menu: rubrieken, zoeken & meer

Katten en honden kunnen via mensen besmet raken met het coronavirus

Katten en honden kunnen via mensen besmet raken met het coronavirus
Beeld: Freepik

Katten en honden kunnen via mensen besmet raken met het coronavirus

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft na een uitgebreid onderzoek bevestigd dat katten besmet kunnen raken met het coronavirus. Dat wil zeggen, besmette mensen kunnen het virus overdragen op katten maar katten kunnen het coronavirus niet overdragen op mensen. Katten onderling kunnen elkaar wel besmetten terwijl een ander onderzoek laat zien dat honden ook via mensen besmet kunnen worden met het coronavirus.

Terwijl er nog veel vragen zijn over waar het coronavirus vandaan komt en of het van dieren overgebracht is op mensen, zijn onderzoekers het steeds meer met elkaar eens dat katten en honden besmet kunnen raken met het coronavirus. 

Nog niet zolang geleden ontdekte men bij een autopsie van een kat in Catalonië dat deze besmet was met het coronavirus maar daar niet aan was overleden. Het baasje (of huisgenoot) van deze kat stierf helaas wel aan het coronavirus en heeft dit waarschijnlijk overgebracht op haar kat.

De kat in Catalonië was niet het eerste corona-geval want eerder werd ook een kat in Luik (België) besmet door het coronavirus dat haar besmette baasje ook had. Zover men weet zijn er op de hele wereld zes besmettingsgevallen bekend bij katten, een zeer laag aantal. In New York werden echter ook acht tijgers, leeuwen en katachtigen positief getest op het coronavirus en in Nederland werden nertsen besmet. Verder zijn er ook gevallen bekend van diverse besmette honden in Hong Kong.

LEESTIP: Kat in quarantaine of honden desinfecteren vanwege coronavirus?

Honden 

In een artikel van het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature suggereert men dat honden ook besmet kunnen raken met het coronavirus. Net zoals bij de katten kunnen honden besmet worden door de mens maar kunnen honden het coronavirus niet overdragen op de mens en ook niet op andere honden, dit in tegenstelling tot katten blijkbaar.

Er is dus geen reden tot paniek en angst voor de huisdieren maar als iemand besmet is met het coronavirus is het dus wel verstandig om de huisdieren uit voorzorg en om besmetting te voorkomen ergens anders onder te brengen. 

Dit bewijst maar weer dat er steeds meer bekend wordt over het coronavirus want in eerste instantie werd bekend dat katten en honden niet besmet kunnen raken maar nu blijkt uiteindelijk dat dit dus wel het geval is.