menu: rubrieken, zoeken & meer

Personen die een AstraZeneca-prik hebben gehad kunnen tweede pfizer-prik krijgen in Spanje

Personen die een AstraZeneca-prik hebben gehad kunnen tweede pfizer-prik krijgen in Spanje
Beeld: 123rf

Personen die een AstraZeneca-prik hebben gehad kunnen tweede pfizer-prik krijgen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Klinisch onderzoek in verschillende ziekenhuizen in Madrid en Barcelona hebben laten zien dat er geen gevaren zijn om personen die al één prik hebben gehad met het AstraZeneca-vaccin voor een tweede prik het Pfizer-vaccin te geven. 

Op dinsdagmiddag heeft het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsinstanties van de autonome regio’s afgesproken dat de inwoners van Spanje die de eerste prik van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, de tweede prik zullen krijgen van het Pfizer-vaccin. 

Die vaccinatie met de tweede dosis met Pfizer moet de komende dagen al beginnen. Als er iemand is die niet met Pfizer maar toch met het AstraZeneca -vaccin geprikt wil worden, dan is dat ook mogelijk (afhankelijk van elke situatie en de beschikbaarheid van vaccins).

Het Instituto de Salud Carlos III zegt dat personen onder de 60 jaar die een eerste prik van AstraZeneca hebben gehad zonder problemen en met milde bijwerkingen een tweede prik kunnen krijgen van Pfizer waardoor de immuunrespons ook verhoogt.

Tijdens het klinisch onderzoek heeft men 676 personen van verschillende leeftijden en verschillende autonome regio’s onderzocht. Het gaat om personen tussen de 18 en 59 jaar die een eerste prik van AstraZeneca hebben gehad.

Spanje heeft op dit moment 5,7 miljoen AstraZeneca-vaccins ontvangen waarvan er bijna 4,9 miljoen zijn gebruikt om een eerste prik te plaatsen. Er zijn 231.972 personen die twee prikken hebben gehad van het AstraZeneca-vaccin en dus gevaccineerd zijn.