Search
menu
Search

De goedkoopste supermarkten van Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De goedkoopste supermarkten van Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verschillen tussen de supermarkten en supermarktketens kunnen enorm zijn in Spanje. Zo zijn er verschillen van meer dan 3.000 euro per jaar in uitgaven in de goedkoopste en duurste supermarkten van het land. Volgens een onderzoek van de OCU, de Vereniging van Consumenten van Spanje, is de goedkoopste supermarkt van het hele land de Dani keten in de provincie Granada. De duurste supermarkt van Spanje is de Sánchez Romero keten in Madrid.

De Spaanse Vereniging van Consumenten (OCU) heeft 1.062 supermarkten in 65 steden in Spanje vergeleken waarbij gekeken werd naar diverse basisproducten die in elk winkelwagentje wel te vinden zijn. 

Daarnaast werd gekeken naar honderden andere producten die elke supermarkt in het assortiment heeft zoals verse groente en fruit, vlees, groente in blik en glas, drogisterij producten en schoonmaakproducten. In totaal heeft het team van de OCU 143.,313 prijzen van honderdan producten vergeleken.

Jaarlijkse kosten

Gemiddeld geeft een Spaanse familie per jaar 5.151 euro uit aan aankopen in supermarkten, een stijging van 38 euro ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar heeft men opnieuw bij het onderzoek niet alleen gekeken naar merkproducten maar ook naar eigen merk producten gezien het feit dat dit segment steeds groter aan het worden is.

Al met al kan als conclusie getrokken worden dat er grote verschillen zijn in supermarktketens, de locatie van de supermarkten en diverse andere factoren als het op de prijzen aankomt. Het verschil tussen de goedkoopste supermarkt en duurste supermarkt van Spanje kan oplopen tot 3.000 euro per jaar.

Goedkoopste

Algemeen gezien kan de Alcampo als goedkoopste supermarktketen van Spanje gezien worden gevolgd door de Mercadona en daarna de Carrefour. Bij het OCU onderzoek is niet gekeken naar supermarkten als de Lidl en Aldi omdat bij deze winkels niet alle producten te vinden zijn die in de OCU boodschappenmand horen te zitten.

Landelijk gezien is de Alcampo het goedkoopste maar lokaal gezien is de supermarktketen Dani in Andalusië het goedkoopste. Daarna volgen de supermarktketens Tifer, Economy Cash, Alcampo en Cash Fresh. Bij de duurste supermarkten staat de keten Sánchez Romero bovenaan gevolgd door Ulabox, Sorli Discau en Suma.

De goedkoopste steden om boodschappen te doen in supermarkten zijn Jerez de la Frontera, Teruel, Zamora en Ciudad Real. Daartegenover staat dat de duurste steden La Palmas de Gran Canaria, Palma de Mallorca en Barcelona zijn. 

Gekeken naar autonome regio’s zijn Castilië en León, Murcia, Extremadura, Asturië, Galicië en Andalusië het goedkoopste terwijl Catalonië, Baskenland, Canarische Eilanden en Balearen het duurste zijn.

Volgens het onderzoek van de OCU heeft alleen de Carrefour keten de prijzen verlaagd (-0,2%) terwijl de prijzen bij de Mercadona met 3,7% stegen en bij de Alcampo met 3,2%.

De OCU geeft ook aan dat ten tijde van de pandemie de supermarkten hun prijzen hebben verhoogd met gemiddeld 2,8% wat veel meer is dan de consumentenprijsindex die op dit moment zelfs negatief is. 

De prijzen voor verse groenten en fruit zijn gestegen in Spanje zoals bij het fruit: sinaasappels  (+46%), citroenen (+38%), peren (+34%), kiwi’s (+30%) en bij de groenten: bloemkool (+40%), aubergine (+18%), sperziebonen (+14%) en ijsbergsla (+12%).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?