Search
menu
Search

Afluisterschandaal Catalaanse politici door middel van het Israëlische Pegasus

Afluisterschandaal Catalaanse politici door middel van het Israëlische Pegasus
Beeld: Canva

Afluisterschandaal Catalaanse politici door middel van het Israëlische Pegasus

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Amerikaanse krant The New Yorker heeft een artikel geplaatst naar aanleiding van een onderzoek van Citizen Lab over het vermeend afluisteren van Catalaanse politici. Daarbij werd volgens de krant gebruik gemaakt van een Israëlisch spionageprogramma genaamd Pegasus dat in principe alleen aangeschaft en gebruikt kan worden door overheden. De Catalaanse politici in kwestie hebben meteen de beschuldigende vinger naar de Spaanse regering gewezen terwijl het Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt geen zaken te doen met het Israëlische bedrijf achter Pegasus.

Terwijl in Catalonië gesproken wordt over een enorm schandaal waar ongetwijfeld de Spaanse geheime dienst of politie achter zit, zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat zowel de veiligheidsdienst CNI, de Policía Nacional en de Guardia Civil nooit zaken hebben gedaan met het Israëlische bedrijf NSO dat achter het omstreden spionageprogramma Pegasus zit. Dit spionageprogramma kan alleen gekocht worden door regeringen en veiligheidsdiensten om criminaliteit en terrorisme te bestrijden.

Volgens de Amerikaanse krant The New Yorker zijn er meer dan 60 smartphones bespioneerd met behulp van het Pegasus-programma. Daaronder bevinden zich de telefoons van de huidige Catalaanse regionale premier Pere Aragonès en de voormalige regionale premiers Artur Mas, Carles Puigdemont en Quim Torra. Er zijn echter ook advocaten, voorzitters van het Catalaanse parlement en andere politici afgeluisterd in de zogenaamde ‘CatalanGate’. Over het algemeen wordt er in Catalonië gesproken over een spionageschandaal van het Catalaanse separatisme.

De vraag is nu, wie zit achter dit spionageschandaal? Gebeurde dit in Catalonië zelf, gebeurde dit door een Spaans Ministerie of de Spaanse politie en(of veiligheidsdiensten of was er een ander land bij betrokken. Er wordt nog onderzocht of bepaalde bewegingen binnen het Catalaanse separatisme contact hadden met Russische autoriteiten en spionnen. Zat Rusland hierachter? 

Pegasus is een spyware-product, ontwikkeld door het Israëlische cyberwapenbedrijf NSO Group, dat sedert 2014 zonder toedoen van de gebruiker kan worden geïnstalleerd op mobiele telefoons en andere apparaten die draaien op iOS en Android. Pegasus werd in augustus 2016 ontdekt. Onderzoeksjournalisten zijn in juli 2021 het Pegasus Project gestart om het misbruik van de Pegasus-software te onderzoeken. In maart 2020 plaatste de organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) NSO Group op de lijst van “Vijanden van de Vrije Pers”, onder andere omdat Pegasus door kwaadwillige regimes kan worden misbruikt om journalisten, politici van de oppositie en burgers te bespioneren en onderdrukken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?