skip to Main Content

10 van de meest irritante gewoontes van het wonen in Spanje

10x irritante gewoontes in Spanje

123RF

MADRID – Wonen in Spanje is voor Nederlanders en Belgen een droom en voor velen van hen is dat al werkelijkheid geworden. Vaak is het zo dat iemand regelmatig op vakantie komt in Spanje en dan alles leuk en aardig vindt maar naargelang de jaren dat je er woont begint alles er toch soms anders uit te zien en is het allemaal niet meer zo geweldig.

Uiteraard geldt dat niet voor iedereen en ook niet overal maar het zou erg raar zijn als iedereen die in Spanje is gaan wonen alles perfect vindt. De onderstaande irritante en erge dingen over het in Spanje wonen moeten in sommige gevallen met een knipoog en veel sarcasme gelezen worden, houdt daar rekening mee als je een reactie geeft op dit artikel 😉

Klagen mag

Klagen mag en klagen is een Nederlandse, Belgische, Spaanse en internationale hobby. Klagen over het weer, klagen over het verkeer, klagen over de prijzen, klagen over van alles en nog wat. Niet alles is om te klagen maar ongetwijfeld dat er wel altijd iets te klagen is. Niet alles is negatief en heel veel is gelukkig positief.

Onderstaande feiten zijn dingen die het leven in Spanje soms erg lastig maken en niet al te makkelijk. Dat geldt nogmaals niet voor iedereen en ook niet overal maar er zullen er ongetwijfeld enkele zijn waarbij je denkt, ja dat klopt (of, nee dat klopt niet).

Let op klagers, zeurders en personen die meteen reacties gaan geven van “waarom ga je dan in Spanje wonen” en “rot dan op naar je eigen land”. Gelukkig mag iedereen zijn/haar mening geven en dat is dan ook wat in dit artikel omschreven is. Dit zijn meningen van meerdere personen die tussen de (meer dan) 25 en 5 jaar in Spanje wonen en erg tevreden zijn met het leven in het zonnige land maar … dat wil niet zeggen dat alles leuk en aardig is.

Net zoals veel Spanjaarden die klagen over veel dingen in hun eigen land hebben buitenlanders die zijn gaan wonen in Spanje ook recht om te klagen. Velen van hen betalen net zoals de Spanjaarden hun belastingen en doen mee in het dagelijkse Spaanse leven en zijn in veel gevallen compleet geïntegreerd.

Dus, hier komen ze dan en laat ons weten of je het ermee eens bent of niet. Nogmaals, sommige van deze “klachten” of “opmerkingen” zijn sarcastisch bedoelt en sommige zijn erg serieus. Het gaat er met dit artikel ook om dat lezers hun reactie kunnen geven over het geschrevene. En denk eraan, iedereen heeft zo zijn/haar eigen mening en dat moet gerespecteerd worden.

1- De wijze waarmee men in Spanje omgaat met het afval

Er is de laatste jaren veel verbetering en ook op lang niet alle plaatsen is het een zooitje maar de inwoners van Spanje gaan normaal gesproken niet zo netjes om met hun afval. Pakjes sigaretten en sigarettenpeuken op de grond, blikjes en zakjes zomaar weggooien, afvalzakken naast de containers zetten terwijl deze makkelijk te openen zijn maar men “te lui” is en wat te denken van de pipas! Het niet scheiden van afval en nog erger, het zomaar dumpen van afval in de natuur, soms op de meest vreemde plaatsen … af en toe wordt je er niet goed van.

2- De altijd aanwezige bureaucratie

De bureaucratie is een zooitje in Spanje en vaak (maar niet altijd) verschrikkelijk ingewikkeld en daarnaast erg traag. Daarnaast hebben veel mensen (inclusief de Spanjaarden zelf) vaak het gevoel dat alles op de een of andere manier extra ingewikkeld en lastig wordt gemaakt voor de bevolking. Degenen die een zaak willen opzetten of een bedrijf willen openen en/of een woning willen bouwen zullen er ongetwijfeld mee te maken krijgen.

3- De vele vrije en feestdagen

Voor velen is het lastig maar voor de meeste is het geweldig. Soms lijkt het erop dat heel Spanje vakantie viert, iets wat ook veel Noord Europeanen denken overigens. Het kan soms erg vervelend zijn om rekening te houden met de nationale, autonome, regionale en plaatselijke festiviteiten want er is soms geen touw aan vast te knopen. Het vervelende is dat dan ook vaak alles meteen sluit en je niet weet wanneer je weer ergens terecht kunt.

4- Het weer

Nee, de zon schijnt niet altijd in Spanje en nee het is niet altijd warm. Dat denken veel mensen die naar Spanje gaan om te wonen echter wel vaak. Het kan soms erg koud en regenachtig zijn. Gelukkig is de winter vaak kort, begint de lente vroeg en gaat de herfst lang door. Is het weer een irritant iets als je in Spanje woont? Dat kan, als je ergens woont waar het zo warm wordt in de zomer dat je bijna niets meer kunt doen of als je ergens woont waar het continue slecht weer is. Gelukkig klagen de inwoners van Spanje zelf ook vaak over het weer en is dat, naast voetbal en politiek, een van die onderwerpen die je altijd kunt gebruiken bij een gesprek.

5- Het omgaan met dieren

Voor veel mensen is het erg irritant hoe de mensen in Spanje omgaan met dieren. Er worden veel honden en katten in de steek gelaten, er worden honden vermoord door o.a. jagers, men jaagt nog veel in het land en natuurlijk is er nog steeds het stierenvechten en alles wat met stieren te maken heeft. Maak echter niet de fout door alle Spanjaarden te bestempelen als dieronvriendelijk, dat is al lang niet meer zo en is een oneerlijke stelling. Dat er verbetering moet komen is echter wel duidelijk maar wie zijn wij om daarover te oordelen. Dat neemt echter niet weg dat het erg irritant is om elke keer honden en katten te moeten redden door deze op te vangen en naar een asiel (die veel te vol zitten) te brengen. Het wordt nog erger als je puppy’s vindt in een container of ergens anders gedumpt.

6- Eten, eten en nog eens eten

Is dat irritant? Soms wel maar gelukkig vaak niet. Bij de Spanjaarden thuis eten komt niet zoveel voor, tenzij het een BBQ is ofzo. Meestal gaat men naar een restaurant of bar en dan wordt er uitgebreid gegeten. Geweldig toch? Wat is daar nou irritant aan. Op zich niets natuurlijk maar er komt een moment dat je geen zin meer hebt in die tapas, pintxos of extra lange drie of vier gangen menu’s met alles erop en eraan. Mensen die zaken doen met Spanjaarden weten er alles van waarschijnlijk. Eerst wordt er gegeten en de laatste 5 tot 10 minuten worden gebruikt om over zaken te praten. Is het je trouwens wel eens opgevallen dat wanneer je op vakantie bent geweest een gemiddelde Spanjaard niet zal vragen hoe dat ene monument of het strand was maar wel hoe het eten was en waar je gegeten hebt?

7- Altijd maar weer dat voetballen

“¿De qué equipo eres?” ofwel wat is jouw favoriete voetbalclub. Een veelgestelde vraag als je in Spanje woont. Zeker als de wedstrijd der wedstrijden nadert, El Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona. Bij die wedstrijd lijkt het erop dat heel Spanje stilstaat en dan moet je wel even van voetbal houden. Bekijk een wedstrijd in een bar of restaurant en geniet van de sfeer. Rustig kijken is vaak niet mogelijk want het is meestal een drukte van belang omdat de wedstrijden vaak tegen betaling te bekijken zijn en dus mensen kiezen voor een bar. Als je van voetballen houdt is Spanje een mooi land en als je kunt moet je zeker een keer naar een wedstrijd gaan in een stadion.

8- Het verkeer

Dubbel parkeren met de gevarenlichten aan, parkeren op de hoek van de straat, auto op een laden/lossen strook parkeren, geen knipperlichten gebruiken, altijd met grootlicht rijden, non-stop claxonneren, het fout rijden op rotondes, geen rekening houden met fietsers en het onterecht parkeren op gehandicaptenplaatsen. Er zullen nog wel meer ergernissen te melden zijn maar dit zijn toch wel zo’n beetje de meest irritante.

9- Luidruchtig

Men is over het algemeen zeker niet stil in Spanje en het maakt de Spanjaarden dan ook helemaal niets uit of de hele buurt een gesprek kan volgen. Kom je in een restaurant waar veel Spanjaarden zitten, houdt dan rekening met veel herrie en een ambiance die niet te vergelijken is met Nederland/België. Zie je een groepje Spanjaarden op straat lopen dan lijkt het wel of deze drie keer zo groot is vanwege het geratel. Kinderen vinden het ook heel leuk om te schreeuwen en hard te praten en vreemd genoeg zeggen de ouders daar vaak niets van.

10- Siesta

Voor veel buitenlanders die in Spanje komen wonen is de siesta een van die heerlijke gewoontes waar men zich snel aan kan aanpassen. Even voor de duidelijkheid, de siesta houdt niet in dat er altijd geslapen wordt maar kan ook gebruikt worden voor de tijd dat de winkels, kantoren en openbare instellingen gesloten zijn tussen de middag. Dat houdt dus in dat als je iets wilt doen dat dus vaak voor 14 uur moet doen anders is het niet meer mogelijk.

De siesta komt in het moderne Spaanse leven steeds minder voor maar als je op het platteland woont kom je er zeker mee in aanraking. De siesta kan dus vaak prettig zijn (in Nederland/België verklaren ze je voor ek als je de ogen dicht doet tussen de middag) maar het kan ook vaak erg vervelend zijn maar … als je jezelf aanpast kan er zeker mee geleefd worden, toch?

 Dus, mee eens of niet mee eens? Zwaar overdreven of precies zoals het is? Wat is jouw ervaring bij het wonen (of bezoeken) in Spanje? 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 60 reacties
 1. ik heb totaal geen probleem met de Spanjaarden integendeel ik vind ze vriendelijker dan vele Belgen. Reeds meer dan tien jaar ga ik op vakantie op verschillende plaatsen in Spanje en nog nooit heb ik er problemen gehad. Prachtig toch om te kunnen zeggen. Zeg mij waar het beter is! Uiteindelijk is het overal wat, maar ja je moet er vrede mee kunnen nemen en het aanvaarden, pas dan kan je met iedereen overeen komen!

 2. Ik woon nu alweer 50 jaar in Spanje en dat bevalt me prima
  ik ben hier ook gepensioneerd
  mijn zwager heeft toen voor mij en mijn vrouw een flat gekocht
  zodat we geen huur hoeven te betalen
  en het is via een notaris geregeld dat we er ons hele leven in kunnen blijven wonen
  ook heb ik op een camping een caravan zodat we daar de zomermaanden kunnen verblijven we kunnen in de wintermaanden daar gewoon alles laten staan
  dus 4 maanden hoeven wij niets te betalen
  ook is daar een bar restaurant en die is ook de hele winter open
  met aardig personeel het zijn Colombianen
  waar wij wonen is in Vinyols i Els Arcs
  maar de camping is in Cambrils
  mijn vrouw is Italiaanse en we zijn nu meer dan 30 jaar samen
  en zij zegd ook dat ze Spanje met geen enkel ander land wil ruilen
  en ik zou ook nooit meer naar Nederland terug willen
  Ik zou er niet eens meer kunnen wennen

 3. leuke reacties en Spanje is gewoon een prachtig land om te wonen , de Spanjaarden zijn echt super aardige mensen en maken zich niet zo heel druk en het zijn familie mensen en toen wij er woonde werden we ook heel snel en makkelijk opgenomen alleen de aller grootste fout die je kan maken als je in Spanje gaat wonen is om Nederlanders op te gaan zoeken .
  Nederlanders die hier over het algemeen zijn gaan wonen denken dat Spanje een paradijs is en kijken graag neer op de Spanjaarden en na een paar biertjes ( zuipen doen ze allemaal want ja kost weinig he ) dan worden ze brutaal en schreeuwen naar de Spanjaarden van meer bier en dan het liefst zonder alstubljeft enz enz .
  Zuinige Nederlandes onder elkaar wat een enge mensen zijn dat nee geef mij maar de Spanjaarden die iets kunnen missen enz .
  Spanje mooiste land van de wereld maar Hollanders bij elkaar wat een misselijk zooitje .

  Gr Rick

  1. Helemaal mee eens Rick! Ik verhuis dit jaar naar Spanje en het laatste waar ik behoefte aan heb is contact met Hollanders! (uitzonderingen daargelaten).

 4. Tjonge wat ‘n land als ik dat zo lees :).
  Mijn dochter woont er en ik kom er ook regelmatig en graag.

 5. Wat ik mis in alle verhalen is de gezondheidszorg, ik heb in al die jaren al verschillende keren gebruik moeten maken van eerste hulp en dat midden in de nacht, nu dat is voortreffelijk, als ik vrienden uit Nederland hoor dan is dit bij hun toch anders.

 6. Heb alle reacties gelezen en ben het met veel van de genoemde punten best eens,maar na ruim 20 jaar moest ik helaas om gezondheidsredenen terug naar Holland .
  Als ik daar ‘s avonds laat buiten stond hoorde je wel overal in de verte iets……sta ik hier om half 10 op mijn balcon dan is het buiten uitgestorven en zie en hoor je niets…..
  Mijn conclusie als 80 plusser : Spanje LEEFT en ik zou iedereen aanraden daar van te genieten! Ik mis het in ieder geval!

 7. Spanje is samen te vatten in enkele woorden siësta, fiestá, traducion,en corupc
  ion.Na 12 jaar heb je het een beetje gezien. De zon is het enige wat het hier goed maakt en het goedkoop gaan eten

 8. Ach, het klopt allemaal wel zo´n beetje. Het echte probleem is dat Spanje (bestaat dat eigenlijk wel? 17 autonome deelstaten) nog vrij ver afstaat van een echte democratie.
  Denk dat hier het echte probleem ligt……en het zal nog wel héél lang duren voordat sprake kan zijn van een echte democratie!

 9. Al meer dan 40 jaar woon ik in dit land. Ik heb langer in Spanje gewoond dan in Nederland. Dat komt er van als je met een Spàanse trouwt. Je zou zeggen dat je na 40 jaar wel aangepast bent. Jawel, en toch zijn er dingen die me nog steeds de wenkbrauwen doen fronsen.

  Ik ben woonachtig in een kleine stad in Catalunya. Het is er nooit echt schoon. De meeste vuilniszakken staan naast de container. Ergerlijk. Aan de andere kant: het vuil wordt in Spanje elke dag opgehaald. Dat is wel anders in Rotterdam: ééns per week, geloof ik.
  Dat zou hier onvoorstelbaar zijn met die hitte in de zomermaanden.

  Men geeft in Spanje geen richting aan. Bekijk het maar. Zelfs onze gemeentepolitie doet daaraan mee. Leuk op de rotondes: je weet nooit of iemand afslaat. Maar als jij iemand raakt dan is het wel jouw schuld.

  Spanje is inderdaad erg luidruchtig. Alleen de japanners schijnen nog erger te zijn. Ik denk wel dat de catalanen het minste lawaai maken. Geen idee hoe dat komt. Het zal wel in de genen zitten.

  Voor de rest: alleen maar pluspunten. Leuk volk, die Spanjaarden. Houden van lekker eten
  en kunnen het ook goed klaarmaken. Hebben nog respect voor de oudere generatie. Zullen hun opa´s en oma´s niet snel wegstoppen in bejaardetehuizen. Hoewel dat ook aan het veranderen is. En erg interessant om in Catalonië te wonen: twee talen, twee culturen en een aanhoudend conflict met de rest (rest!) van Spanje. Je verveelt je nooit.

  1. over het laatste heb ik mijn twijfels conflict ? natuurlijk wordt dit politiek op geklopt.
   soms denkt men hier dat Vlamingen en Walen geweld gebruiken tegen elkaar! wat meestal NIET geweten is , is dat de Vlamingen de meerderheid vormen in België

   1. De Baetselier, wat probeer je nou te zeggen over een meerderheid van Vlamingen, hebben Walen dan grondwettelijk minder rechten in België ?

 10. In feite vindt ik de problemen genoemd in artikel niet zo bijzonder. Het ergste is in spanje is dat men iedereen maar vals kan aanklagen, en dat justitie geen moeite doet om een zaak goed te onderzoeken. Helaas overal zijn mensen die trachten via fraude met middel provocaties trachten mensen slachtoffer te maken door misbruik justitie. En daar is een punt dat men hier voor ieder klein dingetje een ” denuncio”kan plaatsen en als men dan de denuncio de schade express opvoert tot boven 500 euros valt het onder delict. Door misbruik te maken van deze grens ontwijken ze zaken die onder civiel vallen. Dit is een complex probleem in spanje als je dit niet gewend ben als nederlander. Ik kan van mij zaak een boek schrijven als slachtoffer van fraude al 5 jaar. En vreemd is de tekortkomingen bij politie en justitie tot gericht onderzoek.

 11. Wel een beetje veel reacties van mij, (hoezo een beetje) maar ik wil toch nog even kwijt: HET IS HIER GEWELDIG !

 12. Mooi artikel met veel waarheden. Nu België is niet beter daar gaat het trouwens niet over. Als u spreekt met Spaanse bouwfirma’s en u wijst op slechte afwerking bij nieuwbouw en mogelijke waterschade dan gaan ze u proberen te overtuigen van hun gelijk met een uitleg te geven alsof u een kind van 5 jaar bent . Als u hen vriendelijk probeert wijs te maken dat Spanje 300 dagen zon heeft en in België evenveel dagen regen waardoor wij wel weten hoe men waterschade moet voorkomen zijn ze onmiddellijk in hun eer geraakt. Spanjaarden zijn duidelijk Zuiderlingen die hun fierheid hebben en waar niet mag worden tegen ingegaan. De beste jaren van iets kopen in Spanje zijn duidelijk voorbij en hop naar de volgende vastgoedcrisis, want ze hebben er duidelijk niets uit geleerd?

  1. Die fierheid is duidelijk aanwezig en ik vind dat eigenlijk wel goed mist je er mee om kan gaan. Een voorbeeld: mijn Spaans is niet zo goed. Vraag ik een Spanjaard of hij Engels spreekt is het antwoord een kort en krachtig NO. Probeer ik in gebrekkig spaan mijn vraag te stellen, vertel dat ik uit Holanda kom en begrijpt men mij niet en schakel over op Engels spreken ze wel Engels. Waarom, ik toon mijn zwakte en bereidheid en men schaamt zich niet voor hun eigen slechte Engels. Wij zouden soms ook meer trots moeten zijn.

   1. Helemaal waar. Ik begin altijd in het spaans en al snel praten ze in het engels terug. Zeker hier in Andalucië.
    Voor een andere dokter dan mijn eigen dokter vertaal ik wel eens in het spaans op google. Maar ja google vertaald niet zo goed. En dan moeten ze lachen en vragen of ik engels spreek.

 13. Mooi artikel met vele waarheden. Nu België is niet beter daar gaat het trouwens niet over. Als u spreekt met Spaanse bouwfirma’s en u wijst op slechte afwerking en mogelijke waterschade dan gaan ze u proberen van u te overtuigen van hun gelijk let een domme uitleg alsof u een kind bent van 5 jaar. Als u hen dan zegt dat in Spanje 300 d

 14. Leuk artikel. Genoemde punten zijn niet alleen herkenbaar, maar ook gewoon juist. Spanje is goed om te wonen; en men mag van ons (naast de altijd gewenste pecunnia) zeker aanpassing gevraagd worden.
  Feit is echter ook dat Spanjaarden, op Chinezen na, het luidruchtigste volk op aarde is en zij daar blijkbaar trots op zijn. 24 uur per dag meubels schuiven en via de patio de luches geluid maken is immers nationale sport.
  Nationalisme kan ook zorgen voor onverdraagzaamheid bij normale gesprekken tijdens bijeenkomsten binnen b.v. je eigen VVE of Gemeente.
  Wel eens opgevallen dat een Spanjaard, groot of klein, niet een stukje opzij gaat tijdens lopen? In het begin was dit best vreemd; nu gewoon blijven staan of ook doorlopen.
  Omgang met dieren en vuil is correct omschreven, best triest eigenlijk.
  Ondanks feitelijkheden best blij om hier te zijn. Je leert en weet na een aantal jaar waar je wel of niet wil wonen binnen een plaats. Adios

 15. Mijn grootste ergernis is dat men nauwelijks reageert op e-mails. Dit geldt zelfs voor overheidsinstanties.

  1. Dat komt omdat werkgevers hun personeel nog weinig verantwoording durven te geven. Fouten worden bestraft in plaats dat deze als een leer proces worden gezien. Het resultaat is “als ik twijfel reageer ik nergens meer op.” Werkgevers beseffen niet dat dit meer schade oplevert dan één maal een foute beslissing. Ja, wie gaat ze dat uitleggen? Ik niet ben met pensioen en spreek slecht Spaans. haha.

   1. Nee Hans, het zit gewoon in hun cultuur. Ook als het niet werk-gelateerd is beantwoorden ze geen mails noch sms-en…of in het beste geval een paar dagen nadien

 16. Geluidsoverlast en afval . Deze twee zijn in ieder ander land aanwezig. De ene meer dan de ander. Spanje heeft wel te maken met grote hoeveelheden toerisme. Vooral aan de kust / Costa,s .

  De mensen ongeacht welke cultuur en afkomst brengen verbaal geluid voort. Zeker als de vakantie stemming volop aanwezig is . De dranken die men tot zich neemt heeft ook veel invloed op de stemming. Kan leuk en vermakelijk zijn. Maar ook helaas , behoeft geen uitleg .!
  De hoeveelheid afval is bij vakantie-drukte en andere bezigheden een punt van aandacht. Wat ik nacht,s in Spanje / Costa Blanca , Altea Boulevard dagelijks heb ondervonden. Is het legen en reinigen van afvalbakken / containers en dat ging niet geruisloos.

  Vuilniswagens / veegwagens en terras-reinigers maken herrie
  Daar is nu in dit tijdperk ruimte voor om dat te kunnen aanpassen. Wanneer is een goeie vraag.
  Toch wel fijn dat er schoongemaakt wordt met of zonder geluid.
  De mentaliteit onder de bevolking gaat de positieve kant op. Ook vanuit de regering / toezicht.
  Dus positief blijven en dat ook stimuleren. Met een glimlach!!

  In het binnenland kom je wel hier en daar zwerf-afval tegen ook bij en langs woningen die tegen de bergen aan gebouwd zijn.
  Om dat op te ruimen is soms niet eenvoudig door moeilijk bereikbare locaties. Beter dan maar voorkomen en het afval deponeren in de bestemde containers.

  Aan de boulevard / zeezicht zijn veel toeristen , in Altea viel mij op dat het tamelijk rustig bleef en rond 23.00 uur de restauranten en winkels gesloten waren op enkele na waar nog wat te doen was met o.a. entertainment. e.d. Zelfs in juli / augustus dat is wel apart voor Spanje.
  Benidorm is rond 23.00 uur toch drukker en meer open.
  Dat komt door de vele eet-tentjes aan de kust / boulevard in Benidorm.
  Hier komen ook meer spanjaarden naar toe dan in Altea.

  M

  1. Een half jaar mogen genieten van het bijzondere Altea bij vrienden en kennissen. De mooie momenten zijn mij bij gebleven en daar gaat het uiteindelijk om. Schilderachtig mooi . Leven met elkaar en genieten met elkaar ook met de huisdieren. Het leven is kort en de tijd dendert door.
   Viva la Vida.

  2. Helemaal mee eens met nog een aanvulling. Aan het ‘s nachts schoonmaken van de stad inclusief vuil ophalen moest ik heel erg wennen. Inmiddels ben ik er aan gewend en hoor het niet eens meer. ‘s Nacht moet je slapen haha. Voordeel is dat we en vooral de toeristen er overdag geen last van hebben, en de rommel overdag bijna niet zien staan. Tot slot wil je rust, ga verder van de kust. Zelf vind ik de dynamiek van een levendige stad als Benidorm geweldig en neem de nadelen er gewoon bij. ps. in NL leef ik in een rustig dorpje.

 17. Ik woon nu alweer 4 jaar in Spanje na 5 jaar in Portugal te hebben gewoond.
  Ik vind de mensen super hulpvaardig, geduldig en lief. Het enige waar ik altijd weer intrap is de sluitingstijd om 2 uur. Ik heb mij totaal aangepast aan het leven hier in Andalusie. Vanmorgen nog, 2 automobilisten stoppen op de weg. Houden een praatje met elkaar en het kan hun niets bommen of iedereen moet wachten. Ik wacht dan ook geduldig. Ze gaan met de hele familie boodschappen doen en dan denk je, goh wat is het druk bij de vis. Staat de hele familie bij de visafdeling of bij de kassa. Ze gaan ook met de hele familie met vakantie. Zo hoort het eigenlijk ook. Oude vader en moeder wonen thuis, vaak met kinderen en kleinkinderen. In Portugal kennen ze geen vrije dagen. alleen 2e kerstdag is alles dicht. Zelfs zaterdag en Zondag is alles open. Hier hebben ze elke maand een vrije dag.

  1. Ik vind het inderdaad een zegen dat Spanje geen generatie kloof kent. Sterker Kinderen en ouderen hebben hier een streepje voor. Daar kunnen wij zeker wat van leren, omdat we dat in Nederland naar Noord Amerikaans voorbeeld vergeten zijn.

  2. Sorry hoor maar door de armoede zijn deze families zo groot, en dat is niet zoals het behoort te zijn en zou je ook niet aan moeten wennen, ik wens deze arme mensen een stuk beter leven toe als ze nu hebben ook al lijkt het van buitenaf dat ze gelukkig zijn.

 18. 1/ afval: wordt steeds beter. 40 jaar geleden was het een smerige bende op straat, in de parken, op de stranden, en overal vervuilde, smotzige gevels.
  2/ bureaucratie: geduld en stalen zenuwen
  3/ feestdagen en vrije dagen: is niet veel afwijkend van andere EU-landen
  4/ het weer: hemels
  5/ dieren: wordt steeds beter vanwege de toenemende schoothondjes cultuur.
  6/ eten: “ik moet nog even eten” is er gelukkig niet bij, het is top en gezond, ook bij de Spanjaarden thuis. Je kan ze maar beter NIET uitnodigen voor saté, boerenkool met worst of hutspot.
  Verder zijn pindakaas, ontbijtkoek, taai-taai en drop absolute no-go’s…
  7/ voetbal: ik haat het en neem afstand daarvan
  8/ het verkeer: uiterst onachtzaam en oppassen geblazen
  9/ het lawaai: zal altijd blijven, net als in andere zuid EU landen.
  10/ siësta: lekker hoor in de weekenden…
  Mijn land……ben daar gelukkig en daar heb ik geen Kruidvat bij nodig.

  1. Drop, geweldig. Tijdens mijn werkzame leven had ik altijd dubbel zoute drop in mijn auto. Op vakanties heb ik ook vaak landgenoten geholpen die dachten een zonnesteek te hebben. Door dat ze te weinig zout gebruikten hield hun lichaam geen vocht vast. Dropje, drinken en even later opgeknapt. Maar mijn slechte ik, kon het maar niet laten de bewoners van mijn gastland een Nederlandse lekkernij te laten proeven. Zonder uitzondering spugen ze het uit en sommigen spraken zelfs niet meer met mij en dachten dat ik had geprobeerd ze te vergiftigen. 😉

   1. Hahaha, ja Hans, ik heb dezelfde ervaring met drop, dat vinden ze niet lekker.
    Als je Spanjaarden thuis krijgt te eten, kom dan ook niet aanzetten met scherp gekruide maaltijden, wees voorzichtig met chili en/of teveel peper, zorg ervoor dat je ook ‘s avonds stokbrood erbij kan serveren, water uit de fles en goeie, genummerde wijnen.
    Toetje ? Iedereen is daar dol op taart en of vers ijs, dat laatste wordt helaas in Spanje als regel door de banketbakkers en ijssalons tegen woekerprijzen verkocht, vers ijs in Spanje is bijna 3 x zo duur als in Duitsland.
    Bimbo-achtig brood voor de kinderen en chocodrinks zoals Cacaolat altijd goed…

 19. Wij verblijven regelmatig aan de Mar Menor in Murcia, in een niet toeristische zone . Het énige dat ons tegenvalt zijn de alom tegenwoordige hondendrollen op voet- en wandelpaden, in alle kleuren en formaten !
  Ik vraag mij af hoe het elders is gesteld in Spanje ?

  1. Ja die drollen is toch wel een ergenisje, het is niet anders. De bureaucratie is een regelrechte ramp. Inderdaad geduld en stalen zenuwen. Van het kastje naar de muur gestuurd worden al heb ik ook goede ervaringen. Het valt mij oom op de de bewoners over het algemeen heel vriendelijk geduldig en behulpzaam zijn een duim voor se spaanse bevolking.

 20. Allemaal heel herkenbaar. Hier in Orihuela Costa kunnen ze er ook wat van! Maar zet eens een stel Hollanders bij elkaar die aan het borrelen zijn. Vaak zie ik ook Engelse, Hollandse en andere toeristen/ bewoners afval op straat gooien! Poep opruimen van de honden? Zeker poep in plastic zakje doen en dan om de hoek als niemand het ziet dumpen!
  Maar feit is ook dat hier de containers slecht geleegd worden. En ja als ze vol zijn en de mensen moeten een straatje omlopen wat gebeurt er dan? Precies! Mik maar weer op straat. Mede schuld van de overheid! Maar we voor de rest 👍😎

 21. Ik heb er ook nog eentje. Heel vreemd is dat als het vakantieseizoen begint april/ mei, dan gaat men overal in Lloret en omstreken de straten openbreken. Na 6 maanden van siësta heeft men daar waarschijnlijk behoefte aan. Voetgangers worden verdreven van de (‘brede’) stoepen en straten worden afgezet. Om half 7 ‘s ochtends staan er drie zuigwagens putten leeg te zuigen pal voor het hotel. Een half uurtje later komen daar nog de strandschoonmaakmachine bij, de heggekortwieker, de zandblazer en de stoepveger. Zelfs de Spanjaarden, pardon de Catalanen, vinden dit te gortig omdat zij zich zelf dan niet meer horen en dat is natuurlijk ontoelaatbaar. Vreemd dat men eet van de toeristen maar totaal geen rekening met ze houdt. Dit is mijn ergernis nummer één.

 22. Ik verblijf 5 maanden per jaar in Spanje en rij dus regelmatig op de perfecte Spaanse autostrades waar ik raar of zelden afval zie liggen, dat kan ik hier niet zeggen, zie hier ook maar eens rond op parkings of wandelpaden, soms zelfs tot matrassen en of ijskasten toe. Ook de stranden worden iedere avond met veegwagens gezuiverd en terug vlak gemaakt, hier nog nooit gezien. Viva Espanja.

 23. Het meest irriterende in Spanje vind ik de onbetrouwbaarheid van geïmmigreerde (Belgische, Nederlandse, Engelse, …) ‘vakmensen’ en ‘handelaars’. Vb. Voor mijn IRPF trok ik naar een Belgische ‘gestor’. Hij verzekerde me dat ik in een problematische situatie zat en dat me een fikse boete te wachten stond. Hij zou echter de schade kunnen beperken. Bovendien stelde hij me voor om vanaf nu mijn aangifte te regelen voor 230 € per jaar. Argwanend als ik ben ging ik te rade bij een Spaanse gestor, die 40 jaar in het vak zit en betaalde 48 € voor mijn aangifte, punt uit ! Een identieke ervaring had ik met een Nederlandse ‘technieker’ die een afwasmachine kwam herstellen. Ik heb bijna een nieuwe betaald. Ook voor de vervanging van een lamp in het zwembad werd ik zwaar gerold door een Engelse ‘technicus’. Ik wil niet veralgemenen, maar ….

  1. Miel je hebt gelijk ik heb zelfde ervaringen met de meeste Engelse, Nederlandse dienstverleners in Spanje, na heel lang zoeken toch iemand gevonden uiteindelijk die normale prijzen vraagt voor de schotel want de Spanjaarden weten niet goed hoe ze met een DuoLNB moeten omgaan en kunnen hem daardoor niet goed afstellen. Voor de rest neem ik enkel nog Spaanse diensten als er iets moet gebeuren want de Engelse en Nederlandse dienstverleners trekken letterlijk een poot uit je lijf.

   1. Mijn ervaring (als Belg) met de meeste buitenlanders in Spanje is dat ze denken dat Spanje een grote speeltuin is waar ze alles mogen en kunnen doen wat ze in hun eigen land niet mogen of kunnen doen. Als u in een urbanisatie woont is dit een dagelijks probleem met losgeslagen onverantwoordelijke volwassen buitenlanders. Zij die rekening houden met de lokale wetgeving en andere toeristen en buren is spijtig genoeg een minderheid geworden.

  2. Als je al een tijd in Spanje woont, dan zou je kunnen weten dat je, als je niet gepluimd wil worden, je naar een Spaans restaurant, bar, technieker ezv. moet gaan! Bv. In een Nederlanse zaak betaal je €1,75 voor een glas Heiniken, om de hoek betaal je €1,00 voor een glas BIER;

  3. Omgekeerd kan ook natuurlijk. Ik vraag altijd vooraf naar de prijs. Geen prijs, geen klant kaar. Laatst een deuk in de deur van mijn auto na een bezoek aan de supermarkt. Helaas gaan dader. Twee Spaanse bedrijven, 4 a 5 honderd euro. Nederlands bedrijf 160,- euro. Zo zie je maak altijd vooraf een afspraak, hoe je het wilt uitgevoerd en wat dat kost.

   1. Ja Hans, dit klopt wel hoor: net als de fransen hebben ze geen respect voor iemand anders zijn eigendom. Zoals bvb hun pirtiers tegen iemand anders zijn auton slaan. Get betert wel, enkel,voor de jeugd moet je opletten maar dat is in elk land wel zo een beetje

  4. ja dat klopt….die buitenlandse (vak)lui vragen meestal de prijzen die in hun land van herkomst gangbaar zijn dus veel hoger dan Spanjaarden . Wij hebben van in het begin een Spaanse gestor tot algemene tevredenheid. Hebben verschillende werken laten uitvoeren door Spaanse mensen en tevreden. Natuurlijk eerst offerte op papier of mail en dan werken aan de overeen gekomen prijs. Er zijn dingen hier (costa blanca)die je bij ons niet meemaakt maar Belgen,Nederlanders en Engelsen hebben ook eigenaardigheden

 24. In toeristische plaatsen ligt minder vuil op straat dan bij ons gaan maken meer plaats vrij voor fietsers dan hier claxonneren en andere dingen niet meer of minder dan bij ons en feestdagen zijn verschillend per regio de meeste problemen zijn dat buitenlanders zich niet voldoende informeren over alles en denken dat ze meer zijn of de Spanjaarden zelf.

 25. Ik ben het eens met alle tot nu toe geplaatste reacties. In elk land heb je plus- en minpunten. Ik woon zowel in Catalonië als in de Ardennen en Antwerpen.
  Afval? Het is nu eenmaal een werelds probleem. België is al jaren Europees koploper wat betreft gescheiden afval maar ook hier vind men sluikstorten en vuilnis naast de vuilbakken alsook veel “waaiend” afval door de straten. Maar ik vind dat het de laatste jaren wel beter wordt.

 26. Sedert bijna 3 jaar wonen wij in Calpe en wat ons eigenlijk stoort, is inderdaad de nonchalance waarmee met afval wordt omgesprongen. Overal staan vuilnisbakken en containers en toch slagen ze erin hun afval daarnaast te zetten. Voor de rest is het hier prachtig wonen, zijn de mensen supervriendelijk en hebben wij helemaal niks te klagen. Nog geen seconde spijt gehad van onze verhuis.

 27. De siesta is de beste Spaanse uitvinding en daar geniet ik dan ook dagelijks van. Het eten hier is me altijd al bevallen en dat kan men dan hier nog in alle rust doen met vele gangen, waarbij er veel gebabbeld wordt. De laatste minuten dan aan het zakenleven, want tijdens het eten ga je niet over moeilijke toestanden praten. Deze toestand heeft natuurlijk weer te maken met de Arabische of Berber toestanden van vroeger. Buraucratie is ook geen probleem, want om die ellende lange rijen te ontlopen is het gewoon zaak om de juiste invloedrijke persoon te vinden en dan gaat alles veel sneller. Hier moet je vrienden tot in de hel hebben zegt men hier, want anders kom je er beslist niet. Vele vrije en feestdagen zijn natuurlijk nodig om hier geen burn-out te krijgen zoals we dat in Nederland steeds meer zien. Het weer is hier piekfijn en elke dag zie ik meer honden lopen die het beter hebben als vele gezinnen vanwege de afgelope krisis. Voorlopig deze punten maar. Alles is gewoon zaak je in te burgeren en je aan te passen. Zoiets kostte me wel twee jaar.

  1. Moet eigenlijk nog even melden dat ik wel een woning in Spanje huur voor het hele jaar maar slechts in de winter in Spanje woon. Over “want om die ellende lange rijen te ontlopen is het gewoon zaak om de juiste invloedrijke persoon te vinden”: Het heeft mij ontzettend verbaast welk een verschil een blauw stempeltje van mijn bank op een afdruk van een bankoverschrijving hier maakt. Maar al doende leert men. haha.

 28. Ik woon hier al 46 jaar en ben hier gelukkig.Ik let liever op al de positieve kanten en zie de negatieve wat door de vingers.In NL. is ook niet alles perfect en zou ik ook een lijst kunnen maken hier over.Maar daarom woon ik ook liever in Spanje.Zo kan je natuurlijk wel over alle landen een negatieve lijst maken,niets is perfect.

  1. Lu ik heef u voor 200% gelijk. Overal heb je plus en min punten. Ik woon sinds haast 40 jaar in Rotterdam. Toen ik afgelopen jaar naar Amsterdam moest om mijn paspoort bij het consulaat te laten verlengen schrok ik me wild. Amsterdam is echt heel vuil geworden. Vroeger hadden we het altijd erover hoe schoon Nederland is…. jammer dat dat niet meer zo is.
   Hier in Spanje wonen we nu 8 maanden per jaar sinds mijn pensionering…. en ja… mensen gooien vaak alles op de grond maar op de andere kant moet ik toegeven dat de gemeente hier alles aan doet om het weer op te ruimen. Goede service hier in de provincie Murcia.

   1. Als Positieve mensen langer in een ander land wonen vergeten ze de nadelen van het land van herkomst en vergelijken ze een ideaal beeld van jaren geleden met het nu van het land waar ze nu wonen. Jammer maar gelukkig dat ze verder positief ingesteld zijn. 😉

 29. Ja, het is jammer dat er afval gedumpt wordt en waarom ze dat niet voor elkaar krijgen dat te stoppen. Maar dan troost ik mij met de gedachte dat het in narcostaat Nederland eigenlijk veel erger is met drugsafval dumpingen, de chemicaliën zijn al doorgedrongen in de gewassen! Overigens gaat het hier de goede kant op, ik heb al diverse malen gezien dat kinderen naar een afvalbak lopen in plaats van alles op straat te gooien, blijkbaar wordt daar iets op school aan gedaan.

 30. Ikzelf woon bijna 4 jaar in Spanje en heb geen reden om te klagen, alles wat je hier leest weet je op voorhand en daar moet je mee leren leven als je hier wil wonen…

 31. Nou sorry maar er staat niets in waarover ik klaag. Eigenlijk klaag ik meer over dit soort zinloze artikelen.

  1. Tja: je moet eerst het artikel gelezen hebben om tot die conclusie te komen en dat je belangrijke tijd verspeelt hebt

  2. Het artikel is leuk want het levert reacties op. Ik zelf vind het afval een groot probleem en het gedrag in het verkeer, en verder is alles wel fijn eigenlijk van alle genoemde punten. Te lang herrie ontloop ik zelf een beetje omdat ik na een bepaalde tijd hoofdpijn begin te krijgen maar voor de rest raak je er na een tijd wel aan gewend het is nu eenmaal zo.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken