skip to Main Content
Spaanse Partij voor de Dieren brengt wetsvoorstel “leycero” tegen dierenmishandeling naar het Congres

Spaanse Partij voor de Dieren brengt wetsvoorstel “leycero” tegen dierenmishandeling naar het Congres

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) zet zich in voor alle dieren in Spanje en wil een einde aan elke vorm van mishandeling van dieren, of dat nu honden, katten, paarden, koeien, stieren of ezels en olifanten zijn, geen enkele levend wezen mag mishandeld of misbruikt worden. Helaas hebben de dieren in Spanje te maken met verschillende wetten die per deelstaat weer anders kunnen zijn en dus pleit PACMA voor een landelijke wet tijdens de campagne “leycero”.

Op woensdag presenteerde PACMA, de Spaanse Partij voor de Dieren, een wetsvoorstel aan het Spaanse Congres waarin de partij pleit voor een nationale wet met landelijke regels wat betreft dierenmishandeling en de daarbij horende verboden en straffen. PACMA noemt deze wet “Ley General de Bienestar y Protección de los Animales” wat meteen een van de meest ambitieuze politieke veranderingen zou kunnen worden in Spanje.

In het kort noemt men deze wet ook “leycero” wat zoveel betekent als “tauromaquia” cero, “circos con animales” cero en “sacrificio” cero, ofwel “stierenvechten” nul, “circussen met dieren” nul en “doden van dieren” nul. Op de speciale websites van PACMA genaamd leycero.es kunnen geintereseerden hun handtekening achter laten om zo meer druk uit te oefenen op de Spaanse politici. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 58.000 handtekeningen verzameld, en dat in slechts 48 uur tijd.

Probleem

Het probleem in Spanje is dat het land een centrale regering heeft in Madrid maar daarnaast ook nog eens 17 autonome regeringen in de desbetreffende autonome deelstaten. Dat zorgt ervoor dat er landelijk gezien bijna geen wetten bestaan om de dieren te beschermen. Het is geen geheim dat de Partido Popular (PP) voorstander is van zowel het stierenvechten alsook het jagen in het land. Het zal dus moeilijk zijn om leden van de PP te overtuigen maar er zijn meer grote politieke partijen zoals de PSOE, Podemos en Ciudadanos die wellicht wel veranderingen willen.

Enkele voorbeelden: in de deelstaat Castilla-La Mancha is het voor jagers toegestaan om in de steek gelaten dieren dood te schieten terwijl dat in Andalusië niet is toegestaan. De hanengevechten zijn nog steeds wettelijk toegestaan op de Canarische Eilanden terwijl dat in Galicië verboden is. In Galicië is een paard weer slecht beschermd terwijl men deze viervoeter in Catalonië als huisdier ziet. Het doden van stieren is nog steeds op veel plaatsen in Spanje toegestaan maar verboden in Catalonië, Baskenland en op de Canarische Eilanden. En zo zijn er nog tientallen andere voorbeelden op te noemen.

PACMA pleit nu voor een nationale wet die alle dieren moet beschermen, ongeacht waar deze wonen en leven op Spaans grondgebied. Daarom komt de Spaanse Partij voor de Dieren met het initiatief “leycero”, wellicht wel een van de meest ambitieuze projecten voor verandering in Spanje, aldus PACMA.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken