaanse treinmaatschappij Renfe spreekt over gepersonaliseerde treinkaartjes om zo contact met de reizigers te kunnen opnemen als er problemen, wijzigingen of annuleringen zijn vanwege de corona-crisis.

Het opgeven van een telefoonnummer (mobiel nummer), naam en DNI/NIF of NIE nummer is verplicht voor alle treinkaartjes bij de AVE, Alvia, Euromed en alle andere treinreizen waar het reserveren van een stoel verplicht is. Bij het kopen van treinkaartjes voor de Cercanías en Regionales treinen is het niet verplicht om telefoonnummer en naam op te geven.

Als je een treinkaartje koopt via renfe.com, de smartphone app RenfeTicket, bij de loketten bij de treinstations en via de telefonische verkoop is het als eerste verplicht om de gevraagde informatie op te geven. In een later stadium volgen ook de treinkaartjes die gekocht worden via reisorganisaties.

Het opgeven van een telefoonnummer, naam en DNI/NIF of NIE nummer heeft alles te maken met de corona-crisis. Op deze manier kan Renfe ten eerste contact opnemen met reizigers mochten er wijzigingen, annuleringen of problemen zijn met de routes maar is het ook mogelijk direct contact op te nemen met reizigers die in de buurt zijn geweest van een met coronavirus besmet persoon.

Het gaat dus niet over de treinkaartjes voor de ‘normale’ treinen maar om de speciale treinen zoals de hogesnelheidstreinen waar men verplicht van te voren een kaartje voor moet kopen en waar men dus nu, net zoals bij een vliegticket, meer persoonlijke informatie moet geven. Dat gebeurd al jaren bij de vliegtickets dus waarom niet bij de speciale treinen die speciale routes afleggen?

Ga naar de inhoud