Search
menu
Search

Wist je dat Spanje ook één piramide heeft?

Wist je dat Spanje ook één piramide heeft?
Beeld: Canva

Wist je dat Spanje ook één piramide heeft?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BURGOS – Bij piramide denk je meteen aan Egypte en dat is ook logisch want daar zijn de mooiste en grootste piramides ter wereld te vinden. Maar wist je dat Spanje ook één piramide heeft? Deze heeft de naam ‘Pirámide de los italianos’ en is te vinden in de provincie Burgos in Castilië en León. De redcactie van de website Kijkopspanje.nl heeft het een en ander uitgezocht over deze nu verlaten piramide in Spanje.  

De mensheid is door de geschiedenis heen gekenmerkt door het bouwen van allerlei soorten gebouwen. Met meerdere doelen, waaronder de aanbidding van goddelijke figuren of verering van de leiders om het nageslacht te bereiken.

Spanje heeft talloze plaatsen binnen zijn grenzen die authentieke prachtige gebouwen zijn waar over de hele wereld jaloers op is. Elk jaar besluiten duizenden toeristen, zowel Spaanse als buitenlandse, om de meest karakteristieke gebouwen van Spanje te bezoeken, iets dat ertoe heeft geleid dat Spanje een van de landen is met de grootste aanwezigheid in dit gebied.

Geschiedenis of monumenten zijn meestal een van de belangrijkste attracties van het land die samen met de zon en het strand een gevarieerd toeristisch aanbod vormen. Het land heeft ook duizenden plaatsen om te bezoeken op zoek naar unieke bezienswaardigheden, zoals het feit dat het een van de landen is met het grootste aantal werelderfgoedlocaties.

Tussen alle wonderen die het land verbergt, is er een gebouw dat slechts één enkele eenheid heeft. La Pirámide de los italianos is een excentriek in Spanje die in 1939 werd gebouwd om de strijders van het transalpiene land in de burgeroorlog te herdenken.

Hoewel deze gebouwen erg beroemd zijn in andere landen zoals Egypte of Mexico, heeft dit type constructie in Spanje slechts één representatie. Dankzij de hulp die Benito Mussolini aan Franco gaf tijdens de burgeroorlog, besloot de Spaanse dictator de Italianen te eren die in de oorlog waren gesneuveld.

Deze constructie van meer dan 20 meter heeft een typische piramidale structuur bedekt met kalksteenplaten. Deze bevindt zich in Burgos, in de Valdebezana-vallei, Castilla y León, waar de structuur door zijn unieke vorm boven het landschap uitsteekt.

De piramide werd op 26 augustus 1939 ingehuldigd om de overwinning op de Republikeinen in de Slag bij Santander te herdenken. Franco liet de piramide bouwen ter ere van de gevallen soldaten in 1937, wiens architect de Italiaan Pietro Giovanni Bergaminio was.

In de beginjaren werd de piramide gebruikt om meer dan 300 Italiaanse soldaten te huisvesten die in de oorlog waren gesneuveld, hoewel de Italiaanse regering in 1975 de lichamen opeiste. Vanaf dat moment bleef de constructie leeg, hoewel sommigen die soldaten vandaag nog herdenken. De piramide heeft flink geleden toen deze in de steek werd gelaten waarna vandalisme de piramide flink beschadigde.

De belangrijkste reden die tot het einde leidde, was om de Italiaanse soldaten te begraven met een grootse opening met de minister van Buitenlandse Zaken en de schoonzoon van Mussolini op de plaats. Tegenwoordig zijn de nissen nog steeds aanwezig in de piramides met de plaquettes met de namen van de overledenen die de plaats hebben ingenomen, zelfs als ze leeg zijn.

Dit artikel is geschreven door de redactie van www.kijkopspanje.nl. Op die website staan (actuele) interessante artikelen, links en blogs over Spanje met informatie over steden, cultuur, reizen, bezienswaardigheden, taal, eten en drinken en andere wetenswaardigheden. Wil je dus meer achtergrond informatie hebben over de cultuur, gastronomie, architectuur, natuur etc. in Spanje, bezoek dan eens www.kijkopspanje.nl.

Pirámide de los Italianos Piramide de los Italianos Pirámide de los Italianos. Pirámide de los Italianos
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?