menu: rubrieken, zoeken & meer

MONDKAPJES in binnenruimtes niet meer verplicht in Spanje vanaf 20 april

MONDKAPJES in binnenruimtes niet meer verplicht in Spanje vanaf 20 april
Beeld: Canva

MONDKAPJES in binnenruimtes niet meer verplicht in Spanje vanaf 20 april

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf woensdag 20 april is het dragen van een mondkapje in binnenruimtes niet meer verplicht in Spanje. Daarmee komt er na circa 700 dagen een einde aan de mondkapjesplicht in Spanje. Maar er zijn plaatsen en situaties dat het mondkapje nog wél verplicht blijft zoals we hieronder vermelden. Sinds 10 februari is het dragen van mondkapjes in de buitenlucht ook niet meer verplicht.

Op dinsdag 19 april heeft de Ministerraad het decreet aangenomen waarin het einde van de mondkapjesplicht staat vermeld. Over het algemeen komt er vanaf woensdag 20 april een einde aan de verplichting van het dragen van een mondkapje in de binnenruimtes maar er zijn enkele uitzonderingen

De minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, vraagt de bevolking om de eigen verantwoordelijkheid te nemen over het wel of niet dragen van het mondkapje. Daarbij meldt ze ook dat mocht de situatie weer helemaal uit de hand lopen wat betreft corona-besmettingen etc. dat er opnieuw besloten kan worden om de mondkapjes te verplichten, al zijn er ook andere middelen die men kan inzetten, aldus de minister.

Wat betreft de werkplek geldt dat over het algemeen het mondkapje niet meer verplicht is maar de personen of afdelingen van bedrijven die zich bezighouden met bedrijfsrisico’s kunnen het dragen van een mondkapje nog steeds eisen of verplicht stellen als dat is om de veiligheid van de werknemers te beschermen.

Hieronder in het kort de plaatsen waar het dragen van een mondkapje NIET of WEL verplicht is vanaf 20 april (in afwachting van de definitieve tekst in de Staatscourant BOE). Het dragen van een mondkapje is vanaf 20 april niet meer verplicht maar wordt nog wel aangeraden op plaatsen wanneer de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden of wanneer er veel mensen bijeen zijn.

Niet meer verplicht:

  • Horeca zoals bars, restaurants, discotheken etc.
  • Hotels (bar, restaurant, lounge), appartementencomplexen etc.
  • Winkels, winkelcentra, supermarkten etc.
  • Scholen, niet meer verplicht voor studenten/leerlingen maar wel aangeraden voor leraren, docenten en andere werknemers van scholen.
  • Bioscopen, theaters, concerten, sportscholen, voetbalstadions etc.
  • Kantoren en de werkplek. Alleen verplicht indien een bedrijf dat zo eist.

Wel verplicht:

  • Openbaar vervoer zoals in trein, bus, transferbus, tram, metro, boot, vliegtuig, taxi etc.
  • Ziekenhuizen en medische centra, verplicht voor bezoekers, patiënten en werknemers.
  • Apotheken en andere ruimtes waar zich kwetsbare personen kunnen bevinden.
  • Bejaardenhuizen, verplicht voor bezoekers en werknemers, dus niet voor de bewoners van de verzorgingstehuizen.

Dit artikel is geplaatst op dinsdag 19 april om 15.45 uur, direct na de Ministerraad op dezelfde dag en na de persconferentie. Het is nog afwachten wat de precieze tekst zal zijn in de Staatscourant BOE die op 20 april gepubliceerd wordt. Mochten daar wijzigingen in staan dan melden we dat hier.