Aantal festiviteiten met stieren flink gedaald in Spanje

Aantal festiviteiten met stieren flink gedaald in Spanje
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal festiviteiten met stieren (festejos taurinos) is op een historisch dieptepunt en het laagste cijfer van de laatste 15 jaar gekomen in Spanje. In 2018 werden er 1.521 festiviteiten georganiseerd terwijl dat in 2003 nog 1.947 festiviteiten waren. Daartegenover staat dat het aantal professionals die met dit soort activiteiten te maken hebben is gestegen naar 9.723 personen.

Sinds dat de Spaanse regering in 2003 is begonnen met het registreren van de festiviteiten waarbij stieren gebruikt worden (en de PP-regering het stierenvechten als Cultureel Erfgoed verklaarde), is dat aantal sinds 2007 gedaald tot een dieptepunt in 2018. In 2003 werden er nog 1.947 festiviteiten georganiseerd in heel Spanje waarbij dat opliep naar het hoogste aantal in 2007 met 3.651 festiviteiten.

Nadat de crisis toesloeg in Spanje hadden gemeenten geen geld meer voor feesten met stieren, hebben de Spanjaarden steeds minder interesse in het stierenvechten en is het aantal festiviteiten elk jaar gezakt tot een dieptepunt in 2018 van 1.521 festiviteiten, 58% minder dan in 2007 dus.

Onder festiviteiten met stieren ofwel ‘festejos taurinos’ bevinden zich o.a. corridas de toros, corridas de rejones, corridas mixtas, festejos mixtos, festivales con picadores en novilladas con picadores (moeilijk te vertalen termen).

Interesse

Niet alleen het aantal festiviteiten met stieren daalt de laatste jaren maar ook het aantal geïnteresseerde Spanjaarden. 3 van de 4 Spanjaarden (75,3%) zegt dat ze niets hebben met het stierenvechten, dat ze er nooit naartoe gaan en een groot deel van de Spanjaarden meent dat er een einde moet komen aan het stierenvechten.

Volgens de cijfers van het Spaanse ministerie van Cultuur en Sport waren er in het jaar 2017 (cijfers 2018 niet bekend) meer dan 5 miljoen Spanjaarden die naar een stierengevecht gingen.

Cijfers

In 2018 vonden er 369 stierengevechten (corridas de toros) plaats, 169 festejos de rejones, 217 novillados con picadores, 219 festivals (festivales), 118 gemixte festiviteiten (festejos mixtos) en daarnaast nog festiviteiten zoals de acrobatische stiersprongen (concurso de recortes) en het stierenrennen (encierro/correbous)

Wat betreft het stierenvechten vonden er in 2018 nog steeds 369 plaats in Spanje maar dat is een historisch minimum en 61,3% minder dan het record van 953 corridas de toros in 2007.

Regio’s

Andalusië was de autonome regio waar in 2018 de meeste stierengevechten plaats hebben gevonden met 72 gevolgd door de Comunidad de Madrid regio met 69, Castilla-La Mancha met 61 en Castilla y León met 50 stierengevechten.

In Catalonië waar stierenvechten sinds 1992 is verboden, op de Balearen eilanden waar men in 2003 het laatste stierengevecht vierde (en men geprobeerd heeft dit te verbieden) en op de Canarische Eilanden waar sinds 1984 geen corridas de toros meer geweest zijn werden in 2018 geen stierengevechten georganiseerd.

Professionals

Terwijl het aantal festiviteiten met stieren tot een minimum is gedaald is het aantal professionals die werkzaam is in de wereld van de stieren gestegen naar 9.723 personen waarvan slechts 239 vrouwen. Daarvan zijn er 751 stierenvechters (matadores de toros), 2.573 novilleros (met cape en/of lansen) en 319 rejoneadores (zittend op paard).

Er waren in 2018 in Spanje 1.337 stierenfokkers (ganaderas de reses de lidia) en 62 stierenvechters scholen (escuelas taurinas).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
15 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

O, wat een helden, de matadores, met hun idiote pakje aan, die een ongelijke strijd aangaan tegen een weerloos dier, dat noemt men cultureel erfgoed, Schande!!

Allemaal domme kleinzerige reacties van migranten/toeristen die de Spaanse cultuur willen vernietigen met hun superioriteitsgevoel en enkel kunnen gedijen in de urbanisatie’s of toeristische steden voor de zon/zee en het goedkopere leven.

Het IQ van de Spanjaarden is het laagste in Europa, je kunt het ze dus niet kwalijk nemen. Misschien richtlijnen vanuit Brussel?.

Oh, dat IQ heb je zelf gemeten?
Ik weet niet of je in Spanje woont, maar zo ja, zou ik .aar gauw opstappen. Je hebt wel een onuitstaanbare arrogantie t.o.v de Spanjaarden

Afstotelijk,gruwelijk,barbaars..er bestaan niet genoeg woorden om de gruwel te beschrijven die men die prachtige dieren aan doet..
Men kan bvb die “werkloze barbaren” ipv de stieren offeren..probleem opgelost!!!

Volgens mij is het nog zelfs zo dat vroeger, moet je denk aan 1970 en terug, dat er op scholen werd “geleerd” dat stieren slecht waren en zo vonden het mensen het goed dat er stieren gevochten werden.

Het blijft een bizar schouwspel, en moest de stier enige kans maken zou men nog enige logica zien, maar de stieren hebben 0% kans. Natuurlijk, zolang we dieren opeten zal er altijd wel een argument blijven, maar dit mag gerust zo snel mogelijk weg. En dan zal men ook wat meer respect krijgen voor de huisdieren, want dat is ook schandalig en dat zijn gewone Spanjaarden.

Volgens mij is het nog zelfs zo dat vroeger, moet je denk aan 1970 en terug, dat er op scholen werd “geleerd” dat stieren slecht waren en zo vonden het mensen het goed dat er stieren gevochten werden.

Het moet stoppen deze dierenbeulerij, waar zijn deze ménsen mee bezig om stieren te martelen voor de sport, stoppen stoppen stoppen deze dierenmishandelingen. SPANJE STOPPEN VANDAAG NOG.

De vader, zus en nichtje van de koning hebben in Madrid onlangs weer genoten van het folkloristische bloedbad.

Durven de ongeletterde barbaren het nog festiviteiten noemen in plaats van martelen voor hun plezier en dit tegen weerloze dieren.Bende lafaards

Geen zorgen voor al “die werknemers” VOX zal de Spaanse traditie weer in “ere” herstellen…..!!
Dieren in het algemeen staan niet hoog op de ladder in Spanje en zo als “het vierendelen” in Nederland ook afgeschaft is zal het stierenvechten ooit geschiedenis zijn!!

Volgens mij is het nog zelfs zo dat vroeger, moet je denk aan 1970 en terug, dat er op scholen werd “geleerd” dat stieren slecht waren en zo vonden het mensen het goed dat er stieren gevochten werd.

Jammer genoeg heeft de burgemeester van Albox dit jaar na 15 jaar het nodig gevonden om weer een stierengevecht te organiseren?

Bijna 10.000 “professionals”. Ondanks dat het een laagterecord is, blijft het tijd om volledig te stoppen met deze barbarie!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.