menu: rubrieken, zoeken & meer

Belgen mogen weer naar Spanje reizen al wordt dat nog steeds afgeraden

Belgen mogen weer naar Spanje reizen al wordt dat nog steeds afgeraden
Beeld: 123rf

Belgen mogen weer naar Spanje reizen al wordt dat nog steeds afgeraden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Belgische verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland is op maandag 19 april komen te vervallen. Niet alleen mogen inwoners van België weer naar het buitenland reizen, reizigers uit het buitenland mogen ook weer België binnenkomen. Maar de autoriteiten raden niet-essentiële reizen naar het buitenland ten zeerste af en er gelden enkele voorwaarden die we hieronder beschrijven.

ATTENTIE: Lees altijd voor aanvang van een reis uit of naar België de informatie op de officiële websites van de Belgische autoriteiten zoals op de website info-coronavirus.be.

Reizen is vanaf maandag 19 april voor personen die de hoofdverblijfplaats hebben in België weer mogelijk maar wordt nog steeds afgeraden. Volg steeds de maatregelen die van toepassing zijn in het land van bestemming en de maatregelen bij je terugkeer naar België, zo staat te lezen op de website info-coronavirus.be.

Personen die hun hoofdverblijfplaats in het buitenland hebben mogen ook weer naar België reizen maar moeten aan enkele voorwaarden voldoen. Daaronder vallen de verplichte negatieve PCR-testuitslag van max. 72 uur oud voor vertrek uit een rode zone. Ook moet het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België ingevuld worden.

Vanuit België reizen

Het is toegestaan maar wordt afgeraden om vanuit België naar het buitenland te reizen. Je moet daarbij voldoen aan de corona-eisen van het land waar je naartoe reist. 

In het geval van Spanje is dat een negatieve PCR/TMA-testuitslag die max. 72 uur oud mag zijn bij aankomst in Spanje. Ook moet het SpTH-formulier ingevuld worden. Deze twee eisen gelden voor reizigers die met het vliegtuig of de boot Spanje binnenkomen.

Reizigers vanaf 6 jaar die met eigen vervoer (auto, camper, motor) Spanje binnenkomen over de weg of met de bus of trein moeten tevens een negatieve PCR/TMA-testuitslag van max. 72 uur oud laten zien. Het SpTH-formulier is voor eigen vervoer en trein/busreizigers NIET nodig.

Houdt ook rekening met de corona-eisen die gelden voor de landen waar je doorheen reist als je met de auto, camper of motor over de weg naar Spanje reist zoals Frankrijk. Voor Frankrijk heb je tevens een negatieve PCR-testuitslag nodig van max. 72 uur oud bij binnenkomsten moet je formulieren invullen. Lees meer daarover HIER.

Naar België reizen

Personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben en langer dan 48 uur in het buitenland verbleven (in geval van eigen vervoer) of terugkeren met het vliegtuig, boot, trein of bus  moeten het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor aankomst in België invullen.

Op basis van de antwoorden op dit digitale formulier wordt berekend of iemand in quarantaine moet gaan of niet. Als je een SMS ontvangt wordt je gezien als hoog risicocontact en moet je in quaranta

 en moet je jezelf laten testen op dag 1 en 7 van de quarantaineperiode. Deze quarantaine en test zijn verplicht en je riskeert een boete van 250 euro als je dit niet respecteert. 

Heb je als reiziger die naar België reist de hoofdverblijfplaats buiten België dan moet je beschikken over een negatieve PCR-test van max. 72 uur oud voor je vertrek uit een rode zone. 

Deze verplichte testuitslag geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. Dan is een negatieve PCR-testuitslag niet nodig. In alle andere gevallen wel. KLIK HIER voor meer informatie over de PCR-test en uitzonderingen.

Alle reizigers die ongeacht het vervoermiddel naar België reizen moeten ten vroegste 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Dit geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. KLIK HIER voor meer informatie over het Passagier Lokalisatie Formulier en uitzonderingen.